Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct brownies, ideální moučník pro čokoholiky. Ten dokonalý může být i poměrně dietní
Zdroj: Pixabay-MissSuki

Hutná konzistence, výrazně čokoládová vůně a chuť charakterizují jeden z nejoblíbenějších moučníků, které mají původ v Americe. Jako většina amerických koláčů je poměrně snadný na přípravu. Rozbor původu názvu a konzistence je docela zábavné čtení a nechceme vás o něj připravit.

Brownies je pro čokoholiky symbolem moučníku nabitého intenzivní čokoládovou chutí. Podle některých zdrojů jde o hnědou variantu moučníku blondies, koláče z másla, hnědého cukru a melasy. Další zdroj uvádí souvislost s kreslenými hrdiny-lesními skřítky Brownies, jejichž schopnost nenápadně zmizet prý moučník napodobil. Konzistenci prý moučník získal díky nešikovné hospodyni, která plech s horkým koláčem upustila a koláč se nárazem zdrcnul. Tato zábavná historka se snaží vysvětlit hutnou konzistenci, ale koláč je takto pečen záměrně, takže nešikovnost v tom zřejmě roli nehrála.

Klasické brownies s čokoládovou chutí

Upéct brownies není složité a ani nemusí být kalorickou bombou, jak si ukážeme. Máslo a mouku můžeme částečně nebo zcela nahradit. Co ale nenahrazujeme, je intenzivní čokoládová chuť.

Jak upéct klasické brownies

Potřebujeme 180 g másla, 180 g kvalitní čokolády (minimálně 60 % kakaové hmoty), 80 g hladké mouky, 40 g práškového kakaa, špetku soli, 3 vejce, 200 g (i méně) přírodního cukru. Možnost je do hmoty přidat hrubě sekané ořechy, sekanou bílou čokoládu apod.

  • Mouku, sůl a kakao spolu prosijeme.
  • Při mírné teplotě (např. ve vodní lázni) rozpustíme máslo a čokoládu.
  • Vejce s cukrem vyšleháme do husté a světlé pěny, lehce vmícháme vlažnou rozpuštěnou čokoládu s máslem.
  • Nakonec do směsi po částech zapracujeme mouku s kakaem. Výsledná hmota by měla být vlhká a „patlavá“.
  • Formu (malý pekáček nebo dortovou) vyložíme papírem na pečení.
  • Koláč pečeme při teplotě 180 °C po dobu cca 25 minut. Když po uplynutí této doby mírně zatřeseme s formou v troubě a střed se ještě chvěje, přidáme 5 minut ve vypnuté troubě. Brownies je upečený, když povrch připomíná lesklý papír.
  • Poté formu vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout. U brownies platí, že méně (pečení) je více.
  • Upečený koláč v uzavřené krabičce vydrží v chladničce 14 dní, v mrazáku déle než měsíc.

Jaké jsou varianty těsta na brownies

Z důvodu odlehčení můžeme máslo a mouku v těstě částečně nebo zcela nahradit a množství cukru ještě výrazně snížit. Známe variace s avokádem nebo vařenými fazolemi, barvu může dodat vařená červená řepa, šťavnatost zelenina jako dýně, cuketa apod. Naše video ukazuje pečení klasického koláče.

 

Komentáře

Další tipy a triky