Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Několik důvodů, proč si pořídit pekárnu a podle čeho ji pak vybírat

V domácí pekárně nemusíte péct pouze chleba. (Ti z vás, kterým se hranaté bochníky nelíbí, můžou nechat pekárnu jen vypracovat a vykynout těsto, které pak, zformované do bochníku, upečou v troubě.)
Vaše pekárna vám upeče i sladké, plněné záviny, kynuté mazance a buchty, uhněte linecké nebo tuhé nudlové těsto, umí udělat marmeládu, krupičnou, ovesnou kaši i vyškvaří sádlo.
Upeče sekanou i menší kousky kuřete, zapeče těstoviny i žemlovku, umíchá a vykyne jakékoliv kynuté těsto – na knedlíky, rohlíky, koláče, záviny....

Chleba z ní nás vyjde levněji, než kupovaný.

Přesně víme, co jsme do něj dali – druhy mouky, tekutiny, semínka a sůl podle naší chuti atd...

Každý chlebík z pekárny je vlastně originál – i do toho našeho nejoblíbenějšího chleba můžeme pokaždé přidat něco, co ho ochutí jinak, než ten předešlý. Trochu sušeného česneku, bylinky (čerstvé i sušené), jindy kostičky salámu, sýra nebo anglické slaniny, koření podle chuti – fantazii se meze nekladou.

S pekárnou, která má své pevné místo ve vaší kuchyni, nemusíte myslet na to, že doma došlo pečivo a vy nesmíte zapomenout dojít pro nové....chleba upečete kdykoliv.
Použijete-li funkci odloženého startu, bude vás ráno probouzet neodbytná vůně čerstvě upečeného chleba – chce to pouze večer do pekárny odměřit a navážit suroviny a naprogramovat pozdější pečení.
Zrovna tak si můžeme pekárnu naprogramovat na dobu našeho příchodu z práce a z vykynutého těsta pak hned začít dělat třeba knedlíky nebo koláče.

Pekárna

Pekárnu si vybereme podle:

- počtu strávníků v rodině a předpokládané četnosti našeho pečení (ne každý v ní bude péct chleba denně, jen si třeba zpestří víkendový jídelníček)

- velikosti (obsahu) její formy. Tady je dobré uvědomit si, že ve větší pekárně upečeme i menší chleba, pokud ho nepotřebujeme hodně, ale naopak to nejde – např.když čekáme návštěvu, v malé pekárně velký chleba upéct nelze

- menší pekárny mají formu tvaru kvádru postaveného na nejmenší stranu a mají jen jeden hák (hůře se do nich dostává rukou – třeba vytáhnout hák z těsta před pečením)

- větší pekárny mají háky dva a formu tvaru kvádru, který v pekárně podélně leží

- programů, které pekárna má. Ne všechny budeme asi využívat, proto si dobře rozmyslete, co od pekárny vyžadujete (třeba Concept 5020 nemá program na pečení moučníků s práškem do pečiva. Řešit to lze tak, že dáme suroviny zamíchat na rychlý program bez předehřevu, pak ho vypneme a zapneme program Pečení)

- je dobré, když má pekárna předehřev (program sice trvá o chvilku déle, ale chleba se mi zdá nadýchanější)

- je třeba zjistit, jestli jde u pekárny program Pečení zapnout třeba dvakrát za sebou - někdy je třeba chleba dopéct, sekaná potřebuje péct déle, než nastavenou hodinu - a u některých peček tento program jde pustit až když pekárna trochu vychladne (třeba u mé Concept 5020)
 
A v neposlední řadě jde o peníze, které jsme ochotní (a schopní) do koupě pekárny věnovat.

Další informace o domácí pekárně se dozvíte v článku Domácí pekárna - první použití.

