Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zámecké jablko plněné podle ČSN: Plněné plody jabloně lákají vzhledem i vůní
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Máte spoustu uskladněných jablek a nevíte, co s nimi? Připravte delikátní pečená plněná jablka, nad jejichž chutí se budou rozplývat malí i velcí mlsounci. Díky normám je k dispozici skvělý recept, který vám přinášíme.

Jablka, jablka, jablka, samá jablka. Znáte to - je potřeba zpracovávat skladovaná jablka, ale rodina nám do naší snahy mnohdy "hází vidle" s tím, že už je nechtějí vidět, a to v žádné podobě. Přesto věříme, že ta pečená a plněná jim učarují.

Jak připravit zámecká jablka podle ČSN

Na 4 porce budete potřebovat 4 střední jablka, 50 g másla, 50 g cukru krupice, 320 g brusinkového kompotu, 60 g piškotů, 40 g sušených švestek (4 kusy) a 4 mandle.

  1. Pevná a zdravá jablka omyjte a pomocí vypichovače vyjměte jádřince tak, abyste v jablku vytvořili dutinu (pozor, abyste ho nepropíchli skrz naskrz).
  2. Jemný řezem prokrojte slupku kolem dokola ve středové části každého jablka.
  3. Do dutin rozdělte stejné množství rozdrcených piškotů, přidejte brusinkový kompot a doplňte sušenou švestkou, do které namísto pecky vsuňte spařenou a oloupanou mandli.
  4. Jablka vložte do malého pekáčku nebo zapékací misky, posypte cukrem, přilijte rozpuštěné máslo a dejte péct do předem vyhřáté trouby. Pečte je jen po nezbytně dlouhou dobu tak, aby se upekla, ale stále držela svůj tvar. Doba pečení je závislá na druhu i velikosti vámi zvolených jablek.
  5. Upečená jablka vyjměte z nádoby a uvolněnou šťávu svařte na husté želé, které nechte slabě zkaramelizovat. Touto šťávou pak přelijte hotový pokrm.
  6. Plněná zámecká jablka jsou skvělá s domácí zmrzlinou, ale také ve spojení se zvěřinou - často se tak využívají jako doplněk ke zvěřinovým mísám.

Ať už zvolíte kombinaci slaďoučkých plněných jablek a výrazného masa, nebo se rozhodnete pro jejich servírování se zmrzlinou, nesáhnete vedle. Necháte se inspirovat? Napište nám do komentářů, v jaké podobě máte pečená jablka nejraději. Budeme se těšit a přeje dobrou chuť.

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky