Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové rohlíčky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. Jejich pečení je snadné. Nejprve během chvilky připravíme těsto, které je potřeba nechat odležet. Pak rohlíčky vytvarujeme, upečeme a obalíme v cukru. Naučíme vás nejhledanější recept z našeho receptáře.

Vanilkové rohlíčky mezi tradičním vánočním cukrovím v našich domácnostech obvykle nechybí. Potřebují nějaký čas k rozležení. Čím dříve je upečeme, tím budou na Vánoce chutnější. Postupně krásně změknou a získají jemnost. Do těsta na vanilkové rohlíčky obvykle dáváme mleté ořechy (hlavně vlašské nebo lískové), ale jsou i recepty bez ořechů, které také skvěle chutnají.

Křehké vanilkové rohlíčky

Na rohlíčky, které můžete vidět ve videu, si včas vyloupejte vlašské ořechy. 

Na 1 dávku budete potřebovat 340 g másla, 100 g cukru moučka, 420 g hladké mouky, 160 g mletých vlašských ořechů a 1 špetku soli. Na obalení pak ještě moučkový a vanilkový cukr.

  1. Všechny suroviny smíchejte a zpracujte na těsto. Mělo by být pevné. 
  2. Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte ho do chladna (do ledničky), nejlépe na celou noc.
  3. Z odleženého těsta tvarujte drobné rohlíčky a rovnejte je na plech vyložený pečicím papírem. Tvarování jde pomalu, zvlášť když to neodbýváte a dáváte si záležet, aby byl všechny rohlíčky pěkné a stejné. Postup si ale můžete ulehčit.
  4. Tip 1: Z těsta odebírejte kousky, ze kterých vytvoříte kuličky a ty rozválíte do malého rohlíčku. Nebo můžete vytvořit většího hada, z něho odkrajovat proužky a každý z nich vymodelovat do tvaru rohlíčku. 
  5. Jakmile plech naplníte, dejte rohlíčky upéct do předehřáté trouby. Pečte je při teplotě 180 °C pěkně dorůžova.
  6. Po vytažení rohlíčky ještě zatepla obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru
  7. Tip 2: Pokud byste rohlíčky obalovali až po vychladnutí, cukr už by se na ně hůře chytal a také by na nich dobře nedržel.
  8. Hotové rohlíčky dejte do krabičky (např. plechové nebo plastové, vyložené papírem) a uložte do chladna

Vanilkové rohlíčky naplní váš domov lahodnou vůní, kterou si spojujeme s vánočním klidem a pohodou. Nejsou pracné, jen je tvarování trochu zdlouhavé, ale můžete si k tomu pustit pěkný film a hezky si užít příjemnou atmosféru.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli