Donuty

cathleen Kuchařka: cathleen

12-18 (podle síly vyváleného těsta) Moučníky , Smažené 10 názorů

Suroviny

130 g vody
1 lžíce rumu
30 g změklého sádla
1 žloutek
25 g cukru
špetička soli
100 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
15-18 g vanilkového pudinku (1/2 sáčku pudinkového prášku)
10 g čerstvého droždí
Poleva citronová, čokoládová nebo bílková:
1 bílek
1 lžička citronové šťávy
150 g moučkového cukru
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozpustíme droždí, lžičku cukru a lžíci hladké mouky (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství) a necháme 20 minut pracovat.

  2. K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme pevnější těsto, které bude 35-45 minut kynout. Hotové ho propracujeme, na stole tence vyválíme (max. na sílu malíčku, moučit nějak netřeba) a vykrájíme donuty. Buď přímo vykrajovátkem na donuty nebo větší skleničkou kolečka a menší štamprličkou jim vykrojíme středy (raději malinko větší, kynutím se zmenší).

  3. Donuty necháme 25-35 minut vykynout a usmažíme je ve vyšší vrstvě oleje. Olej musí kolem těsta jen viditelně perlit, smažíme je zakryté 50-60 vteřin. Potom otočíme a dosmažíme už odkryté (opět asi 50-60 vteřin). Z oleje vyndáme donuty na papírovou utěrku, odsaje přebytečný tuk. Vychladlé donuty potáhneme polevou nebo jen pocukrujeme.

  4. Poleva:
    Cukr s bílkem a citronovou šťávou třeme alespoň 15 minut, ale méně pracné je umíchání polevy háky ručního šlehače. Hmota je nejprve velice řídká, postupně houstne. Pokud je bílek studený z lednice, trvá výroba polevy ještě déle.

Poznámka

Těsto při vyvalování moc nepodsypávejte, abyste do něj nezapracovali mouku navíc. Okrojky těsta znovu propracujte, vyválejte a vykrojte z nich další donuty. Zbylé odkrojky už usmažte.

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 71 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Donuty

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: nene, asi jsem se špatně vyjádřila. "Oni" nemají nic proti, chutnaly jim všechny varianty (a vždy pochybělo)...to já...byla jsem pořád nespokojená, že to bylo chuťově velice blízko pouze výborným koblížkům, ale to nadýchané a zároveň sametové těsto, jako mají dobré donuty, se mi nedařilo. Tenhle poslední pokus (a hotový recept) se k nim už dost blíží. ;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Veronika.Hrozna: :-D denně vařím pro čtyři generace- rodiče, já s manželem, dcera se zetěm a vnuci. Že by u nás někdo někomu cokoliv snědl, to se snad ani nemůže stát.:-D:-D:-D Ale určitě by to prospělo. Aspoň některým!!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    cathleen: Co mají proti koblihám? Jaké "donuty", dostaneš koblížek a basta! Nechceš, nedostaneš. Já to vyřešila už v dětském věku, snědla jsem dceři oběd, jí nic nezůstalo! Pak jedla vše, sice mi to vyčítá, že u mne musela sníst všechno, ale snad to přežije! :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    cathleen: my je máme jak stupínky -5,6,7,8 ! A všichni jsou 20.a21.5. A tak každoročně peču 4 dorty najednou podle přání. Ale letos naposled. Už je budou dostávat jen k jmeninám. Minulý týden jsme dorty roznášeli po sousedech a příbuzných. Snědl se jeden:-) Dětem chutná málem jen potahovka

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    hospodyne: to je pěkné :-D vzpoura prcka i snaha učitelek...
    Tak...třeba u vás donuty zdomácní ;-) Ten náš druhák je také poměrně vybíravý, ale - koupené donuty (potřebovala jsem studijní materiál) mu už déle nechutnají, tyhle měl dnes k obědu. Nemohly jsme ho od nich odtrhnout :-D a to si je jen zlehka mazal marmoškou, polevu nechtěl.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    cathleen: musím je co nejdřív vyzkoušet, ale naději mám tak napůl:-DUž dlouho jim vyhrožuji : " já vám ten hrant zvednu hodně vysoko, pak uvidíte", což se samozřejmě nikdy nestane. Starší vnoučata žijí mimo, tam je mé kuchařské sebevědomí na nule, musím vařit dokola jen pár položek a co se dá koupit, tomu se domácí nikdy nevyrovná. Mladší žijí s námi, tak tam je to jiné, dokonce se dají přesvědčit od pradědečka na jídla stará, která jejich rodičům a dědečkovi třeba nechutnají. Zato to musí být hezky naservírované a krásně vypadat. Když začal nejmladší chodit do školky, jeho oblíbená mantra byla : to se mi nelíbí, to papat nebudu! A nepapal. Učitelky byly " zoufalé", jak mají vykouzlit ornamenty třeba ze segedínu. A tak jsme nosili přízdobu na talíř pro všechny děti. Stačí jim pár plátků okurky a jedno cherry na talíři. Hlavně, že paní učitelky jsou ochotny to dělat. Za to jim patří nesmírný dík a uznání.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    hospodyne: :-8
    Chtěla jsem těsto jemné i pevné, nadýchané a hedvábné, bez velikých bublin. Čtyři pokusy a konečně to jde. Naštěstí "pokusných králíků" plný dům, chutnaly jim i ty (podle nás) nepodarky a - ještě pochybělo! :-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    cathleen: já to mám úplně stejně: babi, nemůžeš zjistit, jak to v tom obchodě dělají? A stejně tak trdelníky:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Zuzulaaa: děkuji :-* Tyhle jsou z prvního pokusu....došly jsme se snachou až ke čtvrtému těstu, než to trochu chutná jako donut :-D Pořád to byl "jen" výborný koblížek.

    Odpovědět

  • Zuzulaaa Zuzulaaa

    Vypadají parádně<3

    Odpovědět

TIP dne na email

Zapomněl/a jsem heslo