Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ať už vlastníte stolní mixér, ale leze vám na nervy jeho neustálé umývání, nebo prostě jen sháníte rychlého a levného pomocníka, který nezabere moc místa, je pro vás rozhodně ponorný neboli tyčový mixér tou nejlepší volbou.


Proč byste měli mít doma ponorný mixér?

Těžko najdete všestrannějšího pomocníka v kuchyni než je ponorný (tyčový) mixér. A pokud ho koupíte spolu se šikovným příslušenstvím, můžete ho použít prakticky na cokoli – od vakuování potravin přes strouhání zeleniny až po šlehání sněhu z bílků. Ponorný mixér s přehledem drtí, mixuje, mele i šlehá. Nahradí tedy celou řadu jiných kuchyňských spotřebičů, jakou jsou stolní mixéry, mlýnky, šlehače a zmrzlinovače. Na chatě, chalupě nebo v malé kuchyni dokáže nahradit i kuchyňského robota.

Zvládne i tatatrák

Ponorný mixér by rozhodně neměl být v kuchyni sezonním pomocníkem, kterého vytáhnete ze šuplíku jen tehdy, když potřebujete připravit ovocné pyré. Když si na něj zvyknete a začnete ho pravidelně používat, tak zjistíte, že si vystačíte s menším počtem spotřebičů a budete mít daleko míň špinavého nádobí. Zvládnete s ním připravit pomazánky, těsto na koblihy nebo halušky, zeleninovou polévku i svíčkovou omáčku. Tyčové mixéry si poradí i s přípravou šťouchaných brambor nebo nasekáním masa na tatarský biftek.

Ostrý jako břitva

Důležité jsou ocelová noha a nože, které budí už na první pohled respekt svým ostřím. Nebo by tomu tak aspoň mělo být. Pokud si totiž výrobce nedal záležet na kvalitě nohy, která je u ponorného mixéru to nejdůležitější, nečekejte, že s ostatními díly to bude lepší. Vyhněte se plastu a malým průměrům. Kompromis se v tomto případě nevyplácí.

Nesmí chybět plynulá regulace otáček

Rychlé otáčky svědčí litému těstu a pomalé zase hustému dortovému krému. Každý ponorný mixér by měl mít zabudovanou plynulou regulaci otáček. Jinak buď zašpiníte kuchyň nebo uškvaříte motor. Takže si radši kupte modernější model, který bude mít místo otočného kolečka spínač reagující na intenzitu stlačení.

Šlehací melta a minisekáček se budou hodit

Dnes už je poměrně běžné, že v základní výbavě najdete kromě pracovní nádoby i šlehací metlu a minisekáček. Někdy se můžete setkat i s dvojicí metel a poměrně velkým sekáčkem. Pak budete jen těžko hledat odpověď na otázku, proč vlastně vlastnit stolní mixér, když máte doma šikovného a praktického náhradníka. Nicméně při strouhání, sekání a míchání musíte počítat s polovičním tempem.

Můžete k němu připojit téměř cokoli

Nemělo by vás překvapit, že po boku ponorného mixéru uvidíte tříštivý mlýnek na kávu nebo dokonce vakuovačku na zatavování potravinových sáčků. Je pravděpodobné, že výrobci budou příslušenství ještě přidávat, takže časem bude možné k mlýnku připojit třeba otvírač konzerv nebo drtič kuchyňského odpadu.

Při mytí dejte pozor na převodovky

Každý z modelů je navržený tak, aby vydržel opakované mytí v myčce nádobí. Samozřejmě ruční mytí má své kouzlo, protože je šetrnější vůči plastovým částem přístroje. Rozhodně však buďte opatrní při mytí přídavné převodovky s ozubenými koly. Pokud se do nich dostane voda, poznáte to hned při následujícím použití.

Na nákup si stačí vzít pár stovek

Nákup ponorného mixéru není příliš nákladnou investicí. Na druhou stranu musíte předem počítat s tím, že si nekupujete mixér na celý život. Běžné modely, které spolehlivě splní základní úkony, ale nedisponují žádnými doplňky, stojí kolem pětistovky. Ale hodně záleží na použitém materiálu. Mixéry, u nichž převažuje plast, pořídíte i příslušenstvím zhruba za 1000 korun. Modely, které mají nejen ocelovou nohu a nože, ale i další prvky koupíte asi za 1500 korun. A jako u jiných spotřebičů i tady se najdou kvalitní kousky, které disponují rozsáhlým příslušenstvím včetně dobíjecí baterie, takže vám při práci nepřekáží kabel. Ty vyjdou přibližně na 3000 korun.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat