(Ne)bojte se éček
30. 12. 2012 Historie a zajímavosti
Co jsou vlastně éčka? Kterým se raději vyhnout? Která jsou zdraví neškodná?
Co jsou to éčka?
Éčka, jinak také přídatné látky nebo aditiva, jsou chemické látky, které se přidávají do potravin pro vylepšení nebo zachování jejich konzistence, trvanlivosti, vzhledu, chuti, barvy atd. Dělí se do skupin podle funkce, kterou plní. V Evropské unii jsou přídatné látky označeny písmenem E a tří až čtyř číselným kódem.
Skupiny éček
Antioxidanty jsou svou povahou konzervanty, které zabraňují oxidaci některých složek potravin. Můžeme je rozdělit do dvou skupin. První zahrnuje látky, které působí proti změnám barvy výrobků z ovoce a masa. Patří sem např. kyselina askorbová (E300) nebo citronová (E330). Do druhé skupiny patří antioxidanty bránící oxidaci v tucích a olejích, tzv. žluknutí tuků. Oxidací dochází nejen ke změně barvy a struktury, ale může docházet i k přeměně neškodných látek na toxické. Mezi přírodní antioxidanty patří např. vitamin C (kyselina askorbová), zázvor nebo rozmarýn.
Barviva jsou bezesporu jednou z nejdůležitějších skupin aditiv. Upravují vzhled výrobku - ruku na srdce - nakupujeme i jíme i očima. Barviva můžeme rozdělit do tří skupin. První jsou barviva přírodního původu získávaná chemickými metodami z přírodních látek. Ta jsou pro nás neškodná. Druhou skupinu tvoří přírodně identická barviva. Po chemické stránce jsou totožná s barvivy získávanými přírodní cestou, nicméně se vyrábí chemickými metodami, neboť jejich výroba je jednodušší a levnější než izolace z přírodních zdrojů. Třetí skupinou jsou barviva syntetická. Vyrábějí se obvykle z látek izolovaných z ropy a ropných produktů. Postupně se u většiny z nich prokazuje karcinogenita a negativní vliv na hyperaktivitu u dětí, proto se postupně zakazuje jejich používání a obecně bychom se jim měli raději vyhýbat.
Emulgátory jsou látky umožňující tvorbu stejnorodé směsi dvou nebo více jinak nemísitelných kapalin, tj. látky podporující vznik emulzí (např. mísení vody a oleje). Emulgátory najdeme v majonézách, margarínech, pečivu nebo zmrzlinách. V pečivu plní funkci změkčovačů, čímž navozují dojem čerstvosti. U zmrzlin zase způsobují nadýchanost výrobků.
Konzervanty jsou látky prodlužující trvanlivost potraviny a chránící potravinu proti mikroorganismům. Působením mikroorganismů při kontaktu s potravinou může dojít ke změnám barvy, vůně, chuti, vzhledu, tvaru a také nutričních hodnot. Navíc mikroorganismy mohou vytvářet nebezpečné toxiny. Nejznámnější (a také nejstarší) konzervanty jsou mořská sůl, cukr a ocet. Mezi umělé vyrobené konzervanty patří například oxid siřičitý, kyselina benzoová, nebo kyselina sorbová. Pak také parabeny, siřičitany, dusitany a dusičnany. Do potravin pro kojence a dětské stravy se konzervační látky nepřidávají.
Látky zvýrazňující chuť a vůni – jejich název vypovídá dostatečně o jejich použití. Jedná se o látky, které dochutí to, na co nestačí drahé bylinky či koření. Obecně platí, že ve kvalitní kuchyni bychom se bez nich měli obejít. Typickými příklady jsou glutamát sodný (E621) nebo guanylan sodný (E627).
Modifikované škroby a zahušťovadla jsou látky, které zvyšují viskozitu potraviny a slouží k zahuštění nápojů, omáček, mléčných výrobků, polévek, zálivek, majonéz atd. Mezi nejznámější patří kyselina alginová a její soli, guarová guma, pektiny a modifikované celulózy. Modifikované škroby se získávají chemickou úpravou přírodních škrobů, např. působením kyselin, zásad, bělicích látek, nebo enzymů.
Stabilizátory jsou látky udržující fyzikálně-chemické vlastnosti potraviny, látky umožňující udržování rovnoměrného rozložení dvou nebo více nemísitelných látek v potravině a látky udržující nebo posilující existující zbarvení potraviny.
Tavicí soli jsou látky, které zamezují oddělování tuků při výrobě tavených sýrů.
Sladidla jsou látky udělující potravině sladkou chuť a nahrazující přírodní sladidla (fruktózu, sacharózu - cukr, glukózový sirup, atd.) a med. Potraviny obsahující více než 10 % náhradních sladidel polyalkoholických cukrů (E420, E421, E953, E965, E966 a E967) musí být na obalu určeném pro spotřebitele označeny výstrahou Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky.
Pozitivní účinky na zdraví
Mezi aditiva patří i některé látky zdraví obecně prospěšné, např. E101 (vitamin B2), E160 (vitamin A), E300-304 (vitamin C), E306-309 (tokoferoly, vitamin E), E322 (lecitin), E375 (niacin, vitamin B3), E440 (pektin).
Jakým éčkům se raději vyhnout
Barviva košenil a (E120), tartrazin (E102) a některá azobarviva (E107, E110, E122, E123, E124, E129, E151, E154, E155, E180) mohou vyvolávat kopřivku. Probíhá výzkum jejich vlivu na astma a hyperaktivitu dětí.
Benzoany (E210-213) a parabeny (E214-219) způsobují problémy lidem s konpřivkou. Mohou vyvolávat astma a lokální reakce při kontaktu s pokožkou (zvlášť u dětí, které si potravinou ušpinily obličej). Kosmetiské přípravky určené na kůži (krémy apod.) mohou způsobit kontaktní dermatitidu.
Oxid siřičitý (E220) a siřičitany (E221-228) mohou u jedinců s průduškovou hyperaktivitou způsobovat zrudnutí, otok hrdla, svědění úst a pokožky a v některých případech i astmatický záchvat.
Dusičnan sodný (E250) může způsobovat bolesti hlavy, vyrážku a problémy s trávením.
Butylhydroxyanisol (BHA, E320) a butylhydroxytoluen (BHT, E321) mohou u citlivých osob vyvolávat kopřivku.
Glutamát sodný (E621) V minulosti panovaly obavy z nežádoucích účinků glutamátu sodného na lidský organismus a jeho používání ve veřejném stravování i při výrobě hotových potravin bylo administrativně omezováno. Dokonce byl zakázán v potravinách určených pro děti do tří let. Byly popsány projevy častějšího užívání (zejména u citlivějších osob), a to hlavně zvracení, zadržování vody v těle, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a studený pot. Protože se vyskytovaly zejména při požití čínských jídel, dostaly v USA označení syndrom čínské restaurace. Rozsáhlá studie, uskutečněná pod záštitou Světové zdravotnické organizace a Světové organizace pro zemědělství však závažný vliv glutamátu na lidské zdraví nepotvrdila, a proto ani nestanovila bezpečnou horní hranici denní dávky jeho příjmu v potravě. Dodnes je ale glutamát v podezření, že může poškozovat buňky na sítnici oka.
Červeň 2G (E128) je podezřelá z karcinogenních účinků. V ČR je její použití zakázáno.
Potraviny obsahující více než 10 % náhradních sladidel polyalkoholických cukrů (E420, E421, E953, E965, E966 a E967) musí být na obalu určeném pro spotřebitele označeny výstrahou Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky.
Přehled potravin, u nichž je použití přidatných látek zakázáno
- Cukr
- Káva s výjimkou ochucené instantní kávy a kávových extraktů
- Máslo
- Med
- Mléko a neochucená smetana
- Nearomatizovaný čaj
- Neemulgované tuky a oleje
- Neochucené kysané mléčné výrobky s živou kulturou
- Neochucené podmáslí
- Nezpracovaných potravin
- Plnotučné, polotučné a odtučněné mléko, pasterované nebo sterilované včetně ošetřeného vysokou teplotou a smetany
- Přírodní minerální voda a balená pramenitá voda
- Sušené těstoviny kromě bezlepkových těstovin nebo těstovin určených pro hypoproteinové diety
Další čtení
http://www.emulgatory.cz
http://cs.wikipedia.org/wiki/E_k%C3%B3dy
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Desatero rad na téma grilování s přáteli: Příjemné chvíle prožijeme v přírodě
Zahradní grilování znamená příjemné posezení s přáteli v přírodě s dobrým jídlem a pitím - a také to, že hospodyňka netráví společný čas v kuchyni,… Číst více
Desatero o španělské kuchyni: Pokrmy ovlivňuje horko, moře a španělský temperament
Španělské pokrmy jsou i přes horké podnebí svěží a lehce stravitelné. Je to díky rybám a zelenině, ty jsou základem kuchyně především na mořském… Číst více
Desatero rad na téma gyros: Řecký pokrm je z vepřového masa připravovaného na rožni
Slovo gyros je doslovným překladem tureckého slova döner, který znamená "otáčet se" na rožni. Mnoho lidí si plete řecký gyros z vepřového nebo… Číst více
Desatero na téma dýně: Není to jen podzimní dekorace, ale i skvělá surovina k vaření
Kromě svého úžasně barevného vzhledu jsou dýně vynikající a zdravou zeleninou plnou vitamínů a s minimem kalorií. Jejich zpracování v kuchyni je tak… Číst více
Desatero rad na téma zdravé Vánoce: Prožijte svátky ve zdraví a dobré náladě
Vánoce nemusí být jen o nadměrném přejídání a ochutnávání všech dobrot na stole s myšlenkou na předsevzetí o hubnutí, které si dáme na Nový rok.… Číst více
Jak připravit sváteční pohoštění? Připravte rodině i hostům netradiční chuťovky
Svátkem se rozumí Vánoce, Velikonoce, oslava narozenin, rodinná setkání nebo návštěva vzácných hostů. V tyto dny připravíme pohoštění, které je… Číst více
Desatero rad na téma masové karbanátky: Co byste měli vědět o jejich přípravě
Co se týká masa, je i zde velký prostor pro experimenty. Můžeme kombinovat různé druhy masa v různých poměrech nebo mít karbanátky jednodruhové.… Číst více
Desatero rad na téma španělský ptáček: Jeden název pro mnoho variací plněného závitku
Plněný závitek, španělský ptáček, se vyznačuje silnou, tmavou omáčkou, jejíž barva se výrazně odráží od bílé rýže, s kterou se podává. Udělat dobrou… Číst více
Desatero rad na téma gulášová polévka: Oblíbený pokrm připravíme mnoha způsoby
Gulášová polévka je jednou ze základních polévek našich kuchyní. Její předností je výrazná barva i chuť, která se pohybuje od jemné pro děti až po… Číst více
Desatero rad na téma sladké velikonoční pečení: Jaké jsou tradiční druhy pečiva
Velikonoce jsou svátky jara a k nim nepochybně patří něco sladkého nejen k svátečnímu pohoštění pro hosty a pro koledníky - ale i jen tak ke kávě.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)