

Selská vepřová pečeně
Suroviny
- 500 g vepřové plece (kýty)
- velká cibule
- 3-4 stroužky česneku
- kmín
- sůl
- mletý pepř
- lžíce sádla
- asi lžíce hladké mouky
- vývar z vepřových kostí
Postup přípravy receptu
Maso opláchneme, otřeme do sucha, osolíme, opepříme, posypeme kmínem a potřeme rozetřeným česnekem.
Na sádlo v pekáčku rozložíme plátky cibule a na ně připravené maso. Pečeme v troubě, často přeléváme vypečenou šťávou. Je-li jí málo, po trochách doléváme vývarem.
Dočervena upečené měkké maso vyjmeme, šťávu necháme vysmahnout až na tuk. Zaprášíme ji hladkou moukou, a osmažíme dozlatova. Pak zředíme vývarem, dobře rozmícháme a necháme povařit, až tuk vystoupí na povrch.
Maso krájíme na tenké plátky přes vlákno. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a špenátem nebo zelím a přelijeme šťávou. U nás byl bramborový knedlík, zadělávané zelí.
Poznámka od kuchařky
Receptury pro závodní stravování doporučují na pečení kýtu nebo plec - kýta je opravdu dost suchá (pro nás), příště pouze plecko.
Menší kus masa je vhodné takto upravovat i v remosce - maso upeče doměkka a zároveň ho nevysušuje.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Selská vepřová pečeně
-
Větší kusy masa peču pomalým pečením.Nastavim teplotu, žádné podlévání,3_4 hod.si toho nevšimnu.To masíčko se rozpadá na jazyku.
-
Pečeni dělám podobně, akorát dávám do pečícího sáčku - odpadne tak podlévání a nemusíme maso hlídat
-
Dělávám podobně, máme doma rádi takovou klasiku
+
pěkné foto
-
Díky, je to opravdu klasická pochoutka
A co se týká pečení masa v remosce, asi nikde neupečete lepší maso, než v ní
-
Určitě jste si moc pochutnali
Já v remosce peču maso raději než v troubě, zůstává šťavnatější
-
V remosce peču na chalupě pravidelně, je to lepší než rozpalovat troubu. Tchýně pekla vždycky pečínku - na mě byla obzvlášť suchá, já obírala kosti a nikdo nechápal
Nicméně tahle česká klasika je prostě mňam
, mám ji ráda i se špenátem
-
Ivi, tak po tom bych sáhla všemi deseti, to můžu vždy a všude
3.
-
Ježíš mňám, já ještě ani nesnídala a už bych mohla z fleku obědvat
krásně naservírováno,jen po tom skočit a nehorázně sežrat