Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto u táboráku: Napíchněte na prut pstruha, zeleninu, jablka nebo si uválejte domácí „trdelník“
Zdroj: Unsplash, Mika Baumeister

Milujete posezení u ohně? Zpestřete si je dobrotami, vonícími kouřem. Připravte si podle našeho návodu nad ohněm makrelu, kukuřici, sladká jablka nebo křupavý trdelník a vytvořte tak pro přátele i rodinu nezapomenutelné chvíle!

Ryba na klacku 

Pečené ryby už tradičně patří ke grilovacímu menu, víte ale, že ryba se dá opéct i na klacku? Ideální jsou pro tento účel pstruzi nebo makrely. Rybu potřete olejem, dovnitř vložte bylinky (tymián, rozmarýn nebo petržel). Pak ji propíchněte přes hlavu a břišní dutinu a zbytek připevněte ke klacku provázkem, nebo se obejdete i bez něj. Pečte asi 30 minut, pak osolte a pokapejte citronem. K rybě si můžete na ohni opéct třeba předvařenou kukuřici. Vylepšete si ji navíc pikantní chilli marinádou. Rozehřejte na ni med s olejem či máslem, přidejte chilli papričky a sůl a hotovou směsí potřete před pečením kukuřice.

Jablíčka vonící skořicí

Honí vás mlsná a spíš byste si dali něco sladkého? Opečte si na ohni jablka. Je to tak snadné, že už to snad ani jednodušší být nemůže. Jablka jen napíchněte na klacek a opékejte tak dlouho, dokud nebude slupka téměř černá. Pak ji sloupněte a ještě jablíčka obalte ve skořicovém cukru. Vraťte opět na oheň a pečte, dokud cukr na jablkách nezkaramelizuje. Děti samozřejmě nadchne i opékání bonbonů marshmallow nad ohněm. Slaďoučké měkké pěnové bonbony se dělají i v extra velké verzi na oheň. Tyto speciální marshmallow se neroztečou ale naopak na povrchu hezky zkaramelizují.

Trdelníky na ohni

Pokud potřebujete u ohně nějak zaměstnat malé děti, zpestřete jim posezení u ohniště opékáním vlastnoručně vyrobených trdelníků. Jsou sice náročnější na přípravu, čas, který jim věnujete ale určitě stojí za to. Vaši potomci se válením a motáním těsta zabaví na dlouhou dobu. A báječná skořicová vůně naláká určitě i mnohé dospělé. Na trdelníky potřebujete klasické kynuté těsto. Připravíte ho z 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 50 g másla, 2 vajec, 20 g droždí a lžičky cukru. Nejprve si udělejte kvásek. Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce, zasypejte lžičkou mouky a cukrem a nechte vzejít. Přidejte zbytek mouky, rozpuštěné máslo a vejce a vypracujte těsto. Nechte je asi hodinu kynout přikryté na teplém místě.

Vykynuté těsto rozdělte na několik dílů a vyválejte z něj "hady". Klacek obalte silnou vrstvou alobalu, aby neshořel, a namotejte na něj těsto do tvaru trdelníku. Alobal ještě předtím potřete máslem, aby se na něj těsto nepřilepilo. Máslem potřete i trdelníky a obalte je v cukru smíchaném se skořicí. Opékejte na ohni dozlatova. Případně můžete trdelníky obalit v nasekaných oříšcích nebo mandlích. A nebo zkuste i jednodušší variantu naslano. Vypracujte si jednoduché těsto jen z hladké mouky, vody a trochy oleje. Dochuťte je solí, česnekem a bylinkami, vyválejte na pruhy a namotejte na klacek. Pečte dohněda a jezte teplé, jinak pečivo ztvrdne. Můžete je ještě potřít máslem či sádlem.

Brambory v popelu

Váš čas může nastat také až ve chvíli, kdy oheň pomalu dohořívá a zůstávají jen žhavé uhlíky. Tehdy je chvíle upéct si brambory v popelu. Omyté brambory ve slupce se vyplatí dát do popela rovnou, jen tak získají jeho dokonalou chuť a vůni. Brambory zahrabejte do horkého popela a zakryjte je vrstvou rozžhavených uhlíků. Nikdy je nedávejte přímo mezi dočervena rozpálené uhlíky nebo do ohně, rychle by se spálily. Pokud se ale přece jen bojíte, klidně je předtím zabalte do alobalu. V popelu se brambory pečou asi hodinu, ale stojí za to si na ně počkat. Vše urychlíte, když si brambory krátce (asi 10 minut) předvaříte a až poté dáte do popela. Po upečení je stačí jen rozmáčknout, posypat solí a případně polít máslem a pochutnávat si. Můžete je vylepšit i dipem z kysané smetany a pažitky, ale skoro to ani není nutné.

Více o letním opékání a grilování najdete zde 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více