Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších českých pomazánek: Jak na dokonalou česnekovou, pikantní ďábelskou nebo retro sardelovou
Zdroj: Toprecepty, MiskaKulicka

Snad žádný jiný národ na světě nemá tolik druhů pomazánek jako my, ba dokonce jsou země, kde pomazánky vůbec neznají! To je ovšem věčná škoda, protože pomazánka s krajícem chleba může zastoupit prakticky všechna denní jídla od snídaně po večeři. Přesvědčte se!

Dobře namazáno

Jak uvádí Nová domácí kuchařka z roku 1981, jako pomazánky označujeme jemně utřené, mleté nebo sekané směsi potravin. Základem bývá obvykle nějaký tuk, tvaroh, majonéza nebo sýr, ale v moderním pojetí to může být i luštěnina nebo zelenina. Pomazánky jsou různé, ale dominantní je obvykle jedna surovina, po níž má často pomazánka svůj název. Typicky jsou to pomazánka česneková, tvarohová, sýrová, sardelová, jemná vajíčková a další. Jelikož jde vždy o jemné kousky potravin, mohou dříve podlehnout zkáze, proto bychom je měli rychle spotřebovat a do té doby uchovávat v chladu.

Kam s nimi

Pomazánka může být klasicky na krajíci chleba i na topince, ale vyjímá se dobře i na domácí vece, na bagetě, na jednohubce z rohlíku, nebo v dietnější verzi klidně na plátku okurky. Ve světě se pomazánky často podávají na opečených malých krajíčcích chleba nebo na krekrech. Mají-li pomazánky řidší konzistenci, říká se jim dipy, podávají se v mističkách a pečivo nebo zelenina se do nich namáčejí. Pokud už vám z té veškeré teorie vyhládlo, nabízíme prověřené recepty na nejoblíbenější české pomazánky!

V retro stylu

Vzpomínáte na sardelovou pomazánku, která zdobívala natvrdo uvařené půlky vajíček, nebo na pomazánku ze sardinek a žervé, případně na oblíbenou budapešťskou s kapií a mletou paprikou?  Proměňte vzpomínky v realitu a připravte si přesně tyhle retro šlágry podle fungujících receptů!

Na topinky

Topinky s nějakou dobrou pomazánkou mohou být skvělou rychlou večeří. Přitom připravit teplou dobrou pomazánku není nic těžkého. Zkuste to třeba z oblíbeného lunchmeatu, ze směsi brambor a salámu, anebo trochu netradičně z pečené ochucené dýně.

Klasické

Česneková na jednohubkách, dokonalá vajíčková na vece, tvarohová dětem do školy… Ano, to jsou pomazánkové evergreeny, které léta patří mezi nejoblíbenější a mnoho z nás je dělá skoro „poslepu“. Přesto neuškodí mrknout se, jak je dělají jiní. Třeba v následujících receptech najdete zajímavou inspiraci.

A pokud je vám to pořád málo, pak velký přehled pomazánek všech možných druhů najdete tady.

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

zujali

26. 2. 2022 12:01

Děkuji za typy :-)

Přidat komentář