Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječný krém je nadýchaný krém našich babiček, kterým zdobily dorty, rolády a zákusky. Díky vaječné směsi krém hodně nabyl na svém objemu. Jeho obliba spočívala také v tom, že se dal různě dochutit.

Vaječný krém se hodí k plnění košíčků, ale také dortů, zákusků a řezů. Krém je jemný, nadýchaný a dobře se s ním zdobí. Pro plnění vánočního cukroví se hodí pouze v případě, že ho brzy zkonzumujeme - jeho trvanlivost je maximálně 3 týdny v chladu.

Co patří do vaječného krému

Krém se připravuje ze tří surovin a dalších ingrediencí podle vlastní chuti:
  • 1–2 ks vajec
  • 150 g cukru
  • 250 g másla 
  • 2 lžíce rumu

Vejce s cukrem vyšleháme v kovové misce do pěny. Misku vložíme do kastrůlku s vodou tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny vody. Pěnu šleháme v horké vodní lázni tak dlouho, dokud krém nezhoustne (podobá se uvařenému pudinku) a nezačne se lehce chytat stěn mísy. Hned ji vyndáme, aby se vejce nesrazila. Směs necháme vychladnout a pak do ní zašleháme máslo a rum. Krém musí být hladký, jemný a nadýchaný.

Čím dochutit vaječný krém

Kromě klasických dochucovadel máme k dispozici různá aromata:

  • Nejpoužívanějšími dochucovadly jsou vanilka, lemon curd a ochucovací pasty.
  • Kromě rumu můžeme použít vaječný koňak, griotku, karamelový či kávový likér.
  • Práškové kakao, rozpuštěná čokoláda a instantní káva krém ochutí a také obarví.
  • Pro krémové náplně (do košíčků či ořechů) můžeme vmíchat mleté oříšky.

Košíčky z lineckého těsta můžeme upéct i několik dní před plněním. Krém do nich nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou a ozdobíme podle chuti. Nejsou jen vánočním cukrovím, ale i chutným zákuskem pro různé slavnostní příležitosti.

Komentáře

Další tipy a triky