Tuřín se zaslouženě vrací do našich kuchyní. Objevte nové chutě, které znaly naše babičky
Tuřínu naše babičky říkaly burina, kvaka, kvak nebo dumlík. Brukev tuřín tvoří nadzemní bulvu a pěstuje se už 4 000 let. Je ideální užitkovou rostlinou pro chladné klima střední a severní Evropy a Ameriky.
Na podmínky pěstování je tuřín nenáročný a jeho výtěžnost vysoká, což babičky dobře věděly a často jej využívaly v kuchyni i jako krmivo pro zvířata. Ve válečném a meziválečném období nebo při hospodářských krizích minulého století býval tuřín konzumován jako rostlina z nouze a možná proto měl jako nepříjemná vzpomínka stigma rostliny zbytné. Až poslední dobou zjišťujeme, že jde vlastně o velmi chutnou zeleninu zpestřující náš jídelníček, a to zvláště proto, že nově vyšlechtěné kultivary poskytují šťavnaté bulvy s chutí připomínající kedlubny. Tuřín se sklízí na podzim a vydrží až do jara, proto se často vyskytuje v teplé kuchyni.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravovat tuřín
Jak tuřín ochutit
S čím tuřín podávat
Pokrmy s tuřínem nejlépe doplní pečivo nebo brambory v jakékoliv úpravě. Často se tuřín zároveň s bramborami vaří nebo zapéká. Chuť tuřínu vás nejspíš příjemně překvapí a věříme, že když ho jednou ochutnáte, rádi se k němu budete vracet.
Komentáře