Nemůžete se dočkat venkovní grilovačky? Se stolním grilem si užijete parádní grilování i doma kuchyni! Jak jej vybrat?
6. 5. 2022 Domácnost
Venkovní grilovací sezona se kvapem blíží, ale asi si budete muset ještě nějakou tu chvilku počkat, až se počasí trochu umoudří. To ale neznamená, že si nemůžete dopřát grilované klobásky nebo šťavnaté steaky už teď. Stačí si pořídit šikovný stolní gril. S nákupem vám pomohou tipy v tomto článku.
Výhody stolního grilu
Jak už název napovídá, stolní gril můžete používat klidně doma na stole i v té nejmenší kuchyni. Vzhledem k tomu, že je lehký, snadno se přemisťuje a dá se na něm grilovat klidně i na balkoně nebo ho lze převézt třeba na chalupu. Je poměrně malý, takže ho bez problémů uložíte do kuchyňské linky a kdykoli ho převezete autem, kam potřebujete.
Protože se jedná o gril elektrický, nemusíte se bát, že vám během grilování dojde dřevěné uhlí nebo náplň v plynové bombě. Při jeho obsluze vám nehrozí téměř žádný úraz a případné drobné popálení snadno ošetříte. Navíc je poměrně levný. Některé modely pořídíte už od 600 korun. Jedinou nevýhodou stolního grilu je, že k jeho provozu potřebujete mít přístup k elektrickému proudu.
Mohlo by vás zajímat
Grilujte bez roštu
U stolních grilů budete marně hledat grilovací rošt. Griluje se totiž na desce. Ta je vyrobená z nepřilnavého materiálu, jako jsou například keramika nebo teflon, takže se snadno udržuje. Při jejím čištění jsou však tabu kovové drátěnky nebo ostré předměty. Výhodou je, že se některé druhy desek dají z grilu vyndat a lze je mýt v myčce nádobí.
Mohlo by vás zajímat
Jak vypadá grilovací deska?
Deska může být hladká, na které můžete udělat klidně i klasické palačinky, nebo žebrovaná. Díky tomu budou mít připravované pokrmy, jako jsou klobásy, maso nebo zelenina proužky, které jsou typické pro jídlo připravené na klasickém grilovacím roštu.
Otevřený gril, nebo kontaktní?
Na trhu jsou buď stolní grily otevřené, nebo kontaktní. Stolní gril otevřený (barbecue) tvoří jedna grilovací deska, zatímco u kontaktního grilu na sebe přiklápíte desky dvě. Protože je v obou grilovacích deskách topné těleso, jídlo se po uzavření grilu rovnoměrně připravuje z obou stran. Je tudíž hotové rychleji než na grilu otevřeném a nemusíte ho během grilování otáčet.
Výhodou některých kontaktních grilů je, že horní deska může být během grilování mírně zvednutá, takže se nedotýká připravovaných pokrmů. To určitě využijete například při přípravě ryb či sýrů, jako je například slovenský oštiepok. K zahození není ani možnost naklonit dolní desku podle potřeby tak, aby přebytečná šťáva odtékala do odkapávací vyjímatelné misky.
Co je to raclette gril?
Hitem posledních let je raclette gril. Jedná se o francouzské specifikum, které si získává stále větší oblibu i u nás. Součástí tohoto stolního grilu jsou výsuvné pánvičky, které se dají využít k třeba udržování teploty omáček, jako je například holandská, nebo šťáv sloužících k podlévání masa.
Rozložením zdvojnásobíte grilovací plochu
Funkce, které umožňují hned několik způsobů použití, se nemusejí týkat jen trouby, mikrovlnky, domácí pekárny nebo fritézy. Svou univerzálností umí překvapit také stolní gril. Moderní typy mají speciální konstrukci, která umožňuje použití nejen ve formě kontaktního grilu, ale také jako otevřeného barbecue grilu. Vznikne tak dostatečně velký prostor pro grilování na obou deskách současně, takže se grilovací plocha zdvojnásobí.
Grilovat nemusíte jenom steaky
Balení stolního grilu může obsahovat hned několik druhů desek. Desky jsou vyjímatelné a vzájemně vyměnitelné. Většinou si můžete vybrat, v jaké pozici budou desky umístěné. Výška horní desky se dá nastavit do několika poloh. Díky tomu je možné na grilu připravit širokou škálu pokrmů od panini, burgerů přes zeleninu, ryby až po vepřové i kuřecí steaky.
Každá deska může mít jinou teplotu
Obsluhu grilů usnadní také integrovaný časovač a světelný indikátor nahřátí grilovacích ploch. Každá deska má přitom vlastní ovládání a nezávislé nastavení teploty, které umožňuje připravovat různé druhy jídel najednou. Lze tedy na jedné části grilu připravovat např. zeleninu, která potřebuje pro přípravu nižší teplotu než maso. K některým typům grilů lze přikoupit ještě desky na přípravu pravých belgických vaflí.
Super grilování za pár stovek
Pokud nemáte žádné speciální nároky a chcete si jen pochutnat na grilovaném mase, vystačíte s levnějšími modely, které pořídíte přibližně za 600 korun. V cenovém rozmezí 1000 až 3000 korun si vyberou i náročnější kuchaři. Tyto grily mají větší příkon a větší grilovací plochu, takže nakrmíte najednou hned několik hladových strávníků. Multifunkční grily s výměnnými deskami, časovačem, případně s přednastavenými programy na steaky, zeleninu, jako je například cibule, apod. vás vyjdou třeba na 5000 korun a více.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Smažení: Jak správně na tento druh úpravy pokrmů? S tipy od Zdeňka Pohlreicha to bude hračka
Královna pampeliška: Víte, že jíst se dá úplně celá od kořínku po žluté květy? Vyrobíte z ní třeba tohle netradiční želé
Osvěžující brazilská limonáda: Dostane vás příchutí limetek a jednou neobvyklou ingrediencí
Komentáře
8. 5. 2022 14:43