Výpečky se zelím a knedlíkem: Dopřejte si pořádně syté a chuťově dokonalé jídlo
Na vepřové výpečky se zelím a knedlíkem nedá mnoho z nás dopustit. Jde totiž o syté jídlo plné vyvážených chutí, na kterém si moc rádi pochutnáme. Po něm už stačí jen pořádný šlofík a všichni mohou být spokojeni.
Výpečky patří mezi nejznámější česká jídla, která jsou stále k dostání v restauracích i hospodách. Dokřupava vypečené kousky vepřového masa společně s chutně upraveným zelím a nadýchaným knedlíkem prostě stojí za hřích i při dietě.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit vepřové výpečky se zelím a knedlíkem
Na výpečky je potřeba 800 g vepřové pečeně, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička grilovacího koření, mletý pepř a sůl podle potřeby. Na zelí si připravte 500 g kysaného nebo bílého zelí, 1 větší cibuli, 1 lžíci hrubé mouky, 1/2 lžičky drceného kmínu, cukr podle chuti a olej na restování.
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Vepřové maso nakrájejte na kostky o velikosti sousta (tedy zhruba 3x3 cm).
- Maso vložte do pekáče, osolte, opepřete, posypte grilovacím kořením a sladkou paprikou. Podlijte trochou vody a přiklopte druhou částí pekáče.
- Maso pečte při 200 °C zhruba 45 minut doměkka. V průběhu pečení maso několikrát promíchejte a v případě potřeby lehce podlijte.
- Zelí pokrájejte na menší kousky, vložte do hrnce, posypte drceným kmínem a zalijte vodou tak, aby bylo celé ponořené. Vařte zhruba 20 minut.
- Během vaření zelí oloupejte cibuli, nakrájejte ji na menší kostičky a na oleji osmahněte dozlatova. Pokud ji chcete zkaramelizovanou, přidejte 2 lžičky cukru.
- Uvařené zelí doměkka poprašte 1 lžící mouky, podle chuti doslaďte a následně provařte pro odbourání moučné chuti po zahuštění moukou. Nakonec do zelí přidejte opečenou cibulku a promíchejte.
- Na talíř naberte dušené zelí, přidejte porci výpečků a doplňte houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Nezapomeňte ani na výpek - někdo ho rád na knedlíky, jiný na zelí. Dopřejte strávníkům nezapomenutelný chuťový zážitek.
Tip: Výpečky jsou vynikající ochucené jen solí, pepřem a kmínem, případně ještě česnekem. Podlít je můžete například pivem, čímž docílíte nasládlé chuti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vepřové výpečky lze podávat nejen se zelím, ale také s dušeným špenátem. Jejich přípravou vás s lehkostí provede následující videorecept. Přejeme vám dobrou chuť.
Komentáře