Vánočku pekly babičky i během roku, ale ta štědrovečerní musela být dokonalá
Kynutá těsta babičky ovládaly bravurně, poměry měly v "oku". Sváteční pečivo bývalo výjimkou. Tam, kde na výsledku obzvlášť záleží, přicházejí ke slovu váhy a poctivé množství surovin. Pro správnou konzistenci těsta je totiž důležitý každý detail.
Pletení a pečení vánoček má dlouhou a zajímavou historii, jako každé obřadní pečivo. Od jednoduchých "calet" až k umně zaplétaným vícepatrovým vrkočům se v nich odrazila zručnost, fantazie i chuť. Naše babičky měly toho všeho dostatek. My jsme v pokračování seriálu Z babiččiny kuchyně nahlédli k oblíbené prvorepublikové autorce Marii Janků-Sandtnerové.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vánočka podle Sandtnerky
Třené kynuté těsto způsobí, že výsledek bude obzvláště jemný. Vyšší pracnost se zde určitě vyplatí. Váhové jednotky (dkg) jsme převedli na běžněji používané gramy.
- Rozpočet: 120 g másla, 80 g cukru, 3 žloutky, sůl, citronová kůra, tlučená vanilka, 25 g droždí, 1/4 l sladké smetany, 500 g hladké i krupičkové (polohrubé nebo hrubé) mouky, 50 g rozinek, 50 g citronády (kandovaná citronová kůra), 40 g mandlí, 1 vejce na potření, 10 g mandlí na posypání, máslo na pomazání papíru.
- Změklé máslo třeme v míse do pěny, přidáme cukr, žloutky, sůl, kůru i vanilku a důkladně zašleháme.
- Kvásek připravíme z droždí, části mouky, vlahé smetany a trošky cukru. Vykynutý kvásek přilijeme k máslu, načež přidáme zbytek smetany a mouky.
- Vypracujeme tuhé těsto (nejdřív v míse, potom na vále), vmícháme propláchnuté rozinky, nakrájený citronát, nasekané oloupané mandle a zakryté těsto dáme kynout na vlahé místo.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů a vyválíme z nich stejné válečky.
- Na spodní patro zapleteme 4 prameny, položíme na máslem pomazaný papír položený na plechu. Ze 3 pramenů upleteme "cop", položíme na první vrstvu. Poslední část rozdělíme na 2 díly, které stočíme jako provaz a položíme navrch.
- Upletenou vánočku necháme kynout. Vykynutou ji potřeme vajíčkem, necháme oschnout, načež ji potřeme ještě jednou, posypeme loupanými nasekanými mandlemi a dáme péct do dobře vyhřáté trouby.
- Když začne povrch vánočky červenat, zmírníme teplotu, zakryjeme papírem a zvolna vánočku dopečeme. Sandtnerová uvádí čas pečení asi hodinu.
Komentáře