Zámecké jablko plněné podle ČSN: Plněné plody jabloně lákají vzhledem i vůní
Máte spoustu uskladněných jablek a nevíte, co s nimi? Připravte delikátní pečená plněná jablka, nad jejichž chutí se budou rozplývat malí i velcí mlsounci. Díky normám je k dispozici skvělý recept, který vám přinášíme.
Jablka, jablka, jablka, samá jablka. Znáte to - je potřeba zpracovávat skladovaná jablka, ale rodina nám do naší snahy mnohdy "hází vidle" s tím, že už je nechtějí vidět, a to v žádné podobě. Přesto věříme, že ta pečená a plněná jim učarují.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit zámecká jablka podle ČSN
Na 4 porce budete potřebovat 4 střední jablka, 50 g másla, 50 g cukru krupice, 320 g brusinkového kompotu, 60 g piškotů, 40 g sušených švestek (4 kusy) a 4 mandle.
- Pevná a zdravá jablka omyjte a pomocí vypichovače vyjměte jádřince tak, abyste v jablku vytvořili dutinu (pozor, abyste ho nepropíchli skrz naskrz).
- Jemný řezem prokrojte slupku kolem dokola ve středové části každého jablka.
- Do dutin rozdělte stejné množství rozdrcených piškotů, přidejte brusinkový kompot a doplňte sušenou švestkou, do které namísto pecky vsuňte spařenou a oloupanou mandli.
- Jablka vložte do malého pekáčku nebo zapékací misky, posypte cukrem, přilijte rozpuštěné máslo a dejte péct do předem vyhřáté trouby. Pečte je jen po nezbytně dlouhou dobu tak, aby se upekla, ale stále držela svůj tvar. Doba pečení je závislá na druhu i velikosti vámi zvolených jablek.
- Upečená jablka vyjměte z nádoby a uvolněnou šťávu svařte na husté želé, které nechte slabě zkaramelizovat. Touto šťávou pak přelijte hotový pokrm.
- Plněná zámecká jablka jsou skvělá s domácí zmrzlinou, ale také ve spojení se zvěřinou - často se tak využívají jako doplněk ke zvěřinovým mísám.
Ať už zvolíte kombinaci slaďoučkých plněných jablek a výrazného masa, nebo se rozhodnete pro jejich servírování se zmrzlinou, nesáhnete vedle. Necháte se inspirovat? Napište nám do komentářů, v jaké podobě máte pečená jablka nejraději. Budeme se těšit a přeje dobrou chuť.
Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů
Komentáře