Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez černý je běžnou součástí české přírody a zahrad. Jeho drobné bílé kvítky jsou nositelem vlastností, které přispívají k celkovému ozdravení organismu po dlouhé zimě. Květy jsou také hojně využívány v kuchyni.

Jako děti jsme bezový sekt milovali - při jeho popíjení jsme si připadali dospělácky a rádi jsme si přiťukávali bezalkoholovým šampusem stejně, jako to dělali dospělí. Příprava šumivé bezové limonády není vůbec složitá - chce jen trochu času.

Jak připravit šumivou bezovou limonádu

Květy nesbírejme po dešti - voda by z nich spláchla pyl, který je nositelem chuti:

Vodu svaříme s cukrem a necháme ji úplně vychladnout (horká voda způsobuje žloutnutí květů). Přidáme na tenká kolečka pokrájený citrón a droždí. Nálev pečlivě rozmícháme. Bezové květy musíme očistit od hmyzu - pokud je opláchneme, ztratí pyl a tím i svou výraznou chuť. Květy naskládáme do láhve a zalijeme je sladkou vodou. Láhev uzavřeme fólií a necháme na teplém a stinném místě kvasit.

Jak stáčet hotovou limonádu

Láhev během kvašení občas protřepeme. Za 2–3 dny můžeme limonádu přecedit přes sítko s jemným plátýnkem a podávat ji. Pokud chceme bohatější, více perlivý a více alkoholický nápoj, necháme ho kvasit 10–12 dnů, kdy bude mít kolem 5 % alkoholu - ten ale nepodáváme dětem, protože je méně sladký a připomíná víno.

Pokud bychom si chtěli připravit bezovou šťávu, kterou chceme uchovat na pozdější dobu (například pro děti při nachlazení), může pomoci shlédnutí videa, ve kterém uvidíme, jak se šťáva dělá:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli