Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

S úmornými vedry přichází také čas, kdy se nechceme lopotit ještě i v kuchyni. Právě proto volíme lehká a rychle připravená jídla, žádné tučné a syté pokrmy. Velmi vděčným jídlem jsou variabilní těstovinové saláty.

Těstovinové saláty lze připravit na nespočet způsobů, a tak si každý jazýček přijde na to své - ať už máte rádi lehké saláty jen se zeleninou, nebo si do něj rádi přidáte maso, záleží pouze na vašich preferencích a obsahu lednice. Inspirujete se?

Jak snadno připravit těstovinový salát

Pamatujte, že méně je více, proto salát připravte z několika základních surovin, poté ochutnejte a postupně přidávejte další ingredience - a dál ochutnávejte.

  1. Základem jsou správně uvařené těstoviny menší velikosti, aby se dobře nabíraly a konzumovaly. Výběr je široký - například penne, fusilli nebo farfalle. Uvařte je o trochu více než jen na al dente, aby po vychladnutí nebyly příliš tuhé.
  2. Uvařené těstoviny je vhodné ještě v teplém stavu ochutit, aby po vychladnutí nebyly mdlé. Můžete je vlažné (ne horké) promíchat s částí zálivky či dresinku.
  3. Octové zálivky k těstovinám moc nejdou, a tak vsaďte na ty olejové nebo na chutná pesta. Dresinků existuje také velké množství, méně či více zdravých.
  4. Nyní přichází čas zeleniny. Tu můžete použít čerstvou, řádně omytou, očistěnou a nakrájenou na menší kousky, ale bránit se nemusíte ani zelenině sterilované, kterou však nechte nejprve řádně okapat v cedníku.
  5. Bílkoviny pak snadno doplníte vařeným vejcem, tuňákem z konzervy nebo kousky orestovaného kuřecího či krůtího masa. Bát se však nemusíte ani využití zbytků z předchozího vaření - klidně do salátu oberte zbytek pečeného kuřete. Pokud masu ani vejcím neholdujete, můžete použít sýr nakrájený na kostičky.
  6. Nezapomeňte využít tu největší mísu, kterou doma najdete - salát je totiž potřeba důkladně promíchat před uložením do lednice, ale i před podáváním. Po důkladném vychlazení do něj přilijte zbytek zálivky a podávejte.

Nezapomínejte, že kvůli svému složení jsou těstovinové saláty určeny k co nejdřívější spotřebě. Jeho množství tak připravte s ohledem na počet i apetit strávníků. Inspirujeme vás videoreceptem na vynikající těstovinový salát s tuňákem?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli