Slané preclíky s tvarohem podle ČSN: Drobné pečivo přijde vhod k pivu i vínu
Máte rádi domácí tyčinky nebo jiné drobné pečivo, na kterém si můžete pochutnat při setkání s přáteli či rodinou? Pak musíte vyzkoušet domácí preclíky, jejichž těsto obsahuje tvaroh - ten je dělá ještě více křehkými.
Přestože nemáte času nazbyt, rádi byste návštěvě připravili alespoň drobné slané pečivo, které se hodí jak k pivu, tak k vínu? Slané preclíky s tvarohem vás nadchnou hned třemi věcmi - snadnou přípravou bez kynutí těsta, rychlým pečením a úžasným výsledkem, kterým jsou křehké a křupavé preclíky libovolných tvarů.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit slané preclíky s tvarohem podle ČSN
Na 500 g preclíků potřebujete 350 g polohrubé mouky, 10 g prášku do pečiva, 150 g margarínu (např. Hera), 125 g tvrdého tvarohu, 1 vejce (+ na potření) a špetku soli. K posypání pak můžete použít kmín, hrubozrnnou sůl, ale také mák nebo sezam.
- Mouku prosejte a poté smíchejte s práškem do pečiva, nastrouhaným tvrdým tvarohem a špetkou soli.
- Následně přidejte vejce a margarín a vypracujte tužší těsto.
- Z těsta vyválejte tenké válečky, které můžete nechat rovné jako tyčinky, vytvarovat z nich preclíky v klasické podobě nebo jiné libovolné tvary.
- Vytvarované preclíky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, poté je potřete vyšlehaným vejcem, případně jen bílkem.
- Potřené tvary posypte kmínem, solí, mákem či sezamem a pozvolna upečte dozlatova. Zajímavě vypadá kombinace, kdy má každý preclík jiný posyp.
Ať už vás čeká setkání s přáteli, nebo jen večerní mlsání u filmu, preclíky si oblíbíte. Ochutit je můžete strouhaným sýrem nebo bylinkami, existují však také preclíky připravované nasladko. Pro další inspiraci přinášíme videorecept na TNT tyčinky:
Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů
Komentáře