Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sodena pitka: Upečte si s námi tradiční bulharský chléb s jedlou sodou
Zdroj: Freepik

Bulhaři jsou známí tím, že k většině pokrmů potřebují mít ještě jednu potravinu - chleba. A ne jen tak ledajaký, nýbrž typický sodový chléb. Jedná se hutné bílé pečivo, které přikusují k jídlům jako nezbytný doplněk.

Sodena pitka je pečivem specifickým tím, že se kypří za pomoci jedlé sody (často v kombinaci s kypřicím práškem) namísto droždí. Stačí vypracovat těsto, vytvarovat ho do kulatého bochníku a dát péct. Chutná však značně odlišně od našeho pečiva.

Jak připravit bulharský sodový chléb

Na jeden chléb budete potřebovat 700 g hladké mouky, 300–400 ml vlažné vody (podle potřeby a konzistence těsta), 1 lžičku soli, 1 balení kypřicího prášku, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžíce jablečného octa a 3 lžíce slunečnicového oleje.

  1. Mouku alespoň 2x prosejte a poté ji smíchejte se solí a kypřicím práškem.
  2. V hrnku smíchejte jedlou sodu a ocet - jakmile směs napění, přidejte ji i s olejem k mouce. Za stálého míchání přilijte vlažnou vodu a vypracujte měkké těsto.
  3. Nyní přichází nejdůležitější krok přípravy - těsto hněťte do doby, než v něm začnou zůstávat opravdu velmi znatelné vzduchové bubliny. To si snadno ověříte řezem do těsta - na řezu uvidíte těsto pravidelně prostoupené bublinkami.
  4. Z těsta vytvarujte bochník a vložte ho do předem vymazaného pekáče.
  5. Vytvarovaný chléb nechte v pekáči zhruba 15 minut odpočinout a než ho vložíte do trouby, na několika místech ho propíchněte vidličkou.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut (dozlatova).
  7. Jakmile je chléb upečený, vyjměte ho ještě horký z pekáče a zabalte ho do namočené a vyždímané utěrky a následně ho ještě překryjte utěrkou suchou. Takto nechte sodenu pitku zhruba 10 minut odpočinout.
  8. Po uplynutí dané doby podávejte bulharský chléb k vámi připravenému pokrmu. Velmi chutný je posypaný kořením zvaným sharena sol (barevná sůl).

Tip: Sodový chléb je velmi oblíbený k různým zeleninovým a luštěninovým pokrmům, obecně však Bulhaři bez pečiva "nedají ani ránu".

Zajímalo by vás, jak chutná sodena pitka? Chuťově je velmi podobná našemu bílému pečivu, ovšem konzistencí je velmi hutná - už za tepla je o poznání hutnější než naše pečivo, po vychladnutí je to znát ještě více. Vyzkoušíte bulharskou kuchyni?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli