Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lahodné vajíčkové pomazánky jsou rychle připravené, přitom výživné a syté. Jejich příjemná chuť nám připomíná naše dětství - i když nám je maminky a babičky mohly připravit kdykoliv, především po Velikonocích bývaly tradičně k večeři v mnoha rodinách.

Základem jsou vařená vajíčka, ty pak doplníme surovinami podle svých možností. Často volíme smetanové sýry, pomazánkové máslo, majonézu nebo zakysanou smetanu. K vajíčkové pomazánce se báječně hodí také nakrájená cibule, pažitka, petrželka a dokonce i kopr. 
Cottage je výborný do různých pomazánek, včetně těch vaječných. Stačí, když k sýru a vejcím přidáte trochu plnotučné hořčice a nadrobno nakrájenou zeleninu - cibuli, pažitku a medvědí česnek. Před podáváním pomazánku nechte v chladu alespoň hodinu odležet.

2. místo

Uvařená vajíčka nechte vychladnout a poté je nahrubo nastrouhejte. Nakrájenou cibulku, nastrouhanou mrkev a řapík celeru krátce poduste. Po vychladnutí je smíchejte s vejci, pomazánkovým máslem, majonézou a hořčicí. Dochuťte a před podáváním nechte vychladit.

3. místo

Velmi rychlá vajíčková pomazánka báječně chutná namazaná na plátcích veky i na bagetě nebo celozrnném pečivu. Potřebovat na ni budete pouze uvařená vajíčka, trochu změklého másla nebo jiného tuku, hořčici, nakrájenou petrželku, sůl a pepř.

4. místo

Klasická vaječná pomazánka, kterou máme všichni rádi, se připravuje z nastrouhaných vajíček a sterilovaných okurek, másla, hořčice a nakrájené cibulky. Na ochucení použijte sůl a pepř. Pomazánka se báječně hodí i na plátky chlebíčkové veky nebo na jednohubky.

5. místo

Máslo s Lučinou vyšlehejte do pěny, přidejte smetanu, hořčici a nakrájené ančovičky. Přisypte také nakrájená nebo nastrouhaná vajíčka. Pro správnou chuť tato pomazánka potřebuje ještě trochu cibulky a také pažitku. 

6. místo

Jednoduché vajíčkové pomazánky zvládnete připravit během chvilky a nejlepší je mít vajíčka uvařená dopředu, protože potřebují zchladnout. Vajíčkové pomazánky mohou být součástí slavnostního pohoštění a výbornou svačinou do práce, do školy i na výlet.

7. místo

Do vajíčkových pomazánek se výborně hodí různé sýry, každý jim dá trochu jinou chuť. Méně obvyklou pomazánku připravíte z tvarůžků, nejlépe nahrubo nastrouhaných. Kromě tvarůžků a vajíček budete potřebovat sterilovanou okurku, trochu hořčice a něco na dochucení.

Typickou vajíčkovou pomazánku, kterou si mnozí z nás pamatují ještě z dětství, získáte po promíchání másla, taveného sýru, majonézy (může být domácí), a hořčice. Do hladké směsi ještě přidejte nakrájená uvařená vajíčka a dochuťte ji. Postup pomazánky vám předvede následující videorecept.

 

Komentáře

Další tipy a triky