Zelná polévka s klobásou podle ČSN: Dopřejte si zahřátí v podobě syté polévky
Kdo by nemiloval zelňačku? Zelných polévek je mnoho variant, proto si pokaždé můžete užívat jinou chuť, které se snad ani nedá přejíst. Uvaříte si s námi zelnou polévku s uzeným bůčkem a klobásou podle norem?
Tak jako pro mnohé k Vánocům jednoznačně patří zelňačka, tak jistě všichni uznáme, že zelné polévky jsou právě v kurzu. Jejich chuť je vynikající, domácí zelí zkysané a o jejich sytivosti by bylo zbytečné debatovat. Uvařte si jednu takovou s námi.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit zelnou polévku s klobásou podle ČSN
Na 10 porcí zelné polévky budete potřebovat 800 g kysaného zelí, 2,5 litru vody, 100 g tuku, 100 g cibule, 20 g mleté papriky, 10 g sušených hub, 1 bobkový list, mletý pepř podle chuti, 50 g uzeného bůčku, 150 g hladké mouky, 50 g smetany, 15 g česneku, 20 g soli, 200 g klobásy a 20 g polévkového koření k dochucení.
- Sušené houby namočte do vody, a to nejlépe den předem.
- Kysané zelí překrájejte na kratší kousky a v případě potřeby propláchněte - záleží na tom, jak moc kyselou polévku chcete mít. Zelí přesuňte do hrnce a zalijte udaným množstvím studené vody.
- Cibuli pokrájejte nadrobno, osmažte na tuku dorůžova, zaprašte mletou paprikou a krátce zarestujte. Takto připravenou cibuli poté přidejte k zelí.
- Namočené houby pokrájejte na menší kousky a přidejte do hrnce se zelím, stejně jako bobkový list, mletý pepř a na kostičky nakrájený uzený bůček.
- Obsah hrnce vařte zhruba 30 minut - do částečného uvaření zelí.
- Hladkou mouku pečlivě prosejte a rozmíchejte ve smetaně s troškou vlažného odvaru ze zelí. Směsí zahustěte polévku.
- Přidejte česnek utřený se solí a nechte zvolna vařit (za občasného zamíchání) dalších nejméně 30 minut - zkrátka do úplného změknutí zelí a propojení chutí.
- Klobásu oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka a přidejte ji do polévky před koncem varu.
- Hotovou polévku dochuťte polévkovým kořením, případně ještě dosolte a krátce povařte.
Tip: Chcete této polévky udělat větší množství, takzvaně ji nastavit? Přidejte do ní uvařené brambory (jako na úvodní fotografii). Tím ji nastavíte a bude o to sytější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Máte raději zelnou nebo kapustovou polévku? Ať už zní vaše odpověď jakkoliv, jistě si vždy skvěle pochutnáte. Pro inspiraci pro vás máme názorný videorecept na chutnou, jednoduchou kapustovou polévku, kterou zvládne i naprostý začátečník.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře