Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chystáte se na posvícení nebo na pouť? Připravujete pro rodinu a přátele nějaké tradiční pokrmy?
Zdroj: Pixabay - klimkin

Posvícení, pouť nebo hody je společný název pro společenskou událost, jíž v minulosti předcházely náboženské oslavy. Co posvícení znamená v současnosti? Hudba, veselí, dobré jídlo a pití, setkávání rodiny a přátel.

Posvícení znamená totéž co posvěcení. V minulosti šlo o mimořádnou událost při dostavbě kostela, které se zúčastnili svou vlastní prací i penězi obyvatelé obce. Církev posléze kostel převzala a vysvětila. Výroční slavnost k vysvěcení se pak označuje jako "výroční pouť" nebo prostě pouť (na Moravě jsou to "hody"). Zábava, která tuto událost provázela, se postupem času změnila ve světskou slavnost, spojenou s jídlem a pitím.

V každé chalupě se na posvícení chystali velmi pečlivě. Kromě velkého úklidu domu i chlévů se hospodyně měla v kuchyni co otáčet, jelikož hody probíhaly po několik dnů a pro návštěvníky muselo být dostatek jídla. 

  1. Jako první se pekly velké koláče, takzvané "zvací", které děti roznášely místo pozvánek všem známým ve vsi.
  2. Následovalo pečení chleba, který nemohl v žádné chalupě chybět.
  3. Pekla se druhá várka koláčů a vdolků pro rodinu.
  4. Na řadu přišla příprava drůbeže, vaření polévky, knedlíků a zelí.

Posvícenská zábava a mnohé tradice se dosud udržují na vesnicích hlavně na Moravě. Ve větších městech jsou pořádány poutě, které už posvícenské zvyklosti příliš nedodržují. Zábava a jídlo jsou ale pro obě akce společné.

Tradiční pokrmy při posvícení

Možná některá tato jídla při posvícení chystáte i u vás doma:

Jeden z nejznámějších posvícenských koláčů je valašský frgál - specialita, která velmi rychle zdomácněla v celé zemi. Frgál je velký kulatý koláč s jedním druhem náplně, křehkou drobenkou, pokapaný máslem s rumem. Můžete si ho vyzkoušet upéct podle našeho video-receptu:

Jak slavíte poutě nebo posvícení vy? Ctíte staré tradice nebo dáváte přednost světským oslavám? 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více