Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bílkový sníh jsou bílky našlehané do jemné, pevné a lesklé pěny. Pro přípravu sněhového cukroví šleháme bílky s cukrem. V našem seriálu Domácí cukrárna vás s několika sněhovými recepty seznámíme.

Po pečení lineckého těsta a kynutých vánoček zbyde v lednici spousta bílků. Můžeme je vyhodit, zmrazit nebo je zpracovat do podoby oblíbeného vánočního cukroví. Během roku z nich připravíme lehký dort Pavlova a křehké zákusky.

Jak udělat sníh na cukroví

Bez cukru cukroví neuděláme. Nejlepší poměr je 1 díl bílků a 2 díly krupicového cukru. Bílky pokojové teploty vyšleháme (nejlépe pomocí robota) a jakmile začnou pěnit, začneme přidávat cukr - pěkně postupně, aby se každá dávka cukru v bílcích dokonale rozpustila. Šlehání trvá dlouho, dokud sníh není lesklý, jemný, nedrží pevné špičky a mezi prsty nejsou cítit krystalky cukru. Sníh rozdělíme na části a do každé vmícháme jedlé barvivo - jen na špičku párátka. Lehoučkému jemnému cukroví sluší jemně pastelové barvy nebo barevné ombré.

Jaké cukroví připravíme z bílkového sněhu

Většina z nich patří mezi základní druhy vánočního cukroví:

Některé recepty se připravují se základem, kterým jsou buflery - kulaté piškoty, nebo linecká kolečka, na která nastříkáme ušlehaný bílkový sníh s ořechy či kokosem. Takovým cukrovím jsou například kokosky nebo myslivecké knoflíky, s jejichž přípravou se seznámíme ve videu:

Sladké drobečky

Cukroví s bílkovými korpusy plněné krémem uchováváme v chladu. Pusinky a ořechové chrousty skladujeme v uzavřené dóze v pokojové teplotě, aby nezvlhly. Cukroví vydrží křehké po mnoho týdnů, proto bílky můžeme zpracovávat po celou dobu pečení cukroví. Kdyby jich zbylo více než potřebujeme, můžeme si připravit lehoučký dort Pavlova, s jehož přípravou vám pomůžeme zde.

Podívejte se na další díly ze seriálu Domácí cukrárna.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli