Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vajíčkové pomazánky jsou báječné, krásně zasytí a výborně chutnají. Základem mrkvové pomazánky jsou uvařená vajíčka, zelenina a pomazánkové máslo. Připravte ji rodině k večeři nebo svačině a uvidíte, jak si všichni budou pochutnávat.

Nejprve je potřeba uvařit vajíčka, a to pěkně natvrdo. Aby se vám dobře loupala, vyberte si z ledničky ta nejstarší. Čerstvá se totiž po uvaření špatně loupou. Vejce podáme z ledničky až těsně před jejich vařením, aby zůstala co nejdéle v chladu, vaříme je pak pouze v jedné vrstvě a hned po uvaření je ochladíme ve studené lázni. A víte, na které straně začít vajíčka loupat? Doporučuje se širší konec, kde se nachází vzduchová kapsa. Čím déle bylo vejce skladované, tím je vzduchová vrstva větší a loupání jde snáze.

Jak udělat vajíčkovou pomazánku s mrkví

Pomazánka se zeleninou má svěží chuť a vyšší obsah vitamínů. 

  1. Na základní dávku pomazánky si připravte 4 vajíčka, 1 mrkev, 1 řapík celeru, kousek másla, 200 g pomazánkového másla, 2 lžíce majonézy, 1 lžičku hořčice, 1 jarní cibulku, sůl a mletý pepř podle chuti, pažitku na ozdobení.
  2. Nejprve si uvařte vajíčka, po uvaření je ochlaďte ve studené vodě a oloupejte. Poté je nastrouhejte na hrubém struhadle.
  3. Jarní cibulku nakrájejte, mrkev nastrouhejte najemno a řapík celeru nakrájejte nadrobno.
  4. V pánvi rozpusťte máslo a mrkev s celerem krátce poduste. Poté zeleninu nechte zchladnout.
  5. V misce smíchejte pomazánkové máslo, majonézu (může být domácí), hořčici a vychladlou zeleninu. 
  6. Přidejte ještě nakrájenou cibulku a nastrouhaná vajíčka.
  7. Vše společně promíchejte a ochuťte solí a pepřem
  8. Hotovou pomazánku nechte před podáváním odležet v chladu, nejlépe v ledničce.
  9. Pomazánka výborně chutná na čerstvém pečivu, posypaná nadrobno nakrájenou pažitkou.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám pomazánka povedla.

Podívejte se ještě na další recepty na vajíčkové pomazánky z našeho receptáře.

 

Komentáře

Další tipy a triky