Vlašský salát: Vyzkoušejte přípravu klasiky české studené kuchyně a pochutnejte si
Pojďte si dát malou rozcvičku před chystáním vánoční tabule. Vlašský salát na rozdíl od bramborového obsahuje především měkký salám, zatímco brambory ho jen doplňují. Je také střídmější v množství surovin a díky většímu podílu majonézy má krémovější konzistenci.
Vlašský salát bývá také o něco kyselejší než ten bramborový, protože se často dochucuje lákem z okurek. V tomto receptu však použijete worcesterovou omáčku a trochu octa. Samozřejmě si můžete doladit chuť podle sebe.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vlašský salát
Na jednu dávku vlašského salátu budete potřebovat 200 g brambor uvařených doměkka. Dále 100 g netučného měkkého salámu (například junior), 1 větší sladkokyselou okurku, 1 silnější plátek uvařeného (nebo sterilovaného) celeru, 1 malou uvařenou mrkev a 2 lžíce sterilovaného hrášku. Vše spojíte se 120 g majonézy, kterou můžete naředit trochou mléka. Salát ochutíte špetkou soli, mletým pepřem, hořčicí, worcesterovou omáčkou a 1/2 lžičky octa. Pokud by byl salát příliš kyselý, můžete přidat i špetku moučkového cukru.
Vlašský salát krok za krokem
Projděte si s námi kratičký postup a inspirovat se můžete videonávodem na vlašský salát II, který najdete v závěru článku.
- Nejprve nakrájejte salám na nudličky. Uvařené a vychladlé brambory dvakrát protlačte přes kráječ na vejce, aby vznikly jemné nudličky.
- Poté okurku, celer a mrkev nakrájejte na velmi drobné nudličky nebo kostičky, případně je nahrubo nastrouhejte.
- Přidejte sterilovaný hrášek, sladkokyselou okurku, majonézu a ochuťte kořením. Nezapomeňte také na hořčici s worcestrovou omáčkou a vše důkladně promíchejte.
- Nakonec salát dochuťte podle potřeby a nechte v lednici odležet.
Tip: Takto připravený salát můžete namazat na chlebíčky, skvěle poslouží jako svačina s pečivem i jako základ pod ruské vejce.
Pokud snížíte množství brambor a zvýšíte podíl salámu, okurek, celeru a majonézy, získáte vlašský salát speciál. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře