Vanilkové rohlíčky podle babičky: Připravte si nezaměnitelnou vánoční klasiku
Ty nejlepší recepty jsou z ručně psaných kuchařek našich babiček. Zkuste si letos upéct prvorepublikové vanilkové rohlíčky podle babičky známého cukráře a pekaře Josefa Maršálka. Jsou krásně voňavé a dokonale chutné.
Vanilkové rohlíčky přinášejí do našich domovů pravou vánoční atmosféru. Vůně máslového cukroví s ořechy a vanilkou nás pobízí k ochutnání. Ti zocelení poctivě vydrží do Vánoc, my ostatní musíme napéct alespoň dvojitou dávku. Jak to máte vy?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vanilkové rohlíčky podle babičky
Na jednu várku, tedy zhruba 40–45 vanilkových rohlíčků podle babičky, budete potřebovat 70 g mletých lískových oříšků se slupkou, 50 g cukru, 140 g studeného másla, 190 g hladké mouky, 10 g vanilkového cukru, 1 g mleté skořice a 1 g soli.
K dokončení si pak připravte moučkový cukr s vanilkou nebo jedlé stříbrné třpytky.
- Plech vyložte pečicím papírem a troubu dejte zavčas předehřát na 160 °C (horkovzduch).
- Do mísy vsypte cukr, mouku a jemně mleté ořechy - ty lískové můžete nahradit mandlemi, vlašskými ořechy nebo pistáciemi v kombinaci s citronovou kůrou. Přidejte mletou skořici a sůl. Všechny ingredience jemně promíchejte.
- Přidejte studené máslo a rukama vypracujte soudržné těsto. Pracujte rychle, protože musí zůstat studené, jelikož se jedná o mastnější křehké těsto.
- Následně tvarujte rohlíčky. Kousek těsta o váze zhruba 10 g vezměte do dlaně, několikrát zmáčkněte prsty a v dlaních vyválejte váleček. Ten následně stočte do tvaru rohlíčku a položte na plech. Rohlíčky klaďte na připravený plech v pravidelných rozestupech - těsto je velmi tučné a během pečení lehce nabyde.
- Plech s vytvarovanými rohlíčky vložte do vyhřáté trouby a pečte 12–15 minut.
- Po vytažení z trouby nechte rohlíčky vychladnout na plechu - v opačném případě by se vám rozpadaly v rukou, což by bylo zbytečným pochybením.
- Rohlíčky obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou nebo je postříkejte stříbrnými potravinářskými třpytkami. Poté je uchovávejte v chladu a temnu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jsou i ve vaší rodině vanilkové rohlíčky jedním z hlavních druhů vánočního cukroví, bez kterého se o svátcích neobejdete, nebo dáváte přednost jinému cukroví? Podělte se s námi o vaše zvyklosti a nejoblíbenější druhy cukroví v komentářích.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře