Zabijačkový guláš zvládneme i bez zabijačky. Jeho příprava má několik úskalí, která bychom měli znát
Zabijačkový guláš má mnoho krajových názvů jako míchaný, drobový nebo předehra. Je to další ze zabijačkových jídel, která zvládneme i bez zabijačky. Stačí u řezníka nakoupit příslušné masové suroviny.
Co obsahuje zabijačkový guláš
Zabijačkový guláš se vyznačuje tím, že významnou složku v něm tvoří vepřové vnitřnosti. Podle možností je to srdce, ledvinky, brzlík, slezinka a hlavně játra. Nemá většinou podobu klasického guláše s mletou paprikou, ta v něm nemá významnou roli, pokud vůbec. Maso je směs libového a tučného. Můžeme doporučit krkovici, libový bůček bez kůže, lalok, plec nebo raději od každého kus.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Jak připravit suroviny na zabijačkový guláš
Oloupeme a nakrájíme cibuli, nemusí být úplně nadrobno. Pokud do guláše dáváme ledvinku, musíme ji rozříznout a zbavit bílých močovodů. Pak ji důkladně omyjeme, můžeme ji naložit na pár hodin do mléka. Všechno maso a vnitřnosti nakrájíme na kostky, játra dáme do misky zvlášť.
Jak uvařit zabijačkový guláš
Podle našeho návodu si s gulášem poradí i začátečníci.
- Na sádle usmažíme cibuli dorůžova.
- Na ní osmahneme maso, okořeníme kmínem, pepřem a solí.
- Podlijeme vodou nebo vývarem a zvolna dusíme do změknutí.
- Postupně přidáváme vnitřnosti. Jako poslední surovinu přidáme nakrájená játra, protože by dlouhým dušením ztvrdla.
- Zároveň guláš zahustíme. Zabijačkový guláš se klasicky zahušťuje vepřovým mozečkem, který musíme spařit a zbavit povrchové blanky. Nemáme-li mozeček, zahustíme omáčku tmavší jíškou umíchanou na sádle nebo drobečky suchého chleba. Guláš částečně zahustí i rozdušená cibule.
- Dochutíme rozmačkaným česnekem a rozemnutou majoránkou.
S čím podávat zabijačkový guláš
Zabijačkový guláš má být ostřejší po pepři, podáváme k němu vždy čerstvý chléb. Skvěle se k němu hodí nakládané beraní rohy nebo jiná pikantní nakládaná zelenina. Přípravu takového guláše ukazuje náš videorecept.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřové maso na špeku a tymiánu
Přidáno před 8 hodinami

Kuřecí maso v mrkvi s černým pivem
Přidáno před 8 hodinami

Bramborový guláš s mrkví a fazolemi
Přidáno před 17 hodinami

Ovocný dort Pikachu
Přidáno 27. 3. 2023 20:51

Vepřová panenka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2023 15:38

Citronové řezy s kokosovým krémem
Přidáno 27. 3. 2023 09:47
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.