Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit oblíbenou koprovou omáčku. Jak ji zahustit a ochutit podle osvědčených receptů
Zdroj: Top recepty

Koprová omáčka patří mezi nejmilejší omáčky našeho dětství. Můžeme ji podávat s bramborami nebo s knedlíkem, výborně chutná s vařenými vajíčky. Kdo chce, dá si k ní hovězí maso. A jaké jsou nejoblíbenější recepty na tuto omáčku?

Kopr dá omáčce tu správnou chuť

Koprová omáčka a polévka jsou hlavním důvodem, proč pěstujeme na zahradě kopr. Jenže období, kdy si ho můžeme natrhat čerstvý, je krátké. Nejjednodušší způsob, jak ho uchovat, je mražení - mrazíme ho jemně nakrájený, co nejdříve po sklizni. Pak postupně podle potřeby odebíráme. 

Koprová omáčka zahuštěná jíškou

Na "koprovku" si nejprve připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme vodou nebo vývarem. Povaříme a osolíme. Přilijeme smetanu (ke šlehání nebo na vaření) a na závěr omáčku jemně přisladíme a přikyselíme. Lze použít ocet, citrónovou šťávu nebo trošku kyselé smetany.

Koprová omáčka zahuštěná záklechtkou

Jinou možností, jak zahustit koprovou omáčku je záklechtka - ve vodě co nejlépe rozmícháme hladkou mouku, kterou přidáme do polévky a povaříme. Místo vody lze k rozmíchání mouky použít mléko nebo smetanu. 

Co podávat k omáčce

Omáčku podáváme s knedlíkem nebo s vařenými bramborami. Můžeme k ní uvařit vajíčka a na talíři je rozkrojit na poloviny. Omáčka nám bude chutnat i s vejci na způsob "volských ok" a kdo chce, připraví si k ní hovězí maso.
 
Koprová omáčka patří mezi nejoblíbenější omáčky naší kuchyně. Stojí za to si ji občas připomenout a uvařit. Pokud nemáme čerstvý ani mražený kopr, můžeme použít sušený nebo sterilovaný.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky