Sušená šunka z vepřové kotlety ve stylu prosciutto

Vepřové maso Doba přípravy: 1 měsíc a pár dní 23 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 1 měsíc a pár dní 23 názorů

Suroviny Dost

1,3 kg vepřové kotlety
10 stroužků česneku
2 dkg pragandy
4 lžíce mořské soli
1 lžíce moučkového cukru
1 lžíce bylinek dle vlastní chuti

Postup přípravy receptu

  1. Opláchnutou a osušenou kotletu obalím ve směsi z pragandy (rychlosůl), 2 lžic mořské soli a 1/2 lžíce cukru. Zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici 8 dní.

  2. Za 8 dní kotletu opláchnu a osuším, potřu vylisovanou šťávou z česneku, nechám odpočinout 2 hodiny v pokojové teplotě.

  3. Pak ji celou obalím ve zbylé směsi soli, cukru, i s přidanými bylinkami. Důkladně zabalím do bavlněné pleny a nechám pověšenou na chodbě, je tam cca 13,5 stupňů a za 3-4 týdny je hotovo.

Komentáře k receptu Sušená šunka z vepřové kotlety ve stylu prosciutto

  • medanek medanek

    Recept je skutečně skvělý:yes:
    Nevadí-li to dovolila jsem si přidat foto:-)

    Odpovědět

  • krkovicka.x krkovicka.x (autor receptu)

    EvaHora: Koukněte na www.facebook.com/jivex, když tuto stránku prolistujete najdete tam toho víc.;-)

    Odpovědět

  • krkovicka.x krkovicka.x (autor receptu)

    EvaHora: To mě těší.:yes:

    Odpovědět

  • krkovicka.x krkovicka.x (autor receptu)

    ali.hol: Mořská je nejlepší.

    Odpovědět

  • EvaHora EvaHora

    Postupovala jsem přesně podle receptu, jen mořskou sůl jsem měla jemnou a ne hrubou. Maso mělo 850 g, po 4 týdnech sušení zbylo 700 g. Teplota v místnosti byla jen 8 stupňů. Maso je vynikající a z výsledku jsem nadšená. Už jsem sušila italský špek podle Majkla v lednici, bylo to také dobré, ale toto je lepší. :-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • ali.hol ali.hol

    Muzu se zeptat, jake koreni jste daval? A kdyz nemam morskou sul, muzu dat obyc, nebo hrubou sul? Dekuji ;-)

    Odpovědět

  • krkovicka.x krkovicka.x (autor receptu)

    Franta: Pokud máte 10°C tak to nechte o týden déle zavěšené.

    Odpovědět

  • Vït Vït(neregistrovaný)

    Vyzkoušeno přesně podle receptu, perfektní záležitost akorát příště méně osolím,
    Dávám Ti 100% a moc díky za sdílení receptu. Suším v garáži teplota kolem 10 stupňů ve starší kuchyňské skříňce s ventilátorem od p.c.???????????? po 3 týdnech sušení hotovo ztráta 30%, do Vánoc připravím ještě dvojitou dávku.

    Odpovědět

  • Franta Franta(neregistrovaná)

    krkovicka.x:
    Dobrý den,
    jaká může být asi nebo by měla být nejnižší teplota? mám momentálně na půdě +10°C vy píšete cca od 12 -15°C díky za odpověď

    Odpovědět

  • krkovicka.x krkovicka.x (autor receptu)

    petr: Mám to viset při teplotě max. 15°C

    Odpovědět

  • petr petr(neregistrovaný)

    musí se to sušit v chladu jo ?

    Odpovědět

  • Luboš Luboš(neregistrovaný)

    Bohu žel, bez studeného kouře to nejde ..... proto ta praganda. Zavěsit do vysokého komína a každý den rozdělat malý ohýnek, asi tak na hodinu, nejméně po dva týdny. Samozřejmě bez pragandy. Suší se tahem vzduchu v komíně. Samozřejmě to musí být komín, kde se pálí jenom dřevo, žádné uhlí .... Takže to skutečně jde. :yes:

    Odpovědět

  • Hanes Hanes

    Příští týden nakládám. Dám vědět, jak to dopadlo. :-)

    Odpovědět

  • krkovicka.x krkovicka.x (autor receptu)

    Hanes: Budu dělat stejně jak kotletu.

    Odpovědět

  • Marie Švarcová Marie Švarcová (neregistrovaný)

Předchozí 1 2

Tématické fráze: domácí sušená šunka susena kotleta susena sunka recept susena sunka domaci susena kotleta domácí prosciutto sušená šunka recepty susena kotleta recept sušená vepřová kotleta vepřová kotleta domácí pršut domaci prsut recept recept na sušenou šunku vepřová kotleta recepty domaci susena veprova kotleta pršut recept domácí sušená šunka recept šunka z kotlety recept na domácí pršut sušená pečeně