Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud milujete indickou kuchyni, pak jste tady správně. Čtvrteční večer v pořadu Prostřeno bude tento týden patřit cestovatelce Kristýně z Královéhradeckého kraje. Ta miluje exotickou kuchyni a tak připraví indické menu, střižené Itálií. Znáte kořeněné birjání a víte, jak na něj?

Tisíce rozmanitých chutí

Indická kuchyně je plná voňavého koření, však kvůli němu mořeplavci měsíce trávili na moři, aby ho dopravili do Evropy. Mnohá jídla jsou vegetariánská, veganská, ale díky lahodnému koření to nejsou mdlá jídla bez chuti. Naopak, někde se podávají i s masy (kozí, jehněčí, kuřecí…). Každé z indických etnik má svou vlastní specifickou kuchyni, často ji hodně ovlivňuje náboženství – muslimové nejí vepřové a hinduisté zase hovězí a budhistická kuchyně je vegetariánská. Takže najít další specifikum kromě lahodného koření je složité. Indové ve svých jídlech identifikují tyto základní chutě: sladké, slané, kyselé, trpké, hořké a palčivé.

Indická jídla se skládají z rýže, luštěnin, obilnin, zeleniny, kokosu a na pobřeží jsou hojnou součástí jídel i ryby a dary moře. Hojně se používá ghí (přepuštěné máslo). Rozdíly jsou však i regionální. Na jihu se do jídel přidává kokosové mléko na severu jogurt, na západě se vaří často s jáhly a na východě se jídla neobejdou bez rýže.

Suroviny se nejčastěji upravují vařením nebo dušením na mírném ohni. Indové i rádi smaží na pánvi, grilují na ohni nebo pečou v typické hliněné peci – tandoor. Však se po této úpravě jmenuje i jedno jídlo – kuře Tandoori.

Jako příloha se podávají různé druhy chleba či placek – chapati, Naan, Puri nebo Paráta. Doplňují je různá čatní – sladko-kyselé nebo ostré omáčky. Existují značné rozdíly mezi indickou kuchyní určenou pro turisty a indickou kuchyní kterou se stravují domorodci. A rozdíl není jen v pikantnosti. Mimochodem, tu sráží nejčastěji mléčnými produkty - k jídlům servírují jogurt nebo rajtu.

Ne vše, do čeho se přidává kari koření, je indické. Například jedno z nejznámějších jídel Tikka Masala – kuřecí kousky marinované v kořeněné rajčatové marinádě bylo vymyšlené indickým kuchařem, ale ve Velké Británii. Indickou kuchyni nejčastěji reprezentují různá karí, ale tedy směsi zeleniny či masa podávané s rýží, ale ty v různých obdobách najdete i v jiných asijských kuchyních.

Italsko-indické menu

Kristýna ze čtvrtečního dílu pořadu Prostřeno žije trochu alternativně, v minulosti pracovala i jako lektorka jógy, a tak má k její kolébce – Indii – velmi blízko. Do pořadu se přihlásila sama, protože se ráda předvádí a jako jedna z mála přiznává, že potřebuje peníze z výhry. Dodělala by za ně svůj první film a koupila nábytek. Pro hosty si připravila italský předkrm – tradiční italskou bruschettu s capresse, jako polévku řepný krém, hlavním chodem bude indické lahodné birjání a svou snahu bude dekorovat raw dortíkem z banánů, avokáda a oříšků.

Voňavé birjání

Birjání je jednoduchý rýžový pokrm. Skoro je lze přirovnat k rizotu. Jeho základem je rýže vařená v páře. Doplněná bývá zeleninou nebo masem. Nezbytnou součástí je však aromatické koření – šafrán, muškátový květ, oříšek, hřebíček, máta, kardamon, skořice, koriandr a další. Často ho doplňují vařená vajíčka. Kristýna zvolila vegetariánskou variantu.

Na pět porcí budete potřebovat: 3 mrkve, 10 zelených fazolí, ¼ hlávky zelí, česnek podle chuti, 2 cibule, 2 lžíce například sezamového nebo rýžového oleje, 3 celé skořice, černý pepř celý, 6 hřebíčků, 4 rajčata, kousek zázvoru, kardamon, kurkuma, kmín, chilli v prášku, 1 velký bílý jogurt (500 g), 2 hrnky hnědé rýže, sůl a pepř, cítron k dochucení servírujeme až na talíř.

Podle návodu si uvaříme rýži. Zeleninu si nakrájíme na kostičky. Připravíme si kořenící směs. Na kvalitním oleji osmahneme skořici, hřebíčky a velký pepř. Počkáme, až se směs rozvoní a vše vyndáme. Na olej přidáme cibuli a česnek nakrájený na plátky, zázvor, kmín, kurkumu, kardamom a chilli. Pak přidáme nakrájenou zeleninu, po chvilce přidáme nakrájené čerstvé rajče. Zeleninu podusíme doměkka, poté přidáme bílý jogurt a smícháme s rýží. Na talíři si hosté směs mohou dochutit citronem.

Zvláštnosti indického stolování

Hosty překvapí, že Kristýna nemá ani stůl, takže budou sedět po indicku na zemi a jíst se bude převážně rukama. Mimochodem víte, že Indové jedí jen pravou rukou? Jídlo si nabírají plackami nebo banánovými listy. Levou totiž používají při hygieně k otírání genitálií.

Indové servírují na stůl více jídel najednou, doplňují je čatní, jogurtem nakládanou zeleninou a kořením, takže si lidé mohou své porce ještě dochutit. Postupně ochutnávají, co chtějí.

Koho zákonitosti indického stolování zaskočí a koho netradiční stolování bude bavit? Dívejte se na Prostřeno tento týden ve čtvrtek.

Zdroje informací: 
Chefkoch.de
tk.de
Wikipedia.org
Mundo.cz

Recepty k tomuto článku

Komentáře

carpp

14. 6. 2022 09:45

Indické birjání je výborný pokrm. Reputace programu Prostřeno bohužel článek poněkud shazuje.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více