Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ty nejlepší recepty jsou z ručně psaných kuchařek našich babiček. Zkuste si letos upéct prvorepublikové vanilkové rohlíčky podle babičky známého cukráře a pekaře Josefa Maršálka. Jsou krásně voňavé a dokonale chutné.

Vanilkové rohlíčky přinášejí do našich domovů pravou vánoční atmosféru. Vůně máslového cukroví s ořechy a vanilkou nás pobízí k ochutnání. Ti zocelení poctivě vydrží do Vánoc, my ostatní musíme napéct alespoň dvojitou dávku. Jak to máte vy?

Jak připravit vanilkové rohlíčky podle babičky

Na jednu várku, tedy zhruba 40–45 vanilkových rohlíčků podle babičky, budete potřebovat 70 g mletých lískových oříšků se slupkou, 50 g cukru, 140 g studeného másla, 190 g hladké mouky, 10 g vanilkového cukru, 1 g mleté skořice a 1 g soli.
K dokončení si pak připravte moučkový cukr s vanilkou nebo jedlé stříbrné třpytky.

  1. Plech vyložte pečicím papírem a troubu dejte zavčas předehřát na 160 °C (horkovzduch).
  2. Do mísy vsypte cukr, mouku a jemně mleté ořechy - ty lískové můžete nahradit mandlemi, vlašskými ořechy nebo pistáciemi v kombinaci s citronovou kůrou. Přidejte mletou skořici a sůl. Všechny ingredience jemně promíchejte.
  3. Přidejte studené máslo a rukama vypracujte soudržné těsto. Pracujte rychle, protože musí zůstat studené, jelikož se jedná o mastnější křehké těsto.
  4. Následně tvarujte rohlíčky. Kousek těsta o váze zhruba 10 g vezměte do dlaně, několikrát zmáčkněte prsty a v dlaních vyválejte váleček. Ten následně stočte do tvaru rohlíčku a položte na plech. Rohlíčky klaďte na připravený plech v pravidelných rozestupech - těsto je velmi tučné a během pečení lehce nabyde.
  5. Plech s vytvarovanými rohlíčky vložte do vyhřáté trouby a pečte 12–15 minut.
  6. Po vytažení z trouby nechte rohlíčky vychladnout na plechu - v opačném případě by se vám rozpadaly v rukou, což by bylo zbytečným pochybením.
  7. Rohlíčky obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou nebo je postříkejte stříbrnými potravinářskými třpytkami. Poté je uchovávejte v chladu a temnu.

Jsou i ve vaší rodině vanilkové rohlíčky jedním z hlavních druhů vánočního cukroví, bez kterého se o svátcích neobejdete, nebo dáváte přednost jinému cukroví? Podělte se s námi o vaše zvyklosti a nejoblíbenější druhy cukroví v komentářích.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky