Přílohové hlávkové zelí k masu a knedlíkům - to není úplně snadná disciplína. S našimi radami to ale zvládnete hravě
Hlávkové zelí je výbornou teplou přílohou k pečenému masu a knedlíkům. Jeho příprava má svá pravidla, a ne každý je zná. Přestože tuto přílohu milujeme, moc se nám nechce do jejího vaření. Raději si na skvělé zelí zajdeme třeba k babičce.
Aby bylo správně ochucené, nebylo rozbředlé ani tvrdé, to už vyžaduje nějaké kuchařské zkušenosti. Jako každé jídlo má příprava zelí svá pravidla, která doporučujeme dodržet. Proces většinou začíná u koupené hlávky zelí. Je jedno, zda koupíte bílé nebo červené, základ je totožný u obou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zelí nakrájíme a uvaříme
Příprava zelí by vám po vyzkoušení našeho postupu už neměla dělat problémy.
- Kupujeme pevné nepoškozené hlávky, doma obereme vrchní listy, čistou hlávku rozčtvrtíme a vyřízneme z ní košťály.
- Čtvrtiny zelí dobře opláchneme.
- Položíme je řezem na prkénko a ostrým větším nožem odřezáváme tenké nudličky.
- Pomůže nám také vhodný mechanický nebo elektrický krouhač.
- Nudličky zelí vložíme do hrnce, osolíme a ochutíme kmínem. Podlijeme vařící vodou.
- Vaříme mírným varem bez poklice, aby mohly vyprchat čpící látky. Vaříme jen do poloměkka. Pokud bychom vložili syrové zelí rovnou na cibuli s tukem, tuk by čpící látky pohltil a nepříznivě ovlivnil chuť.
- Scedíme a necháme odkapat, vývar ze zelí zachytíme.
- Na tuku (olej, slanina, sádlo, husí sádlo apod.) usmažíme jednu nakrájenou cibuli do růžova, na ni vložíme okapané zelí, trochu osladíme a dusíme za podlévání vývarem ze zelí, vínem nebo vodou.
- Pokud zahušťujeme zelí jíškou, osmahneme hladkou mouku spolu s cibulí na tzv. cibulovou jíšku. Mouka se pak provaří během dušení zelí.
- Pokud zahušťujeme zelí bramborem, nastrouháme 1 větší brambor najemno a během dušení jej k zelí přidáme.
- Zelí dochutíme solí, cukrem a octem.
- Další možnosti ochucení záleží na konkrétním receptu, zvyklostech a vaší chuti.
Naše návodné video vám s přípravou skvělého zelí pomůže:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 5 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 6 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno 23. 4. 2024 11:41
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kvašená zelenina je snadnou variantou nakládání. Kromě zelí a okurek báječně chutnají i fermentované papriky, cibule nebo ředkvičky
Komentáře