Jak upéct brownies, ideální moučník pro čokoholiky. Ten dokonalý může být i poměrně dietní
Hutná konzistence, výrazně čokoládová vůně a chuť charakterizují jeden z nejoblíbenějších moučníků, které mají původ v Americe. Jako většina amerických koláčů je poměrně snadný na přípravu. Rozbor původu názvu a konzistence je docela zábavné čtení a nechceme vás o něj připravit.
Brownies je pro čokoholiky symbolem moučníku nabitého intenzivní čokoládovou chutí. Podle některých zdrojů jde o hnědou variantu moučníku blondies, koláče z másla, hnědého cukru a melasy. Další zdroj uvádí souvislost s kreslenými hrdiny-lesními skřítky Brownies, jejichž schopnost nenápadně zmizet prý moučník napodobil. Konzistenci prý moučník získal díky nešikovné hospodyni, která plech s horkým koláčem upustila a koláč se nárazem zdrcnul. Tato zábavná historka se snaží vysvětlit hutnou konzistenci, ale koláč je takto pečen záměrně, takže nešikovnost v tom zřejmě roli nehrála.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Klasické brownies s čokoládovou chutí
Upéct brownies není složité a ani nemusí být kalorickou bombou, jak si ukážeme. Máslo a mouku můžeme částečně nebo zcela nahradit. Co ale nenahrazujeme, je intenzivní čokoládová chuť.
Jak upéct klasické brownies
Potřebujeme 180 g másla, 180 g kvalitní čokolády (minimálně 60 % kakaové hmoty), 80 g hladké mouky, 40 g práškového kakaa, špetku soli, 3 vejce, 200 g (i méně) přírodního cukru. Možnost je do hmoty přidat hrubě sekané ořechy, sekanou bílou čokoládu apod.
- Mouku, sůl a kakao spolu prosijeme.
- Při mírné teplotě (např. ve vodní lázni) rozpustíme máslo a čokoládu.
- Vejce s cukrem vyšleháme do husté a světlé pěny, lehce vmícháme vlažnou rozpuštěnou čokoládu s máslem.
- Nakonec do směsi po částech zapracujeme mouku s kakaem. Výsledná hmota by měla být vlhká a „patlavá“.
- Formu (malý pekáček nebo dortovou) vyložíme papírem na pečení.
- Koláč pečeme při teplotě 180 °C po dobu cca 25 minut. Když po uplynutí této doby mírně zatřeseme s formou v troubě a střed se ještě chvěje, přidáme 5 minut ve vypnuté troubě. Brownies je upečený, když povrch připomíná lesklý papír.
- Poté formu vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout. U brownies platí, že méně (pečení) je více.
- Upečený koláč v uzavřené krabičce vydrží v chladničce 14 dní, v mrazáku déle než měsíc.
Jaké jsou varianty těsta na brownies
Z důvodu odlehčení můžeme máslo a mouku v těstě částečně nebo zcela nahradit a množství cukru ještě výrazně snížit. Známe variace s avokádem nebo vařenými fazolemi, barvu může dodat vařená červená řepa, šťavnatost zelenina jako dýně, cuketa apod. Naše video ukazuje pečení klasického koláče.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Porovnali jsme občerstvení na pražských vánočních trzích: Za stovku můžete dostat chladný trdelník i skvělý bramborák
Fazolové brownies a jiné dobroty z fazolí: Chutnají úžasně a dají se připravit bez lepku
Jak na čokoládové brownies, aby zůstaly krásně vláčné s křupavým povrchem: Roli hrají správný poměr surovin, ale i velikost formy
Komentáře