Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak udělat skvělý meruňkový koláč i bez kynutí? Stačí znát dobrý recept!
Zdroj: Šárka Adámková

Taky milujete meruňky a všechny možné dobroty z nich připravené? Pak vás jistě nadchne jednoduchý recept na koláč, který máte hotový i s pečením do hodinky! Jak na něj nám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.

Bek kvásku i kynutí

Někdy na přípravu dobrot z kynutého těsta nemáme čas, některé hospodyňky si na to možná ani netroufají. V takové chvíli přijde vhod koláč, který jako kynutý vypadá, skvěle chutná a zvládne jej udělat i začátečník! „Na přípravě skutečně není nic složitého, jen je potřeba, aby měly všechny suroviny stejnou, tedy pokojovou, teplotu,“ říká pro Toprecepty.cz food blogerka Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny. A co tedy na koláč potřebujete? Následující suroviny: 100 g změklého másla, 140 g moučkového cukru, 1 vejce, 300 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 110 ml vlažného mléka. Na drobenku potom ještě 6 lžic hrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru a 2 lžíce změklého másla. Postup je snadný.

Zpracování těsta

Já smíchám nejdříve mouku s práškem do pečiva, potom změklé máslo s cukrem a vajíčkem. Do máslové směsi přidávám po částech mouku a za stálého míchání přilévám mléko. Můžete tuhle práci nechat i na robotu. Nakonec vznikne poměrně hutné těsto. Nelekejte se, má to tak být,“ říká Holka u plotny a dodává, že těsto je nutné na plech vyložený pečicím papírem, nebo vymazaný tukem a vysypaný moukou, rozetřít navlhčenýma rukama. „Jinak to nejde, respektive jde to špatně. Hutné těsto přendejte z mísy na plech, průběžně si namáčejte ruce ve vlažné vodě a těsto roztahujte do stran tak, až pokryje celý plech.“ Potom na těsto přijdou rozpůlené a vypeckované meruňky.

Ovoce a drobenka

Meruňky mohou být čerstvé, ale klidně i kompotované. Tomuhle moučníku to neublíží, naopak, bude pak ještě šťavnatější. Jen pokud použijete kompotované meruňky, nechte je nejdříve v sítku okapat,“ radí Šárka a dodává, že lze samozřejmě použít i jiné druhy ovoce, klidně třeba borůvky, ostružiny nebo švestky. Jakmile máte těsto pokryté ovocem, přidejte na ně drobenku, kterou připravíte jednoduše smícháním všech uvedených surovin. „Drobenka se určitě dá vylepšit, a to mnoha způsoby. V kombinaci s meruňkami bude například skvělá se skořicí, ale můžete ji udělat také z rozemletých lotusových sušenek, nebo s vanilkou,“ vypočítává Šárka a připomíná, že koláč je potřeba péct v dobře předehřáté troubě při 180 °C. Jakmile má krásně zlatavé okraje, je hotovo. Případně můžete zkoušet upečení i špejlí. Když po zapíchnutí do těsta vyjde špejle pak suchá, je čas troubu vypínat.

Vychladnutí a dokončení

Koláč nechte asi 15 minut částečně vychladnout na plechu, poté jej i s papírem na pečení sejměte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Případně, pokud jste papír nepoužili, nechte koláč zcela vychladnout na plechu. „Nakonec koláč pocukrujte, nakrájejte a podávejte. Pokud jej nesníte hned první den, doporučuji zbylý koláč přikrýt potravinovou folií. Druhý den už sice nebude křupavý, ale bude naopak ještě vláčnější, než hned v den upečení. Mně osobně chutná víc právě až druhý den,“ končí Šárka, která se nám svěřila, že tento koláč peče podle stejného receptu už léta a zatím všem vždy chutnal. Zkusíte ho taky?

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více