Hořčíku ve stravě ubývá, pomůže ale s únavou i při stresu
16. 4. 2024 Tipy a triky
Při únavě a stresu, nespavosti, bolestech hlavy nebo křečích v končetinách je obvyklým doporučením doplnit hořčík. V běžné stravě je ho ale čím dál míň. A v nabídce volně prodejných léčivých přípravků naopak čím dál víc. Vyplatí se něco o hořčíku vědět a vybírat podle toho, co přesně má v těle podpořit. Odborníci z největší lékárny na českém internetu Lékárna.cz poradí, co se vyplatí sledovat.
V přirozené stravě nejvíce hořčíku obsahují ořechy, luštěniny, zelenina jako je špenát, mangold a brokolice, ovoce jako jsou například banány, fíky, nebo kiwi, celozrnné obiloviny, mléčné výrobky, maso, ryby a tmavá čokoláda. Pokud vám hořčík i přesto chybí, je potřeba ho doplnit jinak.
„Češi konzervativně nakupují hlavně tu nejznámější, ale bohužel i méně vstřebatelnou a méně účinnou anorganickou formu, a to oxid hořečnatý. V naší online poradně ale zákazníkům doporučujeme vybírat si formu hořčíku podle toho, jaký benefit pro organismus očekávají,“ říká Mgr. Ondřej Pleskot, lékárník z Lékárna.cz. Podle něj jsou lépe vstřebatelné verze bisglycinát, malát či citrát. Při užívání hůře vstřebatelné formy totiž tělo jinak většinu hořčíku vyloučí bez užitku. Odborníci z Lékárna.cz při koupi zákazníkům vždy doporučují řídit se při užívání hlavně tím, co má hořčík v těle podpořit.
Zmírněte nespavost, deprese i křeče v nohách
Doplňování hořčíku je podle lékárníka pro průměrného člověka téměř vždy přínosem. Pokud vás trápí nespavost, deprese, nebo stres, tak ideální je volba magnesia ve formě glycinát, nebo bisglycinát. „Poskytuje skvělou vstřebatelnost a díky glycinu zlepšuje kvalitu spánku při večerním použití,“ vysvětluje O. Pleskot. Bisglycinát má podle něj uklidňující vlastnosti, může podpořit léčbu úzkosti a pomáhá i při křečích.
Dejte únavě sbohem a podpořte svou vitalitu
Pokud naopak potřebuje člověk řešit únavu a málo energie, pak je vhodnou formou magnesium malát, který má energizující účinek. Významné benefity má také magnesium citrát. Poskytuje dobrý poměr vstřebatelnosti a příznivé ceny, je tedy vhodný pro lidi, kteří chtějí hořčík obecně doplnit bez dalšího specifického účinku. Ve vyšších dávkách může ale některým zákazníkům vyvolat laxativní účinky. U zákazníků oblíbený a známý oxid hořečnatý má společně s uhličitanem hořečnatým a síranem hořečnatým, známým jako epsomská sůl, podle farmaceuta nižší vstřebatelnost, a tedy i menší benefit pro organismus.
Hořčík užívejte jenom s jídlem
„Při dávkování je vždy důležité dívat se na obsah čistého magnézia v produktu,“ upozorňuje Pleskot. Průměrná dávka by měla být 320 mg pro ženy, 420 mg pro muže. Hořčík je vhodné užívat s jídlem, pro případ, že by dráždil žaludek, nebo střeva. Pilulka, prášek či tekutina jsou pak už jen o tom, co uživateli lépe vyhovuje. Odborníci ale doporučují s hořčíkem užívat také vitamin D a vitamin B6, pro zvýšení jeho vstřebávání.
Co jste o hořčíku nevěděli
- Odborníci z online poradny Lékárna.cz doporučují z velkého portfolia volně prodejných produktů také organické formy hořčíku - bisglycinát, malát, citrát.
- Mezi méně vstřebatelné (anorganické formy) patří oxid hořečnatý, uhličitan hořečnatý a síran hořečnatý známý jako epsomská sůl.
- Jak organické, tak anorganické formy mají na lidské zdraví pozitivní, ale rozdílné účinky.
- Při poruchách ledvin je nezbytné konzultovat užívání hořčíku s lékařem.
Na www.lekarna.cz vám rádi pomůžeme se zdravím: poradíme s výběrem produktů a nabídneme služby zdravotní péče. Tým lékárníků je dostupný online i vám, samozřejmostí je diskrétnost, empatie a vstřícnost k individuálním potřebám. Máme 25 let zkušeností a přejeme si, abyste se cítili dobře.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma
Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se… Číst více
Javorový sirup
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více
Rybíz má pestrou paletu využití. Z bílého můžete mít skvělé víno
Rybíz je typicky letní ovoce. Je to bobulové ovoce, rostoucí v drobných hroznech. Jeho pikantní nakyslá chuť jej činí atraktivním pro kuchyňské… Číst více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin. … Číst více
Desatero častých otázek a odpovědí na téma černý bez a jeho zpracování. Recepty na bezový sirup a další využití
Kdy a jak dlouho kvete černý bez? Na co je dobrý sirup z květů černého bezu? Co léčí? Jak využít květy černého bezu? Jak se dělá sirup z černého… Číst více
Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky
Jen tři suroviny stačí k tomu, abyste vytvořili… Číst více
Jak používat květy a listy sedmikrásek. Oblíbené sirupy s léčivou silou a jedlé květy na talíři
Co sbíráme Na jaře sbíráme nejen květy s krátkou stopkou, ale i mladé listy, které používáme do salátů. Podle Encyklopedie léčivých rostlin (George… Číst více
Jak připravit kopřivový sirup. Oblíbené recepty na jednoduchý sirup zastudena i na sirup připravený vařením
Kopřiva - nepříjemná na dotyk i ceněná v lékárničce Kopřiva je vytrvalá a houževnatá rostlina, které se v přírodě raději vyhneme. I když jsou její… Číst více
Exotické ovoce od A do Z, díl II.: Jak chutná pithaya a čím jsou zvláštní baby banány?
Teplé slunné dny lákají ven a k chuti přijde… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Není nad poctivý hospodský guláš. S vařením poradíme začátečníkům
Novoluní ve Štíru: Býkovi dodají energii buchty s mákem, Střelec potřebuje exotickou polévku a Beran kuře
Hit internetu: Dubajská čokoláda dobyla sociální sítě. Přináší nádech exotiky a křupavost zalitou v čokoládě