Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Výborné domácí kaiserky voní máslem a snadno se připravují
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Milujete housky nebo kaiserky z obchodu? Když na ně někdy dostanete chuť a už bude zavřeno, upečte si je doma. Příprava je velice snadná a výsledek fantastický.

Když pekařka promluví...

Mám moc ráda rozmanitě tvarované pečivo. Proto mám při ruce několik různě tvarovaných raznic, na kaiserky i raženky. Práce s nimi je snadná, pečivo vytvarované rychle a všechny kousky stejné. Stačí jen vybrat těsto, ze kterého budete péct, a můžete také začít!

Buclaté kaiserky s křupavou kůrkou jsou lehké, měkounké, pružné a úžasně vonící máslem. Výborné jsou samotné, s pomazánkou, salámem nebo s máslem a domácí marmeládou. Jak jsem zmínila, tyto kaiserky příjemně voní i chutnají máslem. Právě díky máslu ale druhý den svou pružnost částečně ztrácí, přesto jsou velice vhodné třeba na promazání.

Co budete potřebovat: Na omládek: 100 ml vody, 1 lžička sladěnky nebo medu, 130 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí Dále do těsta: 200 ml mléka, 30 g másla, 1,5 lžičky soli, půl rovné lžičky cukru, 120 g hladké mouky, 125 g polohrubé mouky, 125 g pšeničné chlebové mouky

Jak budete pokračovat: Všechny suroviny na omládek v míse dobře vymícháme do hladkého těstíčka a zakryté proti osychání necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek všech ostatních surovin a dobře vypracujeme pružné a nelepivé těsto. Zakryjeme ho stejně jako předtím omládek a necháme přibližně hodinu kynout v teple místnosti.

Příjemně tvárné, vykynuté těsto na vále prohněteme, rozdělíme na 12-14 kousků, Všechny necháme krátce nakynout (podle okolního tepla, cca 10-15 minut), pak je rukou lehce zploštíme a orazíme raznicí. Netlačte raznici těstem až zcela k podložce, mohli byste těsto úplně rozkrojit. Kaiserky necháme chvíli dokynout, potřeme je vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a ve vyhřáté troubě upečeme (230 °C / asi 10-15 minut).

Moje tipy - Drobečky z ošatky

  • Máslo do těsta dávám jen změklé, nerozpouštím ho.
  • Nebojete se raznic a nějakou si kupte. Nejsou drahé a co se týká tvarování těsta, ušetří vám mnoho času.
  • Toto těsto je velice tvárné, nelepí na ruce ani na podložku. Nemáte-li doma raznici, tvarujte těsto do rohlíků, upleťte z něj jednoduché housky nebo ho nechte jen tak, jako bulky.
  • Těsto by se určitě dalo plnit slanou náplní.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku