Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Venkovní grilovací sezona se kvapem blíží, ale asi si budete muset ještě nějakou tu chvilku počkat, až se počasí trochu umoudří. To ale neznamená, že si nemůžete dopřát grilované klobásky nebo šťavnaté steaky už teď. Stačí si pořídit šikovný stolní gril. S nákupem vám pomohou tipy v tomto článku.

Výhody stolního grilu

Jak už název napovídá, stolní gril můžete používat klidně doma na stole i v té nejmenší kuchyni. Vzhledem k tomu, že je lehký, snadno se přemisťuje a dá se na něm grilovat klidně i na balkoně nebo ho lze převézt třeba na chalupu. Je poměrně malý, takže ho bez problémů uložíte do kuchyňské linky a kdykoli ho převezete autem, kam potřebujete.

Protože se jedná o gril elektrický, nemusíte se bát, že vám během grilování dojde dřevěné uhlí nebo náplň v plynové bombě. Při jeho obsluze vám nehrozí téměř žádný úraz a případné drobné popálení snadno ošetříte. Navíc je poměrně levný. Některé modely pořídíte už od 600 korun. Jedinou nevýhodou stolního grilu je, že k jeho provozu potřebujete mít přístup k elektrickému proudu.

Grilujte bez roštu

U stolních grilů budete marně hledat grilovací rošt. Griluje se totiž na desce. Ta je vyrobená z nepřilnavého materiálu, jako jsou například keramika nebo teflon, takže se snadno udržuje. Při jejím čištění jsou však tabu kovové drátěnky nebo ostré předměty. Výhodou je, že se některé druhy desek dají z grilu vyndat a lze je mýt v myčce nádobí.

Jak vypadá grilovací deska?

Deska může být hladká, na které můžete udělat klidně i klasické palačinky, nebo žebrovaná. Díky tomu budou mít připravované pokrmy, jako jsou klobásy, maso nebo zelenina proužky, které jsou typické pro jídlo připravené na klasickém grilovacím roštu.

Otevřený gril, nebo kontaktní?

Na trhu jsou buď stolní grily otevřené, nebo kontaktní. Stolní gril otevřený (barbecue) tvoří jedna grilovací deska, zatímco u kontaktního grilu na sebe přiklápíte desky dvě. Protože je v obou grilovacích deskách topné těleso, jídlo se po uzavření grilu rovnoměrně připravuje z obou stran. Je tudíž hotové rychleji než na grilu otevřeném a nemusíte ho během grilování otáčet.

Výhodou některých kontaktních grilů je, že horní deska může být během grilování mírně zvednutá, takže se nedotýká připravovaných pokrmů. To určitě využijete například při přípravě ryb či sýrů, jako je například slovenský oštiepok. K zahození není ani možnost naklonit dolní desku podle potřeby tak, aby přebytečná šťáva odtékala do odkapávací vyjímatelné misky.

Co je to raclette gril?

Hitem posledních let je raclette gril. Jedná se o francouzské specifikum, které si získává stále větší oblibu i u nás. Součástí tohoto stolního grilu jsou výsuvné pánvičky, které se dají využít k třeba udržování teploty omáček, jako je například holandská, nebo šťáv sloužících k podlévání masa.

Rozložením zdvojnásobíte grilovací plochu

Funkce, které umožňují hned několik způsobů použití, se nemusejí týkat jen trouby, mikrovlnky, domácí pekárny nebo fritézy. Svou univerzálností umí překvapit také stolní gril. Moderní typy mají speciální konstrukci, která umožňuje použití nejen ve formě kontaktního grilu, ale také jako otevřeného barbecue grilu. Vznikne tak dostatečně velký prostor pro grilování na obou deskách současně, takže se grilovací plocha zdvojnásobí.

Grilovat nemusíte jenom steaky

Balení stolního grilu může obsahovat hned několik druhů desek. Desky jsou vyjímatelné a vzájemně vyměnitelné. Většinou si můžete vybrat, v jaké pozici budou desky umístěné. Výška horní desky se dá nastavit do několika poloh. Díky tomu je možné na grilu připravit širokou škálu pokrmů od panini, burgerů přes zeleninu, ryby až po vepřové i kuřecí steaky.

Každá deska může mít jinou teplotu

Obsluhu grilů usnadní také integrovaný časovač a světelný indikátor nahřátí grilovacích ploch. Každá deska má přitom vlastní ovládání a nezávislé nastavení teploty, které umožňuje připravovat různé druhy jídel najednou. Lze tedy na jedné části grilu připravovat např. zeleninu, která potřebuje pro přípravu nižší teplotu než maso. K některým typům grilů lze přikoupit ještě desky na přípravu pravých belgických vaflí.

Super grilování za pár stovek

Pokud nemáte žádné speciální nároky a chcete si jen pochutnat na grilovaném mase, vystačíte s levnějšími modely, které pořídíte přibližně za 600 korun. V cenovém rozmezí 1000 až 3000 korun si vyberou i náročnější kuchaři. Tyto grily mají větší příkon a větší grilovací plochu, takže nakrmíte najednou hned několik hladových strávníků. Multifunkční grily s výměnnými deskami, časovačem, případně s přednastavenými programy na steaky, zeleninu, jako je například cibule, apod. vás vyjdou třeba na 5000 korun a více.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

mimamo_cz

8. 5. 2022 15:43

Já jsem se teď pověnoval trochu pergole a taky upgradoval gril. A do toho jídelní lavici a posezení od www.svis.cz/rohova-jidelni-souprava-lak které mám akorát v plánu nalakovat a naimpregnovat, aby to venku vydrželo i větší vlhkost. :) Ono když si s tím člověk vyhraje, tak dokáže leccos. A grily mám hned tři – pelety, plyn a keramický. ;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více