Rudlovy raženky

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 13 názorů

Suroviny

Na poliš:
135 g vlažné vody
5 g sladěnky (asi 1/2 lžičky)
7 g droždí
100 g hladké mouky
Dále:
130 g vody
lžička cukru
2 lžičky soli
30 g oleje
100 g pšeničné mouky chlebové
300 g hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vodu se sladěnkou a droždím prošleháme, aby se kromě rozmíchání do směsi dostal i vzduch a vešleháme hladkou mouku – výsledné těstíčko je řídké a hlaďounké. Zakryté ho necháme na teplém místě kvasit 2 hodiny.

  2. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které je potřeba nechat v teple dobře nakynout (60-90 min). Během kynutí těsto alespoň jednou promícháme.

  3. Vykynuté na vále propracujeme (pokud je třeba, lehce podsypneme), rozdělíme na dílky – raženky jsou menší, udělala jsem jich 12.
    Z každého kousku těsta uděláme tuhou bulečku, po 10 minutovém odpočinku je narazíme a vrchní, omoučenou a oraženou stranou, položíme na plech s pečící fólií kynout.

  4. Necelou čtvrthodinku před pečením raženky otočíme zpět, necháme dokynout, pak potřeme vodou, sypneme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (210-200°C/13-17min).

Poznámka

Raženky jsou lehounké, ty naše byly obzvlášť vypečené (není třeba vypékat až do téhle tmavší barvy) a přesto, že je v nich jen obyčejná mouka, jsou úžasně voňavé.

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 70 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rudlovy raženky

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    radiator: :-O týýjo, děkuji za zprávu! :-8:-K Chleba mě z těsta upéct nenapadlo...
    Děkuji i za fotku - nádherný bucloň :-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • radiator radiator(moderátorka)

    Dnes jsem podle tohoto receptu opět pekla, ale místo raženek jsem z těsta udělala chleba, který byl take výborný.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    radiator: děkuju :-K I bez raznice jsou moc hezké - nad domácí pečivo není:-!:yes::yes:

    Odpovědět

  • radiator radiator(moderátorka)

    Včera jsem raženky upekla a byly moc dobré:yes: S těstem se dobře pracovalo, bylo krásně vláčné, že jsem nemusela při tvarování podsypávat moukou. Jen si musím koupit raznici, aby byly tak vzhledné jako ty tvoje Ivo;-)

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Libulka: Máš lepší recepty? Tak neváhej a přidej je, kvalitní recepty jsou vždy vítany :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Libulka: díky za vyzkoušení i fotky:-K
    Pokud ti připadá zbytečně zdlouhavé to, že jako kvásek použiješ poliš, kde jen smícháš a hodinu necháš vykynout...? Jasně, že každému vše nevyhovuje. Ale u nás i v širším pekařském okolí ví každý, že s omládkem nebo polišem zadělané těsto je dost jiné, než ta ostatní - právě díky delšímu kynutí. A já si ráda počkám ;-)
    Pečivo máš moc hezké, jen ta na řezu mi připadala méně vykynutá, střída takhle hutná není.

    Odpovědět

  • Libulka Libulka

    Tak jsem vyzkoušela, přidala fotky a můj verdikt: již nebudu opakovat, je to obyčejná houska (úžasná vůně jako z každé jiné) a postup zbytečně zdlouhavý, na to mám fakt lepší recepty. No, zkusit se má všechno, takže bodík nechávám, ale děkuji. Domácí lučina k tomu nám spravila chuť večeře :-)

    Odpovědět

  • Libulka Libulka

    Ano, určitě zkusím, i když mám své oblíbené recepty na pečivo. Sladěnku lze nahradit cukrem. A jelikož nemám raznici, naříznu si bulky žiletkou nebo udělám pletýnky. Na tvaru nezáleží, chuť je důležitá ;-) Posílám bodík (y)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Bibinka: <3

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    cathleen: Ivi, Rudlovi vyřiď, že je moc šikovný, raženky má víc než krásné. Pěknou neděli;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    zdenka.s, Majkaa: zkuste dát místo sladěnky lžičku včelího medu;-)

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Šlo by nahradit sladěnku cukrem? Raženky vypadají nádherně a zmínka o vůni mě dostala :-Q

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    Lze něčím nahradit sladěnku:-? Jinak vypadají nádherně:yes:

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: recept na raženky raženky recept raženky recept na domácí housky raženky videorecept razenky recepty recepty se sladenkou housky se sladenkou recept raženka kdy dat do chlebového testa sladenku těsto na raženky pekařské raznice na housky domaci razenky domácí raženky bez kynutí raznice na pečivo domácí raženky bez bez kynutí raznice na domácí pečivo raženka recept domácí housky bez kynutí raženky domácí housky se sladěnkou recept na razenku