Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané preclíky s tvarohem podle ČSN: Drobné pečivo přijde vhod k pivu i vínu
Zdroj: Freepik

Máte rádi domácí tyčinky nebo jiné drobné pečivo, na kterém si můžete pochutnat při setkání s přáteli či rodinou? Pak musíte vyzkoušet domácí preclíky, jejichž těsto obsahuje tvaroh - ten je dělá ještě více křehkými.

Přestože nemáte času nazbyt, rádi byste návštěvě připravili alespoň drobné slané pečivo, které se hodí jak k pivu, tak k vínu? Slané preclíky s tvarohem vás nadchnou hned třemi věcmi - snadnou přípravou bez kynutí těsta, rychlým pečením a úžasným výsledkem, kterým jsou křehké a křupavé preclíky libovolných tvarů.

Jak připravit slané preclíky s tvarohem podle ČSN

Na 500 g preclíků potřebujete 350 g polohrubé mouky, 10 g prášku do pečiva, 150 g margarínu (např. Hera), 125 g tvrdého tvarohu, 1 vejce (+ na potření) a špetku soli. K posypání pak můžete použít kmín, hrubozrnnou sůl, ale také mák nebo sezam.

  1. Mouku prosejte a poté smíchejte s práškem do pečiva, nastrouhaným tvrdým tvarohem a špetkou soli.
  2. Následně přidejte vejce a margarín a vypracujte tužší těsto.
  3. Z těsta vyválejte tenké válečky, které můžete nechat rovné jako tyčinky, vytvarovat z nich preclíky v klasické podobě nebo jiné libovolné tvary.
  4. Vytvarované preclíky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, poté je potřete vyšlehaným vejcem, případně jen bílkem.
  5. Potřené tvary posypte kmínem, solí, mákem či sezamem a pozvolna upečte dozlatova. Zajímavě vypadá kombinace, kdy má každý preclík jiný posyp.

Ať už vás čeká setkání s přáteli, nebo jen večerní mlsání u filmu, preclíky si oblíbíte. Ochutit je můžete strouhaným sýrem nebo bylinkami, existují však také preclíky připravované nasladko. Pro další inspiraci přinášíme videorecept na TNT tyčinky:

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky