Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezi nejjednodušší moučníky, které zvládnou i začátečníci, patří makovec. Nedá se toho na něm mnoho zkazit a přitom si na něm rozhodně pochutnáme. Výborným moučníkem potěšíme i návštěvu nebo si ho můžeme připravit do krabičky na výlet či dětem na svačinu do školy. Tentokrát ho zkusíme dokonce bez použití vajíček.

Základním kamenem makovce je umletý mák. Dodává moučníku objem, nadýchanost, tučnost a chuť. Jeho výhodou je rychlá a snadná příprava, kdy se všechny ingredience jen promíchají a upečou. Poradíme vám, jak na něj.

Jak připravit makovec

Pro jednodušší práci volíme hrnkovou metodu:

Jak makovec vylepšit

Do makového těsta můžeme přidat ochucovadla, která moučník chuťově vylepší. Použijeme citrónovou nebo pomerančovou kůru, rum nebo rozinky v rumu namočené. Těsto zvláční nastrouhaná jablka, mrkev nebo cuketa, o sladkost se postará med. Bílou mouku lze nahradit špaldovou a mléko ovesným nápojem. Místo plechu použijeme formu na koláč, na biskupský chlebíček nebo bábovku. 
 
Pokud si nedokážete představit těsto bez vajec, zkuste připravit rychlý makovec podle našeho videa:

Sladké drobečky

Makovec je vynikající i s mletými ořechy, které nahradí v těstě nejen mouku, ale i část tuku - proto můžeme polovinu oleje vynechat. Z těsta lze upéct dortový korpus, který promažeme krémem z kysané smetany, šlehačky a tvarohu a polijeme ho citrónovou polevou. Takový dort udělá obdarovanému stejnou radost jako každý jiný.
 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více