Více se o domácích pekárnách dozvíte na: http://www.primapekarna.estranky.cz/

Komentáře

Merylas Merylas (moderátorka)

3. 11. 2011 21:55

AlenkaPiskova@seznam.cz

3. 11. 2011 20:56

fb.lib:
Dobrý den, mohu poprosit o zaslání receptu na karlovarské rohlíky?Děkuji, Písková

cathleen cathleen

2. 11. 2011 11:07

ewwita: písnu ti vzkazík, ano?;-):yes: bohužel není možné, aby mi chodily upozornění na komentáře pod článkem, tak jsem tvůj dotaz přečetla až teď.

ewwita

28. 10. 2011 20:22

Podědila jsem DP bohužel bez návodu. Už jsem se s tím nějak poprala a rozluštila co a jak, taky díky tady "článku" od cathleen. Ale stejně bych ještě potřebovala s něčím poradit. Nevím co dělám špatně a jak na to, ale nějak se mi nedaří vyklápění upečeného chleba. Je to boj než ho dostanu ven z formy. Už sem zkoušela péct s hákama i bez i nechat nějakou dobu stát vzhůru nohama ve formě, že sám vypadne, ale nic. Musím ho pokaždé pracně dolovat z formy. ;-( Prosím poradí mi někdo?

Jana

16. 10. 2011 11:28

Marie

16. 10. 2011 11:20

Dobrý den.Mohu poprosit o recept na karlovarské rohlíky.Děkuji.

simko.jit simko.jit

7. 10. 2011 11:25

fb.lib: jestli jste to ten správný pan František, tak jste recept posílal i mně a já jsem vás požádala o povolení dát ho na stránky a vaše jméno je tam uvedeno.

cathleen cathleen

7. 10. 2011 09:28

fb.lib::-)Františku, můžu se zeptat, odkud jej máš? Já ho našla v knize Pekárenská technologie (r.1958);-) Mám ho i na stránkách ;-)

fb.lib

7. 10. 2011 09:20

Dobrý den, pokud by někdo chtěl recept originál na karlovarské rohlíky mohu poskytnout.Už jsem ho napsal asi třem lidem a jedna paní v r.2005 mě požádala o povolení zveřejnění tohoto receptu(někde mám web adresu)Bohužel není do domácích pekáren ale dal by se upravit jako 90% jiných receptů.Jinak pekárny jsou skvělé.

:yes:

Uursik

6. 10. 2011 09:39

jo a mimochodem - recepty pak byly zpět vraceny do profilů - ale dva mi tam zpět vráceny stále nebyly - a to zrovna ten recept na karlovarské rohlíky, které jsem tam tehdy dala s dovolením pána, který mi recept poslal meilem.:-S

Uursik

6. 10. 2011 09:34

super článeček - a na tu bouři kolem receptů na rohlíky - byly to karlovarské rohlíky - si moc dobře pamatuju. taky jsem to tehdy na onom zmiňovaném serveru schytala, taky nám nějakým záhadným způsobem zmizely naše recepty z našich profilů. Můj původní postup naprosto pozměněn zmiňovanými prokliky na obchod. No a už tam taky nechodím, a to jsem tam chodila od června 2005.

Merylas Merylas (moderátorka)

5. 10. 2011 20:35

Pár dní jsem tady nebyla a :-O. Neregi.Pekoška má ale urputně velkou snahu nám tady něco sdělit:-))Ono na dotyčné diskuzi už není tak živo jako kdysi, tak je třeba dělat reklamu a nábor:-D Taky jsem tam kdysi chodila, ale odešla jsem ze stejných důvodů o jakých píše Cathleen:no:

