Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce v Itálii: Buchta ve tvaru holubice vznikla jako z nouze ctnost, přitom chutná božsky!
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/EvelinaRibarova, CC BY-SA 4.0

I v Itálii jsou Velikonoce ve znamení návštěv, posezení s přáteli a samozřejmě i velkého hodování. Nechybí tradiční jehněčí pečínka a spousta sladkých dobrot, na které si Italové potrpí. Zajímavostí je kynutá buchta provoněná ovocem a kořením.

Veselé italské Velikonoce

Podle eataly.com oblíbené italské přísloví říká: „Vánoce prožij s rodinou, Velikonoce s kým chceš.“ Vzhledem k vlídnějšímu a teplejšímu počasí tak mnoho Italů využívá volný čtvrtek a pátek a odjíždí, aby prosloužený víkend strávili s rodinou nebo s přáteli třeba na pikniku. V tradičně katolické zemi nechybí bohoslužby ani různé průvody. Oslavy jarních svátků se liší podle jednotlivých regionů. Každé město i  vesnice má své zvláštní tradice. Například v Prizzi, v kopcích jižně od sicilského Palerma, se každé Velikonoční pondělí koná Tanec čertů. „Čerti“  v červených a černých satanských maskách s rohy a groteskními nosy vyvolávají chaos a prosí kolemjdoucí, aby jim kupovali různé nápoje. Na konci oslav se ochutnává typický velikonoční koláč „cannateddi“ (sušenky, uprostřed kterých je je jako ozdoba uvařené vejce).

Pestrý jídelníček

Velikonoční menu je pestré. Nechybí tuňák, aby připomněl zahájení rybářské sezóny, čerstvý hrášek, fazole nebo artyčoky. Smaží se frittelle – placky z chlebového těsta, které se ještě zatepla hodně cukrují. Obzvlášť na jihu Itálie a na Sicílii najdete pečený košíček s natvrdo uvařeným vejcem, které drží dva proužky těsta vytvarované do kříže, tomuto pečivu se říká cuddura. A zatímco na Velikonoční neděli je jídelníček v různých částech Itálie odlišný, na Velikonoční pondělí se téměř všude připravuje jehněčí pečeně. V Itálii není zvykem barvit vejce, přestože i tam jsou symbolem Velikonoc. Chybět však nesmějí vajíčka čokoládová.

Slavná holubice

Italové milují sladké moučníky. Velikonoční beránek se peče na Sicílii, ale téměř na každém stole najdete sladkou holubici la colomba. Koluje o ní mnoho legend. Jedna z nich vypráví, že bezprostředně po Velikonocích, během bitvy u Legnana, viděli obyvatelé Milána, kteří bojovali proti Barbarossovi, jak se bitva obrací v jejich prospěch, když z kostela vzlétly tři holubice. Od té doby si prý Miláňané tuto událost připomínají pojídáním koláčů ve tvaru holubic. Je ale pravda, že holubice je všude na světě synonymem dobrých zpráv!

Recept na moučník, který se peče v současné době, pochází z 30. let 20. století. Jak píše italiantutor.uk, Dino Villani z milánské pekárny Motta přemýšlel, jak na jaře zlepšit tržby. Pekárna proslulá především pečením vánoční panettone, nechtěla po Vánocích zbytečně propouštět zaměstnance. A tak z těsta podobného panettone vytvořila tvar holubice a uvedla na trh sladkost věnovanou druhému hlavnímu křesťanskému svátku v zemi, tedy Velikonocům. La colomba se brzy stala populární po celé zemi.

Jak upéct sladkou holubici

Budete potřebovat:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 90 ml mléka
  • 2 vejce
  • 15 g droždí
  • 12 ml rumu
  • 40 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • citronová a pomerančová kůra
  • kandované ovoce (citrón, pomeranč)
  • vanilkové aroma nebo vnitřek z 1 lusku
  • sůl
  • žloutek na potření

A jak na to? Do mísy dejte mouku, máslo, cukr, vejce, rum, citronovou a pomerančovou kůru, kandované ovoce a vnitřek z 1 lusku vanilky (nebo několik kapek potravinářského vanilkového aroma). Mezitím udělejte kvásek z mléka, špetky soli a droždí. Promíchejte směs v míse a přidejte kvásek. Nakonec přimíchejte i rozinky. Vzniklé těsto vložte do vymazané a moukou vysypané formy (ideálně ve tvaru holubice, ale samozřejmě lze použít i jinou). Těsto ve formě nechte ještě asi 2 hodiny odležet a trochu nakynout. Poté potřete těsto žloutkem a ozdobte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 160°C po dobu 50 minut. Pak přikryjte formu alobalem a pečte ještě dalších 10 minut.

Zdroje informací:
eataly.com
italiantutor.uk

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více