Smažené sýrové kuličky podle videa: Jen z bílků a strouhaného sýra jsou hned hotové
Zbyly vám bílky a máte doma kousek eidamu? Vyzkoušejte báječné sýrové kuličky jen z těchto dvou ingrediencí. Můžete je podávat obdobně jako smažený sýr k bramborám nebo k bramborovému salátu, výborně se ale hodí i jako chuťovka k pohoštění.
Smažený sýr je velmi chutná záležitost, ale přece jen je s obalováním více práce a někdy bývá potíž s tím, že sýr vytéká. Pokud máte rádi smažený sýr, budou vám jistě chutnat i tyto jednoduché kuličky. Spotřebujete na ně zbylé bílky, a pokud máte elektrický šlehač, tak za chvilku budete servírovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Sýrové kuličky z pánve
Na kuličky podle jednoduchého receptu vám budou stačit pouze dvě suroviny – bílky a eidam. V následujících řádcích vás provedeme postupem.
- Na tři porce budete potřebovat 3 bílky a 250 g eidamu (30 = tuku v sušině). Dále si připravte olej na smažení.
- Sýr nastrouhejte najemno. Mohlo by vás zajímat, jak si strouhání sýru usnadnit.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Podívejte se, jak správně ušlehat sníh.
- Do sněhu postupně a opatrně vmíchejte strouhaný sýr. Vznikne hmota, ze které půjdou tvarovat kuličky.
- Tip: pokud máte rádi pikantní chuť, můžete do směsi ještě přimíchat trochu chilli.
- Mezi dlaněmi tvořte pevné kuličky a opatrně je dávejte do rozpáleného oleje.
- Kuličky usmažte pěkně dozlatova.
- Po usmažení je pokládejte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku.
- Kuličky jsou chutné hned po usmažení, ale i studené, když v nich sýr trochu ztuhne.
- Podávejte je s bramborovou kaší, se šťouchanými bramborami nebo s bramborovým salátem. Po vychladnutí mohou být výtečnou součástí studeného občerstvení.
Než se do přípravy kuliček pustíte, podívejte se na postup v následujícím videu.
Další varianty kuliček také chutnají
Vyzkoušejte i další varianty kuliček a koulí.
- Do smažených sýrových koulí, ke kterým se báječně hodí tatarská omáčka, budete potřebovat kromě eidamu a vajec ještě kukuřičné lupínky, trochu strouhanky a trochu mouky.
- Smažené sýrové kuličky k vínu nebo pivu v sobě mají ještě sušený česnek a nadrobno nasekanou petrželku, pažitku nebo jinou bylinku. Výborně chutnají třeba s koprovým dipem.
- Sýrové kuličky s papričkami jalapeňos a nakrájenou petrželkou před smažením obalte v trojobalu.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře