Přinášíme několik tipů, jak je možné v domácnosti ušetřit za energie
16. 5. 2022 Domácnost
Vaření na zemním plynu je dlouhodobě velmi oblíbené a nabízí řadu nesporných výhod. Jedná se například o dobrou regulovatelnost hořáků bez prodlev a tím úsporný provoz a dále i skutečnost, že plynový plamen dodává požadovaný výkon potřebný k vaření nebo smažení prakticky ihned po zapálení. Využíváte při vaření na plynu však skutečně jen tolik energie, kolik potřebujete? Víte, že při vaření mohou vznikat zbytečné ztráty? Níže je uvedeno několik tipů, které ušetří vaši kapsu.
Malá plotna = malá spotřeba
Pokud ohříváte jen trochu omáčky, vaříte pár těstovin a podobně, nedávejte je do velikého hrnce, ale do hrnce příslušné velikosti vzhledem k obsahu. Čím menší plotýnku na vaření zvolíte, tím méně plynu spotřebujete. Vaření sice bude trvat o chvíli déle než na větší plotýnce, ale plameny vám nebudou ničit hrnec zvenčí a ještě navíc budete odměněni menší spotřebou plynu.
Hrnec padne jako ulitý
Jistě máte doma hrnce různých velikostí. I plotýnky sporáku jsou jim uzpůsobeny. Volte tedy velikost hořáku úměrně k velikosti hrnce. Dejte si pozor také na to, abyste nenechávali hořák „běžet“ tzv. na prázdno. Možná si občas řeknete: „Nebudu to vypínat, vždyť dám hned vařit ještě brambory“. Než je ale dáte vařit, uplyne třeba i několik minut, při nichž se zbytečně spotřebuje plyn.
Používejte vhodné nádobí
Pro vaření na plynu je sice možné používat téměř všechny druhy varného nádobí, ale mělo by mít dostatečně silné dno. Slabé dno se může vlivem teplot prohnout. Pak dochází nejen k snížení životnosti nádobí, protože nepřilnavé povrchy se odlupují, ale také k přepalování tuku, k připalování potravin apod. Výhodou vaření na plynu je, že lze používat i nádoby, které nemají zcela rovné dno.
Pokličky nejsou na ozdobu
Na každý hrnec pasuje poklička a při vaření je dobré jí tedy používat. Praxe však za teorií většinou pokulhává. Pokud jste si mysleli, že je jen pro okrasu, tak jste se mýlili. Díky pokličce se totiž v hrnci kumuluje vysoká teplota vhodná k vaření mnohem dříve. Proto je s ní vaření rychlejší. Správně přiléhající poklička na hrnci navíc znamená až 4x úspornější provoz ve srovnání s nezakrytým hrncem.
Nepoužívejte větší množství vody, než skutečně potřebujete
Logicky lze totiž odvodit, že pokud např. ohříváte celý litr vody, ale následně využijete jen půl litru, polovina energie využitá k ohřevu byla spotřebována zbytečně.
„Rada na závěr, končí-li vašemu plynovému sporáku životnost a jste-li zákazníkem Pražské plynárenské, můžete se na ní s důvěrou obrátit a ona Vám, ve spolupráci s partnery, s výměnou pomůže“.
Využití zemního plynu k vaření je dlouhodobě velmi oblíbené. Ostatně, již staří Číňané v době asi 1000 let před. n.l. zemní plyn těžili a rozváděli bambusovým potrubím do svých příbytků, kde si s jeho pomocí připravovali své pokrmy. Osobně na plynu vařím celý život, vařím na něm rád a rozhodně bych neměnil. A má rada na závěr? Končí-li vašemu plynovému sporáku životnost a jste-li zákazníkem Pražské plynárenské, můžete se na ní s důvěrou obrátit a ona Vám, ve spolupráci s partnery, s výměnou pomůže“.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Citrusové želé obalené v cukru stálo kdysi 3 Kčs. Prodává se i dnes, ale můžete si podobné vyrobit i doma
Místo klasicky smažených řízků můžete připravit zdravější řízky přírodní. Jak na ně?
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 1 hodinou
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 10 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 11 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Otestovali jsme smažák ze syrečků i knedlík plněný sýrem: „Festival“ smaženého sýra rozhodně stojí za návštěvu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů