Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto je ideální těsto pro všechny nezkušené i spěchající, ale nejen pro ně - hodí se prostě pro všechny, kdo chtějí rychle připravit něco dobrého a nestrávit u sporáku zbytečně mnoho času. Listové těsto můžeme mít v mrazáku vždy nějaké do zásoby – pro případ, že by se hodilo.

Tyčinky z listového těsta jsou zřejmě úplně nejrychlejší tyčinky, které se dají připravit doslova během pár minut. Kromě listového těsta budete potřebovat ještě různé sýry, šunku, kmín a vejce. Provedeme vás jednoduchou přípravou, kterou si můžete po libosti upravit a pozměnit. Na tyčinkách z listového těsta se toho totiž nedá mnoho zkazit. Podívejte se, jak péct listové těsto, aby se pečení perfektně povedlo.

Sýrové tyčinky z listového těsta

Pečivo z listového těsta je krásně nadýchané, dozlatova vypečené, křehké a křupavé. Může být sladké i slané, ale tyčinky z našeho receptu jsou skvělou slanou chuťovkou.

  • Na jednu dávku sýrových tyčinek z listového těsta budete potřebovat 500 g chlazeného listového těsta, trochu hladké mouky (na pomoučení), olej, libovolný mix sýrů (ementál, čedar, eidam), šunku, kmín, vejce (na potření) a hrubozrnnou sůl na posypání. 
  1. Plech vyložte pečicím papírem nebo jen vypláchněte studenou vodou. Troubu nechte rozehřát na 200 °C.
  2. Z listového těsta vyválejte na pomoučeném vále plát a rozřízněte ho na dvě poloviny. 
  3. Šunku nakrájejte nadrobno a sýr nastrouhejte.
  4. Jeden plát těsta potřete olejem, posypte nakrájenou šunkou a nastrouhaným sýrem.
  5. Přiklopte druhým plátem a vrchní plát ještě lehce přejeďte válečkem, tím se pláty přilepí k sobě a jednotlivé ingredience se lépe propojí.
  6. Poté pláty nakrájejte na proužky, každý potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte hrubou solí a kmínem
  7. Každý proužek lehce několikrát zatočte do spirály a položte na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Jakmile bude plech plný, vložte jej do dobře vyhřáté trouby a pečte přibližně 10–12 minut pěkně dozlatova.

Podávejte jako slané pohoštění na doplnění tabule s dalšími dobrotami nebo jen tak samotné jako "zobání" při příjemném posezení.

Přejeme dobrou chuť.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Další tipy a triky