Zorka: Já zase dělala propagaci pečení chleba v římském hrnci:-))

vybusna vybusna

4. 10. 2011 21:31

jeeeej....ten problem co mala jana r. si dobre pamatam...ona si nasla na tej dame recept na nejake rozky a vypytala si povolenie na dalsie sirenie priamo od vkladatelky toho receptu. sama to upiekla, sama nafotila, svojimi slovami opisala cely recept a niekto z tej diskusie prisiel sem robit bordel, ze to je strasne nefer kradnut z tej diskusie recepty a vymazat a vymazat a vymazat (akokeby na tu diskusiu vkladala recepty ta dama, co tu diskusiu spravuje a nie uzivatelky) uboha jana r. tusim radsej dala ten recept aj vymazat, lebo agresivita spravovatelky tej diskusie bola hrozna.
by ma len zaujimalo, ako by sa ta zena co to tam riadi, zatvarila, keby tam prisiel niekto a napisal tam...viete co...chodte na toprecepty..tam je taka perfektna databaza receptov na domacu pekaren...vsetko od fakt skusenych a skvelych pekarok....pravdpodobne by to nieze 4x vymazala, ale by celu tu svoju slavnu diskusiu zamkla a dovnutra by mohli chodit iba nou overeni uzivatelia.
dakujem pekne za taku diskusiu...ja som spokojna tu, kde som si vzdy nasla to co som potrebovala. a na domacu pekaren tu mame plno skvelych pekarok ktore pozname a su overene.

Zorka

4. 10. 2011 21:14

pekoška: Na Topky chodím je výjimečně (okukovat recepty), ale musím se přidat ke cathleen ... taky jsem na zmíněné diskusi nežádoucí, a to i přesto, že jsem byla svého času uznávanou pekařkou a rozpoutala například mánii pečení chleba v troubě. To, že sem vkládáš příspěvek, který byl opakovaně smazán, znovu a znovu, mi připadá trošku jako to "klik" u receptů... Reklama za každou cenu... To smáznutí asi nebylo úplně bezdůvodné...

zizala zizala (moderátorka)

3. 10. 2011 13:03

cathleen: Souhlasím, mám hodně podobnou zkušenost s jejich téměř totalitními praktikami, jen já měla méně trpělivosti a vycouvala jsem po pár týdnech. Jsi zkušená pekařka, ochotně poradíš, recepty máš vymakané do detailů. Tak proč chodit jinam, kde to je horší? ;-):-*:-K:yes:

cathleen cathleen

3. 10. 2011 09:24

pekoška : :-) zdar pekoško!
Lidi k nezaplacení....ano, také jsem byla kdysi na pekárnách doma. A ráda. Ale mluvit se tam mohlo pouze o pečení a to i třeba ve 22,23h v noci...jinak nás napomenuli.
- počítejte s tím, že váš recept, který tam vložíte, přestane být receptem vaším..... (ne jako tady)
- neexistuje si odtamtud půjčit recept (váš nebo cizí), byť ho někde vložíte s odkazem na zdroj (JanaR by mohla popovídat, viď, Jani;-))
- vaše recepty budou TAK prošpikovány reklamou s KLIK odkazem, že budete mít pocit, že bez silikonového válečku, obrdlouhých rukavic, silikonové podložky nebo rádýlka z jejich obchodu to pečivo prostě nezvládnete udělat:-D
- když jsem začala vkládat pekařské recepty i sem (v době prázdninové soutěže 09.), bylo mi moderátorkou Andy řečeno, že je mám dávat na pekárny nebo své stránky (které tehdy ještě nebyly), ale NIKAM JINAM.....:-O
- založila jsem si stránky a abych tam mohla přetáhnout i své recepty z Dámy, šla jsem o ně k Andy vyloženě poškemrat....nechtěla jsem se rozejít ve zlém......k tomu ale stejně později došlo, protože vydala knihu s první tisícovkou receptů z Pekáren, aniž by se předem někoho zeptala na souhlas (jako to udělali naši admini) a já byla jedna z těch, která řekla, že jí to také z principu vadí. Byla jsem odejita, a zrovna tak i dost mých kamarádek pekařek (některé chodí i sem, na Topky).......
A mým "doma" se staly Topky:-K
Doufám, že se to tu nezvrhne v nějakou příšernou diskuzi - berte to jako mou osobní zkušenost s Pekárnama na Dámě, kterou jsem ještě nikde veřejně nevypsala....(a kterou stavím proti zkušenosti neregistrované pekošky).

kvetina

1. 10. 2011 22:33

Mám pekárnu již 6 let a jsem s ní velice spokojená, hodila by se mi ještě jedna.:-):-)

pekoška

1. 10. 2011 19:32

vloženo POČTVRTÉ, 2x smazáno:

27. 09. 2011 19:58:21
Něco Vám všem povím. Existuje diskuse s názvem DOMÁCÍ PEKÁRNA a jsou tam hodně dobré pekařky, které mají letité zkušenosti s pečením. Jsou tam rady k nezaplacení a lidi taky
diskuse funguje, jak sami zjistíte už dost let a doporučuju se tam podívat a s jakýmkoliv dotazem se tam obrátit, dostane se vám určitě odpovědi a pomoci.
Dále jsou tam napsané všechny postupy k pečení chleba nejen v pekárně. Prostě podívejte se sami a uvidíte, moc doporučuju
Sama tam chodím několik let a

diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=937

cathleen cathleen

29. 9. 2011 10:39

prcek666: Promiň, skoro dva dny jsem na pc nebyla....
Háky se vytahují buď pomoučenýma rukama nebo naopak namočenýma ve vodě - aby se ti na ně nelepilo těsto.
Těsto na boku nadzdvihneš a druhou rukou vyndáš hák. Můžeš pak i povrch těsta urovnat.

senky senky

28. 9. 2011 11:51

Díky,díky,díky ;-):-K myslím si,že i ten,kdo už něco v DP upekl a nějaké to těsto v DP zadělal:-p,i ten který se teprve hledá:-8,si rád počte a načerpá nové informace i se poučí ze zkušeností jiných,zručnějších,nápaditějších a zkušenějších pekařek a pekařů:-K:-K.Já osobně se od Tebe Cathleen poučím vždy a velmi ráda,protože pak doma i jinde se můžu pochlubit,jaká jsem holka šikovná :-D:-D

prcek666

27. 9. 2011 16:31

cathleen:
ahojky cathleen, mám pekárnu chvíli.Píšeš tu že před třetím kynutím mám háky vytáhnout,můžeš mi ale poradit jak? Možná se ptám jak blbec,ale abych neponičila tvar chleba tak nevím jak to mám vytáhnout.Poraď.A předem děkuji za radu.:yes::-)

cathleen cathleen

26. 9. 2011 14:59

Simona Kucerova::-8když znám odpověď, ráda pomůžu;-)

Sabina Maturova: Sabino, metličky se vytahují před 3. kynutím, na pekárně jsou nakreslené symboly (např.hnětení, kynutí, pečení).
Ještě můžeš mrknout do časové tabulky, která bývá v každém návodu pekárny - i tam se dočteš čas, kdy začíná třetí kynutí a je možné metličky vytáhnout a urovnat povrch těsta.;-)

Sabina Maturova

26. 9. 2011 12:25

seznam.czseznam.czOdpovídám na váš názor na druhy pekáren není dlouho co jsem si také pořídila pekárnu.SILVER CREST 850 jsem sní hodně spokojená s tím předehřáním máte pravdu ten chleba je nadýchanější to je fakt . Četla jsem že se dají hnětací metle vydělat ale mám trochu strach aby chleba nespadl po dopečení.Hledám pořád nové recepty abych taky vyzkoušela něco nového.:-D

Simona Kucerova Simona Kucerova

26. 9. 2011 09:59

Cathleen,díky moc za článek o DP,je velmi přínosný pro nás začínající pekařky;-):-KPoužívám dost receptů od tebe neb mi přijde,že je máš opravdu už dobře vyzkoušený,vždyť ty už jsi mistr v pečení v DP.Díky ještě jednou za to,že o veškeré zkušenosti se podělíš a ráda při jakémkoliv dotazu odpovíš!;-):yes::yes::yes::-K:-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více