Jak na křehké vanilkové rohlíčky? Jsou plné ořechů a na jazyku se jen rozplývají
Vanilkové rohlíčky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. Jejich pečení je snadné. Nejprve během chvilky připravíme těsto, které je potřeba nechat odležet. Pak rohlíčky vytvarujeme, upečeme a obalíme v cukru. Naučíme vás nejhledanější recept z našeho receptáře.
Vanilkové rohlíčky mezi tradičním vánočním cukrovím v našich domácnostech obvykle nechybí. Potřebují nějaký čas k rozležení. Čím dříve je upečeme, tím budou na Vánoce chutnější. Postupně krásně změknou a získají jemnost. Do těsta na vanilkové rohlíčky obvykle dáváme mleté ořechy (hlavně vlašské nebo lískové), ale jsou i recepty bez ořechů, které také skvěle chutnají.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Křehké vanilkové rohlíčky
Na rohlíčky, které můžete vidět ve videu, si včas vyloupejte vlašské ořechy.
Na 1 dávku budete potřebovat 340 g másla, 100 g cukru moučka, 420 g hladké mouky, 160 g mletých vlašských ořechů a 1 špetku soli. Na obalení pak ještě moučkový a vanilkový cukr.
- Všechny suroviny smíchejte a zpracujte na těsto. Mělo by být pevné.
- Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte ho do chladna (do ledničky), nejlépe na celou noc.
- Z odleženého těsta tvarujte drobné rohlíčky a rovnejte je na plech vyložený pečicím papírem. Tvarování jde pomalu, zvlášť když to neodbýváte a dáváte si záležet, aby byl všechny rohlíčky pěkné a stejné. Postup si ale můžete ulehčit.
- Tip 1: Z těsta odebírejte kousky, ze kterých vytvoříte kuličky a ty rozválíte do malého rohlíčku. Nebo můžete vytvořit většího hada, z něho odkrajovat proužky a každý z nich vymodelovat do tvaru rohlíčku.
- Jakmile plech naplníte, dejte rohlíčky upéct do předehřáté trouby. Pečte je při teplotě 180 °C pěkně dorůžova.
- Po vytažení rohlíčky ještě zatepla obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
- Tip 2: Pokud byste rohlíčky obalovali až po vychladnutí, cukr už by se na ně hůře chytal a také by na nich dobře nedržel.
- Hotové rohlíčky dejte do krabičky (např. plechové nebo plastové, vyložené papírem) a uložte do chladna.
Vanilkové rohlíčky naplní váš domov lahodnou vůní, kterou si spojujeme s vánočním klidem a pohodou. Nejsou pracné, jen je tvarování trochu zdlouhavé, ale můžete si k tomu pustit pěkný film a hezky si užít příjemnou atmosféru.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře