Guláš je nejlepší, když kuchař připálí cibuli. Nebo ne? Legendy a fakta o populární omáčce
9. 3. 2021 Historie a zajímavosti
V hospodách býval guláš sázkou na jistotu a dokonce se říkalo, že ten hospodský je lepší než domácí. V rodinách se tak začaly shromažďovat různé recepty, které daly vzniknout bezpočtu variací oblíbeného pokrmu. Říká se, že sto lidí, sto chutí a výhodou guláše je, že si ho můžete přizpůsobit dle vlastních chuťových preferencí. Ale odkud se vlastně vzal?
Z dalekých krajin
Autorství guláše se připisuje sice Maďarům, jenže to není tak úplně pravda. Maďarští pastevci, gulyásové, kteří pásli stáda dobytka v rozlehlých maďarských pustách, si sice sebou vozili potraviny a kotlíky, ve kterých si vařili vydatnou polévku, jejíž základ by se dal považovat za předchůdce dnešního guláše, ale až teprve Turci mu dodali šmrnc a pěknou barvu díky paprice, která se dostala do Maďarska přibližně v první polovině 16. století díky válečným výpravám.
Mohlo by vás zajímat
Jak se guláš dostal do Čech
Kdo u nás uvařil ten úplně první guláš se asi už nedozvíme. Prvním oficiálně zveřejněným receptem na guláš je ten, který se objevil v roce 1805 v Bavorské kuchařce v Čechách. Přibližně o čtyřicet let později se o guláši zmiňuje i sama Magdalena Dobromila Rettigová. V té době už guláš začínal nabývat stále většího významu a také se upravoval k českým zvyklostem.
Maďarsko versus Čechy
Maďarský guláš se ve skutečnosti spíš blíží polévce, protože Maďaři jej nezahušťují. Přidává se do něj mrkev, petržel a cibule na množství masa, tak vlastně ani není divu, že mívá v chuti lehký náznak sladkosti. Jako přílohu k němu podávají bílý chléb. U nás si asi málokdo umí představit guláš bez houskového knedlíku, proto má český guláš daleko hustší charakter, kterému je ovšem třeba pomoct. Řada lidí zahušťuje moukou, ať už na sucho opraženou nebo ve formě jíšky. Tady je ale třeba být opatrný, protože příliš velké množství dodává guláši moučnou příchuť. Tradiční je i zahušťování chlebem nebo strouhaným bramborem.
Mohlo by vás zajímat
Guláš dělá maso
To nejlepší maso na guláš je hovězí kližka. Správný gourmet nepoužije k přípravě masox, ale hovězí vývar z kostí. Kromě cibule do guláše samozřejmě patří i mletá sladká paprika a rajský protlak. Až budete restovat cibuli, zapomeňte na hospodskou perlu, že guláš je nejlepší, když se kuchaři cibule připálí. Není - spálená cibule totiž zhořkne a spolu s ní by zhořkl i guláš.
Mohlo by vás zajímat
Na cibuli patří maso, které nechte chvilku opékat, osolte, opepřete, přidejte trochu kmínu a několik dalších minut je zvolna opékejte, pak přidejte papriku, rajčatový protlak, stačí lžíce, aby výsledné jídlo nebylo nakyslé. Vše zalijte litrem hovězího vývaru a pod pokličkou nechte asi hodinu dusit. Kdo chce zahustit, použije připravenou jíšku, která by se měla povařit se základními surovinami, anebo použije natrhané kousky chleba. Nakonec přidejte utřený česnek a majoránku. Podávejte s vaší oblíbenou přílohou. Když ho uděláte o něco více, uvidíte, že druhý den bude ještě lepší.
Témata
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 33 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře
13. 3. 2021 12:28
Ještě k Mr.Qacan - není hezké říkat o něčem, hlavně o jídle, že je to hnusné ...
10. 3. 2021 10:55
10. 3. 2021 10:49
2. Pak přidat papriku, tak 10-15 vteřin lehce prosmahnout a zalít připraveným vyvarem nebo i vodou. Ale teplou. Tak do půlky výšky masa. Ideální je široký smaltovany hrnec. Aby maso leželo na dně jen v jedné vrstvě.
3. Protlak a postupně přidáváme tu část vývaru nebo vody co se vydusi aby maso neplavalo,aby bylo tak nějak z půlky potopene. Dusíme nevarime ho.
4. Hustit se nemusí. Pokud je v původním mase dost kousků slach a tlustého, to se dlouhým dusenim změní s cibulí a vyvarem na poměrně vazkou omáčku.
5. Bez česneku a majoranky to není guláš. Opakuji hlavně bez česneku a majoranky to není guláš.
10. 3. 2021 10:40
9. 3. 2021 22:34
9. 3. 2021 22:25
2. Česnek do guláše nepatří!
3. Zahusťovat guláš může jen naprostý neználek!!!
9. 3. 2021 18:38