Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zbyly vám bílky a máte doma kousek eidamu? Vyzkoušejte báječné sýrové kuličky jen z těchto dvou ingrediencí. Můžete je podávat obdobně jako smažený sýr k bramborám nebo k bramborovému salátu, výborně se ale hodí i jako chuťovka k pohoštění.

Smažený sýr je velmi chutná záležitost, ale přece jen je s obalováním více práce a někdy bývá potíž s tím, že sýr vytéká. Pokud máte rádi smažený sýr, budou vám jistě chutnat i tyto jednoduché kuličky. Spotřebujete na ně zbylé bílky, a pokud máte elektrický šlehač, tak za chvilku budete servírovat.
Na kuličky podle jednoduchého receptu vám budou stačit pouze dvě suroviny – bílky a eidam. V následujících řádcích vás provedeme postupem.
  • Na tři porce budete potřebovat 3 bílky a 250 g eidamu (30 = tuku v sušině). Dále si připravte olej na smažení.
  1. Sýr nastrouhejte najemno. Mohlo by vás zajímat, jak si strouhání sýru usnadnit.
  2. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Podívejte se, jak správně ušlehat sníh.
  3. Do sněhu postupně a opatrně vmíchejte strouhaný sýr. Vznikne hmota, ze které půjdou tvarovat kuličky.
  4. Tip: pokud máte rádi pikantní chuť, můžete do směsi ještě přimíchat trochu chilli.
  5. Mezi dlaněmi tvořte pevné kuličky a opatrně je dávejte do rozpáleného oleje.
  6. Kuličky usmažte pěkně dozlatova.
  7. Po usmažení je pokládejte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku.
  8. Kuličky jsou chutné hned po usmažení, ale i studené, když v nich sýr trochu ztuhne.
  9. Podávejte je s bramborovou kaší, se šťouchanými bramborami nebo s bramborovým salátem. Po vychladnutí mohou být výtečnou součástí studeného občerstvení.
Než se do přípravy kuliček pustíte, podívejte se na postup v následujícím videu.

Další varianty kuliček také chutnají

Vyzkoušejte i další varianty kuliček a koulí.
  • Do smažených sýrových koulí, ke kterým se báječně hodí tatarská omáčka, budete potřebovat kromě eidamu a vajec ještě kukuřičné lupínky, trochu strouhanky a trochu mouky.
  • Smažené sýrové kuličky k vínu nebo pivu v sobě mají ještě sušený česnek a nadrobno nasekanou petrželku, pažitku nebo jinou bylinku. Výborně chutnají třeba s koprovým dipem.
  • Sýrové kuličky s papričkami jalapeňos a nakrájenou petrželkou před smažením obalte v trojobalu.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky