Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na ten nejlepší těstovinový salát? Těstoviny je potřeba vařit trochu déle a ochucovat ještě za tepla, pak je výsledek perfektní
Zdroj: Toprecepty, chute-sveta.cz

Máte chuť na salát, ale zároveň byste ocenili něco vydatnějšího, po čem nedostanete hned hlad? Dilema snadno vyřešíte salátem těstovinovým. Dá se připravit na spoustu způsobů, využijete do něj zbytky těstovin od oběda a další ingredience z lednice a navíc se báječně hodí do horkých dnů, kdy na teplé jídlo nemáte ani pomyšlení. 

Salát trochu vydatnější

Saláty k létu patří a v tomto období k nim tíhnou i méně nadšení konzumenti zeleniny. Když teploty přesáhnou únosnou mez, začne lehké pokrmy tak nějak instinktivně vyhledávat snad každý. Saláty jsou lehké a osvěžující, jedinou jejich nevýhodou je, že ne každého dostatečně zasytí. Stačí však do nich přidat těstoviny a ihned salát povýšíte na vydatnější pokrm, který uspokojí i většího jedlíka. To dělá z těstovinových salátů výborné jídlo na cesty, výlety či pikniky a přímo báječně se hodí na letní nejen grilovací párty. 

Jak udělat dobrý těstovinový salát?

K těstovinovým salátům spousta lidí přistupuje jako k jídlu, do něhož se dají využít různé zbytky z předchozího vaření. To je sice pravda, těstovinový salát se ovšem vyplatí udělat přímo jako samostatný pokrm, trochu si s ním pohrát a povýšit jej na úroveň speciality. Základem jsou hlavně kvalitní ingredience, nerozvařené těstoviny a dokonalé ochucení. To je ostatně důležité u všech salátů, bez výraznější zálivky nebo nějaké kořenicí směsi zkrátka každý salát chutná trochu mdle. Na co je tedy třeba při přípravě těstovinového salátu myslet?

1. Vše začíná u těstovin

Možná se to nezdá, ale i výběr správného druhu těstovin je v případě těstovinového salátu důležitý. Je třeba hlavně zvolit ten nejlepší tvar. Ideální jsou těstoviny menších tvarů, které jsou velké jako sousto a skvěle se přizpůsobí ostatním ingrediencím v míse. Ideální jsou kolínka, penne, vrtulky (fusilli), motýlci (farfalle), mušle (conchiglioni) nebo tzv. „ouška“ orecchiette.

Těstoviny je pak třeba uvařit v dostatečně osolené vodě. Ta by měla být slaná jako moře. U těstovin, které plánujete jíst studené, je to obzvlášť důležité, protože by mohly chutnat nevýrazně. Těstoviny je pak nutné uvařit o trochu víc než al dente. Těstoviny totiž při chladnutí ztuhnou, pokud byste je tedy uvařili tzv. na skus, byly by po několika hodinách v lednici tvrdé. Nesmíte to však přehnat, aby nebyly jako kaše. 

2. Těstoviny ochucujte ještě teplé

I když salát vyžaduje těstoviny studené, rozhodně je neproplachujte ledovou vodou, dokud úplně nevychladnou. Prudká změna teplot totiž těstovinám škodí, navíc pak ztrácejí svou chuť a texturu. V cedníku je ale nenechávejte dlouho, aby se neslepily. Nejlepší je k ještě teplým těstovinám přilít dresink. Těstoviny tak lépe nasají chuť omáčky a zůstanou jemné. Část zálivky si nechte na podávání a salát ještě jednou dochuťte po vyndání z lednice. 

3. Jak ochutit těstovinový salát

Ačkoli zeleninové saláty často ochucujeme octem, do toho těstovinového se kyselé přísady, hlavně ocet, tolik nehodí. Po odložení totiž začne mít kovovou pachuť, která není žádoucí. Mnohem víc jim prospěje kvalitní olej, případně další chuťové přísady, jako jsou celozrnná hořčice, ančovičky nebo pesto. Na těstovinový salát jsou vhodné také zálivky krémové s kysanou smetanou, jogurtem nebo majonézou.

Suroviny můžete nakombinovat – lahodnější majonézovou zálivku třeba výborně odlehčíte právě jogurtem. Můžete ji také trochu naředit slitou vodou z těstovin, ta ji dodá správnou konzistenci a vylepší i chuť. Zálivkou rovněž nešetřete. Na 100 g těstovin použijte až 50 ml. Jinak by těstoviny mohly být suché a mdlé. 

4. Co dát do těstovinového salátu?

Chcete-li těstoviny s omáčkou přetvořit do podoby salátu, je třeba k nim přidat nějakou zeleninu. Ideální je ta šťavnatější a svěžejší, která salátu dodá vlhkost a trochu jej zvláční. Vhodně jsou hlavně okurky, papriky, olivy nebo třeba i výraznější kapary. Sytost salátu je také dobré zvýšit nějakou bílkovinou. Těstovinový salát si většina lidí spojuje s kuřecím masem, často se do něj totiž používají zbytky kuřete od oběda. Klidně ale lze použít i jiné druhy masa, třeba vepřovou pečeni nebo nějaké uzeniny (např. kvalitní šunku) či ryby, třeba tuňáka.

Pokud maso nemusíte, klidně je můžete nahradit sýry (vhodné jsou tvrdé sýry typu čedar či eidam nebo ty měkké, jako je např. balkán). S dalšími ingrediencemi to ale nepřehánějte, ať není salát chuťově přeplácaný. Klidně stačí jen tři dva druhy zeleniny a pak sýr nebo maso. Myslete i na správný poměr těstovin a dalších surovin. Těch by mělo být jednou tolik oproti váze neuvařených těstovin.

5. Salát potřebuje vychladit a dochutit

Hotový salát je pak třeba důkladně promíchat v nějaké velké míse, aby se všechny ingredience dostatečně obalily zálivkou. Poté je důležité jej umístit do lednice, aby se vychladil. Podávejte jej však raději při pokojové teplotě. Před podáváním salát zalijte zbylou zálivkou. Ještě tak nakonec  aspoň doladíte chutě k dokonalosti. 

Náš tip: Vynikající těstovinový salát se šunkou a sýrem si můžete připravit třeba podle našeho videoreceptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více