Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Semifreddo je italský dezert podobný zmrzlině, která se tvaruje do formiček a podává napůl mražená. Postupem času se z něho odštěpily varianty značící spíše miniaturní dortíčky - semifreda. Připravují se v ráfcích a podávají při slavnostních příležitostech.

Semifreda jsou miniaturní obdobou nepečených dortů. Musí se připravovat ve formičkách nebo v ráfcích a podávají se vychlazené. Jsou dokonalé na svatebních stolech a různých oslavách, protože se dají ozdobit na jakoukoli příležitost.

Jak připravit formičky na semifreda

Formičky nebo ráfky se dají koupit v každém obchodě s cukrářskými potřebami, ale jsou dost drahé.
  • Jejich tvar je převážně kulatý, ale jsou i hranaté, oválky nebo slzy. Výška se pohybuje od 4 do 6 cm.
  • Začínající cukrářka si může vystačit s vhodnou alternativou, kterou je například silnější fólie, nastříhaná na proužky a sešitá sešívačkou nebo slepená lepidlem. Stejně poslouží i nastříhané ráfky z plechovek od piva a limonády nebo plastové kelímky od mléčných výrobků. Plastový tubus od rolet nebo tyčí na záclony je možné nastříhat na stejně vysoké ráfky. 
  • Součástí formiček je i stejně široká dortová páska, která se nastříhá a obloží se jí vnitřní výška formy. Díky pásce půjdou dortíčky lehce vyndat z formy, jsou krásně rovné, nerozpadají se, neslepují k sobě a jsou hygienicky zabalené při servírování. Pásku stačí z dortíku sloupnout nebo odmotat. 

Příprava dortíčků semifreda

Formičky vyložíme dortovou páskou a vytvoříme jedlé dno:
  • Ráfkem na semifreda nebo vykrajovátkem vykrájíme kolečka nebo vhodné tvary z tenkého piškotového korpusu. Tvary vložíme do ráfku a tím vytvoříme dno dortíku.
  • Použít můžeme i drcené sušenky (Oreo, Lotus, Bebe nebo máslové sušenky), které smícháme s rozpuštěným máslem a natlačíme do formičky. Necháme ztuhnout v lednici.
  • Seženeme-li sušenky, které přesně zapadnou do ráfku, máme o dno postaráno. Vhodné jsou máslové sušenky nebo domácí linecké cukroví, které upečeme pro tuto příležitost.

Plnění formiček a zdobení semifreda

Máme připravené formičky a můžeme je začít plnit smetanovou směsí:
  • Použít můžeme všechny druhy smetanových krémů na nepečené dorty - ze smetany, z tvarohu, jogurtu nebo kysanky. Důležitou součástí těchto krémů je jedlá želatina, která dortík drží pohromadě. 
  • Ráfky plníme smetanovou směsí až po okraj pomocí lžíce a dáme dortíčky ztuhnout do lednice.
  • Pokud budeme zalévat směs barevnou želatinou, musíme na ni nechat místo - kolem 1 cm podle toho, jestli budeme pod želatinu dávat ovoce.
  • Dortíčky necháme pořádně vychladit a zatuhnout. Pak je opatrně vyklopíme z ráfků a klademe na tác nebo na malé dortové podložky.
  • Hotové dortíčky můžeme dozdobit kopečkem ušlehané šlehačky, vkusně pokrájeným ovocem, čokoládovými hoblinkami a ozdobami, cukrářským zdobením a čerstvou meduňkou.

Smetanové směsi do semifreda najdeme v každém receptu na nepečené dorty. Jedním z nich je i dort Margot, na který vám přinášíme videorecept:

Sladké drobečky

Na dortíčcích semifreda je sympatické to, že je můžete libovolně vrstvit. Například krém uzavřít mezi dvě kolečka korpusu, použít dvoubarevný krém nebo smetanovou směs smíchat s rozmačkaným ovocem nebo s rozpuštěnou čokoládou a zdobit pařížskou šlehačkou. Při slavnostních hostinách je vhodné dortovou pásku odstranit ještě před podáváním, aby si hosté nezašpinili ruce. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky