Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou

Merylas Kuchařka: Merylas

4 porce Vepřové maso 53 názorů

Suroviny

Na bramborové rolády:
600 g den předem vařených brambor
sůl dle potřeby - zhruba 1 lžička
1 vejce do těsta + 1 vejce na potření
80 g hrubé mouky
80 g hrubé krupice nebo dětské krupičky
1 zarovnaná lžíce solamylu
60 g jemně nastrouhané mrkve
čerstvá nať petrželky
Maso:
4 hrubší vepřové kotlety s kostí (pro milovníky kuřecího masa 4 stehna)
sůl
mletý pepř
10 - 15 g hladké mouky
500 g kysaného zelí
80 g libové anglické slaniny vcelku nebo šunka
1 střední cibule
2 lžíce oleje
špetka cukru dle potřeby
Jablka:
2 větší jablka
20 g másla
20 g cukru krupice
zhruba 5 dcl vody nebo raději vína
Recept si zatím oblíbilo 41 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory jemně nastrouháme, přidáme hrubou mouku, krupici nebo krupičku, solamyl, 1 vejce, sůl a zpracujeme těsto. Množství mouky a krupice se může nepatrně lišit podle toho, jaké máme brambory.

  2. Pracovní desku kuchyňské linky mírně přetřeme vodou a položíme kus mikroténové fólie - neklouže nám. Na této fólii vyvalíme polovinu těsta do obdélníkového tvaru, potřeme vejcem a posypeme jemně nastrouhanou mrkví. Svineme do závinu a do fólie pevně zabalíme. Druhý díl těsta místo mrkví posypeme jemně nakrájenou petrželovou natí.

  3. Nejraději v podlouhlém pekáčku už musíme mít připravenou vroucí vodu, rolády do ní vložíme, přiklopíme a vaříme 20 minut - dle velikosti i malinko déle.V polovině vaření otočíme, po 20 minutách vyjmeme a po chvíli odstraníme fólii. Povrch můžeme potřít troškou oleje.

  4. Nejdříve připravíme nádivku do masa. Anglickou slaninu nakrájíme na kostky a mírně orestujeme, přidáme nakrájenou cibuli a tu orestujeme dosklovita. Pokud je slanina moc libová nebo použijeme šunku, tak přidáme trošku oleje.

  5. Pak přidáme kysané zelí a vše podusíme. Zelí dochutíme dle potřeby - solí, pepřem, já trochu přisladila a necháme trošku zchladnout. Část zelí odložíme na naplnění jablek.

  6. Kotlety z boku nařízneme - uděláme do nich kapsu, naplníme je zelím a uzavřeme masovými jehlami. Na povrchu je osolíme, posypeme hrubě drceným pepřem, na 2 lžících rozpáleného oleje je opečeme z obou stran, zalijeme trochou vody a dáme do předehřáté trouby.

  7. V první polovině pečení je přiklopíme, můžeme použít i alobal. Pak se dopéká odkryté a přelévá výpekem.

  8. Jak je maso měkké, tak ho odložíme do tepla a šťávu vyrestujeme do tuku, přidáme 10-15 g hladké mouky, osmahneme a zalijeme vodou. Necháme chvíli provařit a procedíme. Můžeme postupovat i tak, že šťávu zahustíme záklechtkou, ale musíme chvíli déle provařit.

  9. Jablka překrojíme na poloviny a odstraníme jadřinec. Z másla a cukru připravíme nejraději na teflonové pánvičce světlý karamel, vložíme do něho opéct jablka, zalijeme vínem nebo vodou a jablka chvíli podusíme. Pokud jsou tvrdší, tak tekutiny dáme trochu více a dusíme déle, občas otočíme, ale jablka se nesmí rozpadat.

  10. Jablka naplníme zbylým teplým zelím, přiklopíme pokličkou a necháme ještě prohřát. Pokud je třeba, přilijeme malinko vody.

  11. Na talíř dáme plátky z obou druhů bramborové rolády, přidáme plněné žebírko, jablko se zelím a šťávu. Kdo nemá rád vepřové maso, tak může použít a naplnit kuřecí stehna. Připravovala jsem oba dva druhy masa.

  12. Do bramborové rolády jsem použila 100 g mrkve, ale bylo to moc, v receptu jsem gramáž snížila. Bramborové těsto můžeme připravit i jiné, nějaké své oblíbené a místo ve fólii můžeme vařit v alobalu. Ten ale musíme přetřít olejem.

  13. Pokud nemáme doma moc velké jedlíky, tak by mohlo být z uvedeného množství bramborové rolády i zelí 5 porcí. Recept jsem si mírně poupravila.

Poznámka

Zdroj: Pořad Kluci v akci.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 572 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Elis: Děkuji za vyzkoušení, jsem moc ráda, že chutnalo:-K

    Odpovědět

  • Elis Elis(neregistrovaný)

    tak vážení toto byla pohádka a super papu už dlouho jsem nejedla něco tak jiného a dobrého :yes::-D:-*;-) Dávám jedničku s 1www.toprecepty.cz*

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Merylas:Děkuji za recept! Posunu sem výborný recept na pečené stehno z divočáka,jen co ho udělám aby to bylo i s fotkou!Z toho středečního zbyl akorát pekáč ! A také přílohu bramborové krokety !;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Věruš, moc děkuji:-)):-*:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Merylas:Nádherně se vše podařilo,s tou kapií to bylo velice dobré/místo mrkve/ a použila jsem dokonce hrušky z kompotu,pač ty naše nejsou ještě zralé. Manžel byl nadšen a hned chtél repete,protože mu toho moc nezustalo. Tak ,tak se najed! Jenom jsem mu poradila,aby si nejdřív něco šel střelit,pač mrazák už je prázdnej. Tak si šel do Metra pro masíčko z divočáka /nimrod/.Tak si umíte představit jak to bylo dobré!:-K:-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • Zuzka - Cobra Zuzka - Cobra

    Krása nesmírná! Právě jsem nakoupila kotletku s kostí, tak už aspoň vím, co z ní uvařím :yes::-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Věruš, je hodně různých odrůd jablek i hrušek, tak záleží, jaké zrovna použijeme. A krásně popisuješ, jak vše připravuješ:-)):-* Jinak mám tu ještě jeden recept na hrušky, ale ve sladké verzi se zmrzlinou. Ale když se udělá světlejší karamel, tak pak se dají plnit i např nivou, rozšlehanou s troškou smetany. Jde to využívat různě. Budu ráda, jestli písneš a jinak včera taky pršelo, dnes je už pěkně:-)http://www.toprecepty.cz/recept/17449-karamelova-h...

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(neregistrovaná)

    Merylas:To mě teda nenapadlo,ušetřím čas i práci s jabky. My máme rádi takové tvrdší ze zahrádky sorta neznámá ,ale na takové věci jako koláč a kompot vynikající aroma.Jednou sem dělala k divočákovi pulky jablíček se skořicí ,cukrem a hřebíčkem těch ze supermarketu a úplně se za pět minut rozvařili,takže ta skořice a hřebíček to nestihli provonět.Uvařené je pak plním boruvkovou zavařeninou a dávám je jako přílohu k masíčku a knedlíku.To samé i z hrušek ,ale také musí být tvrdší jinak se rozvaří a není to ono.A teď ve středu vyzkouším ten karamel,už se manžel oblizuje ,jak mi to čte přes rameno.A díky za ten návod jak na tu přílohu,Vyzkouším napíšu.Prší u Vás jako tady v Bratislavě?

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Ještě jednou děkuji, jsem ráda, že se recept líbí:-K

    Veronika.Hrozna: Já jsem ty rolády vařila v klasickém smaltovaném pekáčku s víkem a byly ponořené asi tak ze 2/3. V polovině vaření jsem je obrátila.;-)
    A jestli přemýšlíš, že ty jablka předem předvaříš, tak to je asi zbytečné. V tom karamelu s vínem nebo vodou se podusí, prohřejí a změknou, Můžeš přidat té tekutiny i více, přidat skořici a hřebíček a dusit déle. Ono záleží,jaké máme jablka. Ještě připíšu do rcp, že jablka chvíli podusíme.;-):-K Budu moc ráda, jestli recept nezklame :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Tak tohle vyzkouším,ty rolády jsou fakt perfektní a bramborové těsto je určitě měkké. Mrkev se mi moc nelíbí ,ale dám tam asi trošíčku zavařený kapie z minulého roku a bude to červený. Doma vařím hodně z diviny a příloha k divině to bude "no jedna báseň"! A ty jablíčka také budou k divině jako dělaná ,perfektní,přemýšlím jestli je trošku den předem neuvařit se skořicí a hřebíčkem ať jsou voňavější !:-?;-):yes:
    Mám jenom otázečku ty rolády mají být ponořeny jak hluboko ve vodě????:-?:-?

    Odpovědět

  • senky senky

    Tak to mi uniklo:-O Nááádhera:-p mám plnou pusu slin,tak aspoň ukládám na někdy příště. :-*
    Maruško, ať se takto daří i dál:-K:-K:yes:+

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes::-O taky mi to uteklo..pastva pro oči:-K:-*

    Odpovědět

  • marcik marcik

    :-Oi toto mi uteklo+:yes:uloženo

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Ještě jednou všem moc děkuji za komentíky, jsem ráda, že se recept líbí a taky budu moc ráda, když vyzkoušíte a přidáte třeba foto:-8:-K

    Odpovědět

  • aaura aaura

    +31;-) a v neděli vyzkouším :yes:

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: vepřová kotleta kluci v akci vepřová roláda kluci v akci bramborové krokety kluci v akci pečená žebra podle pohlreicha kluci v akci brambory s jablky kluci v akci recepty kotlety vepřové kotlety kluci v akci kluci v akci plněné kotlety kluci v akci kotlety plněné zelím divočák recepty kluci v akci kluci v akci plněná kotleta žebírka podle pohlreicha kluci v akci staročeský kotlet vepřová žebírka podle pohlreicha kluci v akci bramborová rolada veprove zebirko kluci v akci vepřová žebírka grilovaná pečená žebra kluci v akci vepřová žebra podle pohlreicha kluci v akci bramborové krokety

Zapomněl/a jsem heslo