Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

6 nejlepších snídaní pro líná rána: Připravte za pár minut skvělé dobroty skoro bez práce!
Zdroj: unplash, Eaters Collective

Pokud se v sobotu ráno po celém týdnu také tak trochu potácíte po bytě jako ponocný a do nějakého extra vaření se vám hned po probuzení nechce, máme pro vás řešení! Snídaně, které nezaberou moc času ani vaší energie, přesto chutnají fantasticky!

Fermentovaná ovesná kaše

Lahodné teplé kaše bývají v chladném období roku oblíbeným nastartováním dne. Právě na kaších bývala dříve založena strava našich prapředků. Oblíbené jsou kaše pohankové, jáhlové i z ovesných vloček. A právě ta z ovesných vloček je značka ideál. Proč? Takovou rychlou kaši si totiž můžete připravit už předem. Její výhodou bude nejen to, že ráno nebudete mít žádnou práci, ale také to, že jde o nesmírně zdravou snídani. Jak totiž uvádí portál Fermentingforfoodies.com, během namáčení přes noc začnou vločky přirozeně fermentovat, budou sladší a pro tělo zdravější, jelikož se z nich během fermentace uvolní více výživných látek. Jak na to: Večer předem ovesné vločky namočte do vody, mléka nebo jiné tekutiny (např. kokosového mléka). Na 50 g ovesných vloček použijte asi 200 ml tekutiny. Vše smíchejte, dejte do porcelánové misky, přikryjte a nechte do rána při pokojové teplotě. Během noci vločky nabobtnají, začnou se v nich štěpit sacharidy a získají tak přirozeně sladší chuť. Ráno bude kaše hotová. Stačí ji dochutit medem, oříšky a ovocem. Pokud máte rádi teplé snídaně, kaši trochu ohřejte, ale ne moc, abyste nezničili účinné látky!

Sendvič s volským okem

Tahle snídaně má jednu obrovskou výhodu: zasytí vás na celé dopoledne. Díky obsahu bílkovin má totiž celý pokrm nižší glykemický index. To znamená, že vám po snězení nestoupne cukr v krvi tak rychle a pak zase rychle nespadne, což by vedlo k pocitům hladu. Abyste sytost zachovali a hodnotu jídla ještě vylepšili, zvolte zdravější základ pečiva. Vhodný je kváskový nebo žitný chléb či celozrnný toast. Jak na to: Plátek chleba potřete pestem a přidejte plátek šunky. V pánvi na oleji usmažte vejce na způsob volského oka a přidejte na pečivo. Ihned podávejte.   

Chia pudink

Opět jedna z dobrot, které si nachystáte večer a ráno už můžete usedat k prostřenému stolu. Chia semínka totiž na sebe dokážou perfektně vázat tekutinu a po zalití zvětší svůj objem až 12x. Takže, když si večer vyhradíte na přípravu snídaně asi tak 3-5 minut, ráno máte hotovo zcela bez práce. Jak na to: Na dno vhodné nádoby, třeba do skleničky, naskládejte oblíbené ovoce dle libosti. Pak 10 lžiček chia semínek zalijte 200 ml tekutiny (voda, mléko, kokosové mléko) a důkladně promíchejte. Navrstvěte do skleniček a nechte v chladu do rána nabobtnat. Ráno můžete v pánvi ohřát trochu kompotu a chia pudink jím zalít. Zasypte oříšky a podávejte!

Omeleta se sýrem

Máte-li rádi vejce, je tahle snídaně pro vás ideální. Větší sytost a opět nižší glykemický index zajistí ve vajíčkách porce sýru navíc. Přidat můžete i nadrobno nakrájenou zeleninu, třeba papriku. Jak na to: Večer předem si nastrouhejte sýr a nakrájejte nadrobno červenou papriku. Nasekejte bylinky a všechny tři ingredience smíchejte a dejte do misky. Můžete přidat také na malé kostičky nakrájenou šunku. Uchovejte v lednici a ráno jen metličkou rozšlehejte v misce dvě vejce (na porci) a přisypte část směsi. Vlijte na rozehřátou pánev a osmažte omeletu z obou stran. Podávejte se pečivem.  

Vývar z pomalého hrnce  

Po vydařeném večírku, při nemoci nebo jen tak pro posílení mají někteří rádi k snídani silný vývar. V Japonsku je to například v chladných měsících roku úplně běžná snídaně. Jenže abyste si připravili opravdu dobrou polévku, museli byste vstávat někdy ve dvě ráno. To nikdo nechce. Řešením je svěřit práci pomalému hrnci. Jak na to: Někdy kolem půlnoci dejte do pomalého hrnce všechny suroviny na vývar, tedy maso, zeleninu, koření a sůl. Podlijte vodou, nastavte na I. stupeň (low, 8 hodin) a jděte si lehnout. Ráno stačí polévku jen přecedit a už si ji můžete „usrkávat“ z hrníčku.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více