Velikonoce na talíři: Co jíst na Zelený čtvrtek, který vlastně zelený být neměl?

1. 4. 2021 12:07

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Pixabay, haru9999, Pixabay License Zdroj: Pixabay, haru9999, Pixabay License
Zeleným čtvrtkem začíná takzvané velikonoční třídenní. Právě ve čtvrtek si křesťané připomínají Ježíšovu poslední večeři, při které Spasitel myl apoštolům nohy, a zároveň byl pak téhož dne později zrazen Jidášem. Proto v tento den hospodyňky připravují pečivo z kynutého těsta, Jidáše nebo také Jidášky. A proč se čtvrtku říká zelený? Může za to jazyková přesmyčka!

Zelený, nebo lkavý?

Na Zeleném čtvrtku původně nic zeleného nebylo. Podle článku pátera Adama Józefa Kasperka název vznikl nejspíše přesmyčkou původního německého názvu Greindonnerstag (Lkavý neboli Plačtivý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek). Tento den je pro křesťany totiž smutnou připomínkou Jidášovy zrady. Jenže Velikonoce nejsou jen křesťanské svátky, prolínají se s pohanskými oslavami příchodu jara a tím pádem s mnoha různými lidovými tradicemi. A právě mezi tyto tradice patří i to, že hospodyňky v kuchyni po dlouhé zimě konečně mohou využít nově rašící zelené natě a lístky.

Špenát, pažitka i sedmikráska

Na Zelený čtvrtek se dle tradice vaří jídla „zelená“, plná prvních jarních vitamínů. Dveře kuchyní jako by se otvíraly novému životu. Vhodná je polévka z jarních bylin, využívají se kopřivy, špenát, petrželka, pažitka, ale i řeřicha, sedmikráska a jiné jedlé květy. Legenda říká, že když budete v tento den jíst právě jídla se zelenými bylinkami, budete pak celý rok zdraví.

Na Zelený čtvrtek hospodyně tradičně kombinovaly jídla z luštěnin, obilovin, zeleniny a bylinek. Na bylinkovou polévku stačilo na trošce másla udělat zásmažku, zalít ji vodou, provařit, vlít do ní v mléce rozkvedlané vajíčko a nakonec dochutit čerstvě natrhanými bylinkami a květinami, kterými se polévka zdobila i při podávání.

Byliny v kuchyni: Rozmarýn je výborný na tmavé vlasy. Vyrobte si z něj zdravé víno!

Byliny v kuchyni: Rozmarýn je výborný na tmavé vlasy. Vyrobte si z něj zdravé víno!

Rozmarýn jako léčivá bylinka má v domácnosti široké využití. Kromě toho, že je plný prospěšných…

Oblíbený byl i „špenát“ z mladých kopřiv. Při jeho přípravě postupujte stejně jako u klasického špenátu, jen buďte opatrní při sbírání. Všechny bylinky obecně sbírejte jen v čistých oblastech ál od cesty a na kopřivy si určitě vezměte rukavice. Trhejte jen mladé rostliny, pak je opláchněte a nadrobno nakrájejte. Krátce poduste na másle, dochuťte česnekem a můžete podávat, anebo je rozmixujte na kaši a zahustěte zásmažkou. Variací na bylinkový špenát je ale více a lze využít i další plané rostliny nebo mladý plevel. Zkuste třeba jitrocel, kozlíček polníček či medvědí česnek. A pokud potřebujete něco sytějšího, připravte si špaldovou kaši, nebo nastavovanou kaši z brambor a krupek, nebo bylinkami ochuťte klasické staročeské jídlo z krup a hrachu, Kočičí svatbu.

V moderním hávu

Chcete do tradičního vaření vnést moderní prvky? Udělejte si zelené smoothie, rozmixované bylinky smíchejte s banánem a pomerančovou šťávou a jarní životabudič máte na stole! Skvělé jsou i zeleninové saláty, které právě první zelené lístky a jedlé květy parádně zpestří. Z medvědího česneku můžete připravit nádherně voňavé a úžasně zdravé pesto, šťovík svou štiplavou chutí osvěží bramborové saláty, pažitka je výborná v pomazánkách nebo na smažených vejcích. Ať už ukuchtíte cokoliv, pamatujte, že si tento den nesmíte nenechte zkazit žádnou hádkou, jinak se budete hádat celý rok. A pokud máte zahradu, jděte k ovocným stromům a opatrně s nimi zatřeste; pak vám podle pověry urodí více ovoce.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

    Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

    Pokud rádi pečete dorty, zkuste si doma udělat také letošní cukrářské hity. Se želatinou, plné…
    Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

    Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

    Sladké, šťavnaté plody nám každoročně zlepšují náladu už před prázdninami. Sezóna českých jahod…
    Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

    Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

    Milujete sendviče, ale raději byste si možná dali salát… Nebo se nemůžete rozhodnout? Co takhle…
    Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

    Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

    Každý rok se na ně těšíme a i letos už se blížíme do cílové rovinky! Sladké plody z českých záhonků…
    Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

    Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

    Jako malí jsme je milovali a někteří z nás si je možná sem tam dopřejí i v dospělosti. Barevné…
    Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

    Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

    Mezi časté příznaky onemocnění covidem patří ztráta čichu a chuti. Ve většině případů se sice oba…
    Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

    Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

    Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se rozhodnout, čemu dát přednost? Spojte to! Studené kávové…
    Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

    Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

    Milujete vůni lesa? Pokud máte možnost, vyrazte tam právě teď a natrhejte si zdraví prospěšné…