Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Zdroj: Toprecepty.cz, dvevtroube

Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi zkouškou dospělosti mladých dívek - připravit oblíbenou pochoutku v peci u kamen totiž nebylo nic jednoduchého. Dnes je to ale díky troubám výrazně snazší - stačí dopřát těstu čas, aby dobře vykynulo a nešidit náplň a můžete mít buchty, které by si na cestu do světa s chutí vzal i pověstný pecivál Honza. Jak na to?

Kynuté české buchty s makovou náplní

Co budeme potřebovat na cca 20 buchet:

  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 20 gramů droždí
  • 60 gramů másla
  • 250 ml mléka
  • 120 gramů cukru krupice
  • 60 gramů cukru moučka
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 1 samostaný žloutek
  • sádlo na vymazání pekáče
  • lžíce rumu a lžíce másla navíc na pomazání upečených buchet

Postup: Do větší mísy prosejeme mouku a do vršku kopečku vyhloubíme důlek. Do něj pak nadrobíme droždí. V rendlíku si rozehřejeme máslo a zalijeme jej polovinou mléka, dobře promícháme, ale nevaříme - hotová směs by měla být maximálně vlažná. Mléko s máslem pak nalijeme na droždí v mouce, mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

Když nám kvásek hezky vyběhne, přilijeme k mouce zbytek mléka pokojové teploty, přidáme vejce i žloutek, oba druhy cukru, špetku soli. Tip: Můžeme přidat i trochu citronové kůry. Těsto pak buď opravdu důkladně vypracováváme rukama, lepší je ale zapojit kuchyňský robot, který jej bez námahy uhněte opravdu do hladka. Hotové těsto opět přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu a půl kynout. Během této doby je dobré těsto ještě párkrát propracovat.

Hotové těsto vyválíme a nakrájíme na dvacet dílků. Ty pak rozmačkáme na placky a naplníme. Skvělá je maková náplň, kterou připravíme tak, že v kastrůlku rozehřejeme mléko, přidáme do něj dvě lžíce cukru a trochu skořice a počkáme, dokud mléko nezačne vařit. Pak stáhneme plamen, přisypeme mák, kápneme do toho trochu rumu a mícháme, dokud směs nezhoustne. Tip: Buchty je samozřejmě možné naplnit i marmeládou, nejlépe domácí, dále třeba povidly, nebo oslazeným tvarohem, do něhož můžeme přimíchat i rozinky. Záleží jen na vás, jaké buchty máte nejraději.

Doprostřed každého dílku dáme dávku náplně, a pak těsto zabalíme jako malý raneček, můžeme i pootočit volné konce do pomyslného uzlíku. Tím uzlíkem dolů pak buchty po jedné pokládáme do pekáčku vymazaného sádlem. Pozor! Aby se buchty daly po upečení dobře oddělit, nesmíme je na sebe příliš tlačit a každou zvlášť ještě mažeme rozpuštěným sádlem, a to i po stranách. Buchty pak dáme péct do trouby na 170°C a pečeme asi 30 minut, až jsou krásně zlatavé.

Po vyjmutí z trouby hotové buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypeme moučkovým cukrem. Po takové dobrotě se zapráší okamžitě, ale ohlídejte hlavně své nejmladší strávníky, aby buchty nejedli úplně horké - bolelo by je z toho břicho.

Témata: česká kuchyně, buchty, kynuté těsto, pečení z kynutého těsta, sladké pečení, recepty, návody, babské rady

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům