Vaječný krém s rumem k plnění lineckých košíčků, dortů, rolád, zákusků i cukroví
Vaječný krém je nadýchaný krém našich babiček, kterým zdobily dorty, rolády a zákusky. Díky vaječné směsi krém hodně nabyl na svém objemu. Jeho obliba spočívala také v tom, že se dal různě dochutit.
Vaječný krém se hodí k plnění košíčků, ale také dortů, zákusků a řezů. Krém je jemný, nadýchaný a dobře se s ním zdobí. Pro plnění vánočního cukroví se hodí pouze v případě, že ho brzy zkonzumujeme - jeho trvanlivost je maximálně 3 týdny v chladu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co patří do vaječného krému
- 1–2 ks vajec
- 150 g cukru
- 250 g másla
- 2 lžíce rumu
Vejce s cukrem vyšleháme v kovové misce do pěny. Misku vložíme do kastrůlku s vodou tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny vody. Pěnu šleháme v horké vodní lázni tak dlouho, dokud krém nezhoustne (podobá se uvařenému pudinku) a nezačne se lehce chytat stěn mísy. Hned ji vyndáme, aby se vejce nesrazila. Směs necháme vychladnout a pak do ní zašleháme máslo a rum. Krém musí být hladký, jemný a nadýchaný.
Čím dochutit vaječný krém
Kromě klasických dochucovadel máme k dispozici různá aromata:
- Nejpoužívanějšími dochucovadly jsou vanilka, lemon curd a ochucovací pasty.
- Kromě rumu můžeme použít vaječný koňak, griotku, karamelový či kávový likér.
- Práškové kakao, rozpuštěná čokoláda a instantní káva krém ochutí a také obarví.
- Pro krémové náplně (do košíčků či ořechů) můžeme vmíchat mleté oříšky.
Košíčky z lineckého těsta můžeme upéct i několik dní před plněním. Krém do nich nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou a ozdobíme podle chuti. Nejsou jen vánočním cukrovím, ale i chutným zákuskem pro různé slavnostní příležitosti.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře