Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šunka z vepřového kolene

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 90 min + doba odležení

120 min (30 min příprava + 90 min tepelná úprava, + doba odležení )

Domácí šunka je lahůdka, na jejíž přípravu potřebujete sice trochu více času, ale výsledek vás nenechá na pochybách, že jste zvolili správný postup přípravy. Zakrojit si domácí šunku je požitek, který si budete chtít brzy zopakovat.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 343 kJ /
2 950 kcal
Bílkoviny170,00 g
Tuky250,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,50 g
Sodík 7,80 g
Sůl19,00 g
Sacharidy5,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné maso rozdělíme na třetiny.
První nařežeme na větší kusy, druhou část nakrájíme na kostky o hraně cca1,5 cm a poslední třetinu, včetně kousku kůže, velmi jemně umeleme. Krok 2: Sůl a cukr smícháme a celou směs rozdělíme na tři masové hromádky, k umletému masu přilijeme i vodu. Vmasírujeme do masa a všechno uložíme v dobře uzavřených obalech na 3 dny do lednice. Krok 3: V den výroby všechny tři části masa promícháme dohromady, nejlépe v robotu, hákem na těsto. Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček, masovou směs do něj urovnáme, dobře natlačíme, šunkovar uzavřeme a dáme vařit. Krok 4: Šunka se vaří při 75 °C, přibližně 1,5 hodiny na kilo hmotnosti masa.
Na její vaření používáme elektrický zavařovací hrnec s nastavitelnou teplotou, nastavíme teplotu a nemusíme ji hlídat. Vaříme ji 80-90 minut (někdo vaří i plné dvě hodiny).

Krájíme až po 12 hodinách, dobře vychlazenou z lednice.

Zveřejněno 13. 1. 2018

Poznámka autorky cathleen

Přesto, že v téhle šunce není Praganda, byla příjemně růžová.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šunka z vepřového kolene

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mm0p

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šunka z vepřového kolene

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mm0p

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Krása:yes::yes::yes:

Dobrý den, mám dotaz. Proč se to různě pokrájené maso uchovává v ledničce rozdělené? Proč se nesmíchá hned na začátku?

cathleen:
Děkuju, plno věcí člověk dělá, jak je zvyklý a pak nad tím ani nepřemýšlí :-) Jakmile to vyzkouším, dám vědět. Jen sehnat teploměr :-)

Zobrazit starší odpověď

Já to taky jednou zkoušela a vyšla mě taková bledule, že už jsem do toho znovu nešla. Tahle ma krásnou barvu a ještě je bez chodníkové soli:-D to bych si dala líbit m ale kdeže náš šunkovar skončil, to ví bůh

gerhard: nepotřebuji sytě růžovou šunku, díky :-8 Jen jsem vysvětlovala kamarádce a snažila se srovnat barvu této šunky a šunky s Pragandou ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

:-O krasna prace :yes:

V dobách, kdy byla k mání prakticky jen jedna libová šunka (na mou chuť suchá - neinjektovaná;-) jsem kupoval (pokud byla k mání) šunku z ramínka (to je na prasátku maso hned nad předním kolenem). Bylo to chutnější než pravá šunka a logicky (nebo paradoxně) levnější...:-)
Šunkovar jsem dal už před časem do sběru, ale občas když se po "ramínku" ptám, tak prodavačky (sice s úsměvem) jenom tupě zírají;-(
No, tak ať vám chutná :-K

tak to rozhodně vyzkouším, mě se právě nechce používat Pragandu a šunku mívám dobrou, ale trochu do šeda, tak uvidíme:-):yes:

<3 :yes::yes::yes:

Tématické fráze:
šunkové koleno recept, šunkové koleno, domácí šunkové koleno, šunkové koleno recepty, recept na šunkove koleno, domácí šunka z vepřového kolena, šunkovar výroba šunky recepty, domácí šunka z kolena, sunkove vepřové koleno, veprove koleno v šunkovaru, výroba šunkovēho kolena, recept na domácí šunkové koleno, výroba šunkového kolene, kuchař ví pečené koleno, domaci šunkove vepřové koleno, šunkové koleno v šunkovaru, šunkové koleno výroba, koleno v sunkovaru, šunkové koleno ze šunkovaru, recept na výrobu sunky

Suroviny:
koleno vepřové, sůl, cukr, voda

Přidat fotografie receptu