Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

S perfektní domácí majonézou ušetříte: Budou vám stačit jen tři ingredience
Zdroj: Unsplash.com, Sara Cervera

V poslední době se stále častěji vracíme k domácím produktům. Kdo už někdy ochutnal vedle kupovaného i doma připravené, chápe rozdíl, který je cítit v chuti, ale mnohdy i v peněžence. A přesně tak se to má i s majonézou, která se najde v téměř každé české lednici. Zkusíte ji tentokrát udělat sami?

Majonéza levou zadní

Neexistuje nic snadnějšího, než je domácí majonéza, která představuje základní omáčku pro další, již složitější variace jako tatarská nebo koktejlová omáčka či remuláda. Tak trochu problematická bývají v domácí majonéze vajíčka, která se zpracovávají syrová a může se objevit riziko salmonelózy. Proto, když je budete do majonézy kupovat, vybírejte zásadně ta od většího chovatele, který má slepice ošetřené. Rovněž platí, že vejce by měla být co nejčerstvější.

Není olej jako olej

Většina z nás si zvykla na olivový olej, a to z mnoha důvodů. Je chuťově vynikající, uplatní se jak ve studené, tak teplé kuchyni a je velmi zdravý. Jenže v případě domácí majonézy, do které olej patří, se výrazný šmak kvalitního extra panenského olivového oleje může jevit jako problém. Důvod je jednoduchý; olej ovlivní i výslednou chuť majonézy, což je v tomto případě nežádoucí. Proto bude lepší zvolit jiný druh tekutého tuku s více neutrální chutí.

Hlídejte teplotu

Pozor! Majonéza může být i zákeřná. Pokud nechcete, aby se vám srazila, všechny ingredience vyndejte včas z lednice. Potřebují totiž získat pokojovou teplotu. Pozor i na případné pomůcky, ani ty by totiž neměly být chladné. Zkuste jednoduchý trik; vše, s čím budete pracovat, opláchněte horkou vodou. Tak se povrch zahřeje a celý proces výroby omáčky by měl proběhnout bez komplikací.

Jak na to?

Počet žloutků se odvíjí od toho, kolik majonézy chcete udělat. Ze dvou to bude přibližně kompotová miska. K nim přidejte šálek rostlinného oleje a dvě lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy. Tu můžete nahradit i kvalitním vinným octem. Omáčka se dá našlehat metličkou v misce, rychlejší to samozřejmě bude v mixéru. Nejprve umixujete žloutky se špetkou soli. Následně po kapkách přiléváte olej a dál šleháte, ať již ručně nebo v mixéru. Jakmile omáčka zhoustne, zředíte ji lžičkou citronové šťávy nebo octa a znovu šleháte. Pak zase přiléváte olej a střídáte s citronovou šťávou. Během toho neustále šleháte, aby se všechny ingredience vzájemně spojily. Jakmile bude omáčka hustá, ochutnejte ji a případně dosolte nebo přidejte citronovou šťávu. Ostatně, kyselejší majonéza se například lépe hodí k rybám.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více