Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tipy na vánoční dárky pro pivaře: Pořiďte tomu svému domácí minipivovar nebo basu speciálů
Zdroj: Mabel Amber, Pixabay.com

Pivo je Čechům milé skoro jako jejich vlastní děti. Dobrá, to je trochu nadsazené, ale pravda je, že tekuté chmelové zlato máme hodně rádi a vaříme jedno z nejlepších na světě. Vychlazená, dobře natočená Plzeň se řadě z nás možná už i zjevuje ve snech, protože tento rok nepřinesl mnoho příležitostí si ji v oblíbené hospodě dát. Máte-li ve svém okolí nějakého milovníka piva - což určitě máte - potěšte ho alespoň o Vánocích; přinášíme tipy na skvělé dárky pro pivaře!

Domácí minipivovar pro kreativní pivníky

Pokud váš muž, partner, syn, táta, strýc nebo kamarád pivo nejen rád pije, ale je zároveň duše kreativní, kterou chmelový nápoj zajímá už od začátku výroby, určitě ho potěší skvělý vynález, který se na trhu objevil před pár lety a je čím dál populárnější. Do dvou tisíc se totiž dnes dá sehnat i domácí minipivovar! Balení domácích minipivovarů většinou obsahují pivovarské kvasnice, sladový a chmelový extrakt a taky soudek, do něhož si váš sládek samouk své vlastní pivo vyrobí. Součástí je většinou i návod, takže to vůbec není náročené, jak by se mohlo zdát. Domácí minipivovary nejčastěji prodávají buď specializované obchody s alkoholem, anebo prodejny zaměřené na dárkové předměty. Zabrouzdejte na internetu a s objednávkou neváhejte!

Zdá-li se vám minipivovar moc komplikovaný, můžete jít osobnější cestou. 10. prosince proběhla už tradiční (poprvé se konala roku 2012) charitativní dražba speciálních designových lahví Pilsner Urquell, výtěžek z níž jde centru Paraple, které se stará o ochrnuté lidi. Tento umělecký kousek už vás tedy letos minul, ale co se nechat inspirovat a vašemu pivaři dát vyrobit speciální půllitr, na kterém bude vyryté například jeho jméno, oblíbená hláška nebo něco jiného, co ho charakterizuje? Další vymožeností pak je chladící půllitr, což je půlitr s dvojitým sklem. Mezi skly se nachází speciální kapalina, takže když se nádoba dá do mrazáku, kapalina zamrzne a lahodné pivíčko si dotyčný může nalít do ledové sklenice, která ho udrží déle studeným. A pořádně studené pivo mají Češi přece nejraději!

K pivu patří dobré jídlo

Pokud si váš pivař nakoupil vánoční zásoby, jděte na to od lesa a pod stromeček mu nadělte něco dobrého, co si ke svému oblíbenému nápoji zakousne. Protože právě dobroty dotahují konzumaci piva k dokonalosti a povyšují jej z obyčejného "chlastání" na gurmánský zážitek. Výběr kvalitních salámů, domácí utopenci nebo nakládané hermelíny, ale i košík plný kvalitních sýrů, to vše se k pivu perfektně hodí!

Při výběru dárků pro pivaře mějte rovněž na paměti poučku "speciálem nezarmoutíš". Pokud si ten váš milovník chmele nepotrpí vysloveně na Braník v plechu a rád zkouší i polotmavé nebo tmavé pivo, zajímají ho třeba vícestupňové kousky, chce poznat produkci malých čekých pivovarů, či dokonce touží ochutnat svrchně kvašené speciality (piva plzeňského typu vnzikají spodním kvašením), nebojte se zajít do nejbližší pivotéky a tam se poradit. A pokud pivotéku ve svém okolí nemáte, poraďte se s jiným zkušeným pivníkem, a pak objednávejte už na jistotu.

Z úplně jiného soudku dárků pro pivaře je pak pivní kosmetika. Ta obsahuje vitamíny skupiny B, stopové prvky a minerály, které výrazně zlepšují regeneraci pokožky. Pivní šampony zase dodají vlasům pevnost, lesk, vhodné jsou pro vlasy bez objemu, protože je umí "nafouknout". Chmel obsažený v šamponu pomáhá navíc stimulovat růst a zklidňovat pokožku hlavy. Je to netradiční dárek pro pivaře, ale jistě potěší - obzvlášť pivařky, protože jak víme, i ženy mají rády pivo! Ty české rozhodně.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více